ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΑ

Η συμμορία με τα FIATάκια είχε “έδρα” στη Δυτική Αττική

Εξαρθρώθηκε εγκληματική οργάνωση, τα μέλη της οποίας διέπρατταν κλοπές οχημάτων σε διάφορες περιοχές της Αττικής, δείχνοντας μάλιστα ιδιαίτερη προτίμηση στα FIATάκια.

Ο φερόμενος αρχηγός διατηρεί επιχείρηση με ανταλλακτικά αυτοκινήτων σε μια από τις πιο γνωστές «πιάτσες» της Αθήνας, στον οδό Αμβροσίου Φραντζή. Εκεί, απ’ όπου σύμφωνα με την αστυνομία, «μεταπωλούσαν τα κλεμμένα αυτοκίνητα, είτε ως ανταλλακτικά, είτε ως οχήματα με παραποιημένα στοιχεία. Κατεύθυνε τις ενέργειες των μελών της οργάνωσης,  φροντίζοντας για την παραλαβή, αποθήκευση και περαιτέρω διάθεση των οχημάτων».

Ο 36χρονος με τα αρχικά Ε.Α. κατηγορείται ότι είχε φυσική παρουσία στις κλοπές των οχημάτων και μάλιστα διαθέτει σχετικό ποινικό του παρελθόν. Διαφήμιζε τα προϊόντα κλοπής μέσω γνωστού ιστότοπου αυτοκινήτων. Είναι ο “εγκέφαλος” των παραποιήσεων και των πλαστογραφήσεων των κλεμμένων οχημάτων.

Στενός του συνεργάτης ήταν ο αποκαλούμενος “Λιγνός”, ο οποίος τον περασμένο μήνα πήρε στο όνομα του την επιχείρηση της οδού Φραντζή.

Η εξάρθρωση της οργάνωσης ξεκίνησε όταν τον Δεκέμβριο του 2023 το Τμήμα Ασφαλείας Μεγάρων ενημερώθηκε από ιδιοκτήτη οχήματος ότι, σύμφωνα με το GPS του οχήματος του, βρισκόταν σε ένα συνεργείο στην περιοχή των Μεγάρων, θέση Βαρέα, το οποίο ανήκει σε έναν από τους κατηγορούμενους της υπόθεσης. Το κλεμμένο αυτοκίνητο εντοπίστηκε αλλά όχι μόνο αυτό… Πλήθος ανταλλακτικών και πολλά στοιχεία παραποιημένων οχημάτων. Ήταν η αρχή της έρευνας…

Για την αποδόμηση της εγκληματικής οργάνωσης πραγματοποιήθηκε την 1-4-2024, οργανωμένη αστυνομική επιχείρηση του Τμήματος Ασφαλείας Μεγάρων, σε συνεργασία με Υποδιεύθυνση Ασφαλείας Δυτικής Αττικής σε περιοχές της Αττικής, κατά την οποία συνελήφθησαν 4 μέλη της οργάνωσης, ενώ στη δικογραφία περιλαμβάνονται ακόμα 7 άτομα, 2 εκ των οποίων είναι έγκλειστοι σε Κατάστημα Κράτησης.

Σε βάρος τους σχηματίσθηκε δικογραφία για εγκληματική οργάνωση, διακεκριμένες κλοπές κατά συναυτουργία, κατ’ εξακολούθηση και κατ’ επάγγελμα, πλαστογραφία, αποδοχή και διάθεση προϊόντων εγκλήματος και νομιμοποίηση εσόδων από παράνομες δραστηριότητες.

Πώς δρούσε η εγκληματική οργάνωση

Όπως προέκυψε από την έρευνα, τα μέλη της οργάνωσης, είχαν συστήσει και ενταχθεί σε εγκληματική οργάνωση με συγκεκριμένη δομή και διακριτούς ρόλους μεταξύ των μελών της, η δράση της οποίας χρονολογείται τουλάχιστον από τον Μάιο του 2023.

Τα μέλη της οργάνωσης προέβαιναν σε κλοπές οχημάτων με ιδιαίτερα αυξημένη αγοραστική ζήτηση, με συγκεκριμένο τρόπο δράσης (modus operandi) και με σκοπό τον παράνομο πορισμό εισοδήματος.

Ως προς τον τρόπο δράσης, τα μέλη επέλεγαν να προβαίνουν στην αφαίρεση οχημάτων κατά της νυχτερινές ώρες, και στη συνέχεια τα στάθμευαν αρχικά για κάποιο χρονικό διάστημα, αντικαθιστώντας τις πινακίδες τους με πινακίδες που αντιστοιχούν σε όχημα ίδιου τύπου, προκειμένου να αποφευχθεί ο εντοπισμός τους.

Μετά την παρέλευση του εν λόγω χρονικού διαστήματος τα μετέφεραν σε κατοικία- «διαλυτήριο», προβαίνοντας είτε στην παραποίηση τους, είτε στη αποσυναρμολόγησή τους με σκοπό την πώληση των μερών τους ως ανταλλακτικά.

Έπειτα, προέβαιναν σε αναζήτηση οχημάτων τα οποία ήταν ίδιας μάρκας-μοντέλου με τα κλεμμένα οχήματα και είχαν υποστεί ζημιά ή είχαν εμπλακεί σε τροχαίο ατύχημα, με αποτέλεσμα να έχουν χαμηλή τιμή πώλησης.

Με την απόκτηση των νόμιμων οχημάτων, προέβαιναν στην αποκοπή του εντυπωμένου αριθμού πλαισίου και την αποξήλωση τυχόν αναγνωριστικών αυτοκόλλητων, τα οποία στη συνέχεια επικολλούσαν στα αφαιρεθέντα οχήματα.

Επιπλέον, φρόντιζαν μέσω κλειθροποιών που συνεργάζονταν, να κατασκευάσουν κλειδιά αντίγραφα για τα παραποιημένα οχήματα.

Με την ολοκλήρωση της παραποίησης του κλαπέντος οχήματος, φρόντιζαν να εκδοθούν όλα τα απαραίτητα συνοδευτικά του έγγραφα και οι πινακίδες κυκλοφορίας ενώ μεριμνούσαν ώστε τα παραποιημένα οχήματα να περάσουν τον έλεγχο ΚΤΕΟ παραποιώντας τις ενδείξεις χιλιομέτρων των κοντέρ.

Τέλος, στάθμευαν τα οχήματα, μέχρι την πώληση τους, σε διάφορα σημεία τα οποία χρησιμοποιούσαν ως «καβάτζες».

Η συμμορία με τα FIATάκια είχε "έδρα" στη Δυτική Αττική 3

Τα κλεμμένα οχήματα

Η συμμορία με τα FIATάκια είχε "έδρα" στη Δυτική Αττική 5

Οι ρόλοι των μελών της σπείρας

Για την επίτευξη του σκοπού τους, είχαν διακριτούς μεταξύ τους ρόλους, και συγκεκριμένα:

Ο 36χρονος κατείχε τον αρχηγικό ρόλο, ήταν αποκλειστικός ρυθμιστής της λειτουργίας της οργάνωσης, ενώ διατηρούσε επιχείρηση εμπορίας ανταλλακτικών αυτοκινήτων μέσω της οποίας μεταπωλούσαν τα κλεμμένα αυτοκίνητα, είτε ως ανταλλακτικά, είτε ως οχήματα με παραποιημένα στοιχεία. Κατεύθυνε τις ενέργειες των μελών της οργάνωσης,  φροντίζοντας για την παραλαβή, αποθήκευση και περαιτέρω διάθεση των οχημάτων.

Βίντεο ΕΛΑΣ

Επιπλέον, διαχειρίζονταν τις χρηματικές ροές για την λειτουργία της εγκληματικής οργάνωσης.

Παράλληλα, ο 36χρονος και ο 35χρονος λειτουργούσαν σε άμεση εξάρτηση με το αρχηγικό μέλος της οργάνωσης. Είχαν κομβικό ρόλο στην λειτουργία της οργάνωσης καθώς είχαν εξακριβωμένη συμμετοχή σε κλοπές ενώ συμμετείχαν και στη διάλυση των αφαιρεθέντων οχημάτων καθώς και στην μεταπώληση των ανταλλακτικών τους.

Οι δύο 33χρονοι και ο 31χρονος είχαν εξακριβωμένη συμμετοχή σε κλοπές ενώ συμμετείχαν και στη διάλυση των αφαιρεθέντων οχημάτων καθώς και στην μεταπώληση των ανταλλακτικών τους.

Ο 27χρονος, ο 40χρονος, ο 63χρονος και ο 37χρονος, συνέδραμαν στην παραποίηση-πλαστογραφία των οχημάτων και παρείχαν διευκολύνσεις για να ολοκληρωθούν οι διαδικασίες μεταβιβάσεων τους.

Επιπλέον ο 40χρονος διατηρούσε συνεργείο-φανοποιείο οχημάτων μέσω του οποίου πωλούνταν τα κλεμμένα οχήματα ως παραποιημένα και ο 23χρονος, μέσω του τηλεφωνικού του αριθμού, διαχειρίζονταν τις επαφές με τους επίδοξους αγοραστές.

Η συμμορία με τα FIATάκια είχε "έδρα" στη Δυτική Αττική 7

Από τις έρευνες που πραγματοποιήθηκαν στο πλαίσιο της επιχείρησης, μεταξύ άλλων, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν:

  • 3 κλεμμένα οχήματα,
  • 20 οχήματα, των οποίων η νόμιμη προέλευση εξετάζεται,
  • πλήθος πινακίδων κυκλοφορίας,
  • διαγνωστικά εγκεφάλου αυτοκινήτων,
  • ιδιαίτερα μεγάλος αριθμός ανταλλακτικών – εξαρτημάτων οχημάτων,
  • πλήθος κλειδιών οχημάτων,
  • πλήθος κινητών τηλεφώνων και καρτών sim και
  • το χρηματικό ποσό των 19.510 ευρώ.
  • Από τις έως τώρα έρευνες, έχουν εξιχνιαστεί 35 περιπτώσεις κλοπών.

Οι συλληφθέντες οδηγήθηκαν στην αρμόδια εισαγγελική Αρχή, ενώ οι έρευνες για την πλήρη διακρίβωση του εύρους της εγκληματικής τους δράσης συνεχίζονται.

Παρόμοια Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button