ΕΙΔΗΣΕΙΣΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΠΡΩΤΗ ΣΕΛΙΔΑ
Η σύγχρονη τεχνολογία μπορεί να δώσει λύση στις συνεχείς πτώσεις πεύκων
Οι πτώσεις πεύκων στο Χαϊδάρι συνεχίζονται με αμείωτους ρυθμούς. Το ζήτημα έχει περιβαλλοντικές διαστάσεις, ενώ υπάρχει και το σοβαρό θέμα της ασφάλειας. Ο συνδυασμός των δύο αυτών παραμέτρων συνθέτει ένα πολιτικό πρόβλημα, που συχνά προκαλεί αντεγκλήσεις στο Δημοτικό Συμβούλιο, με ζητούμενη μια ισορροπημένη πολιτική στη διαχείριση του πρασίνου της πόλης. Ο διευθυντής του Διομήδειου Κήπου, κ. Στέλιος Σούλιος, έχει παρέμβει αρκετές φορές προτείνοντας λύσεις. Σήμερα καταθέτει μια ακόμη, στηριγμένη στην σύγχρονη τεχνολογία. Πιστεύουμε ότι ο Δήμος Χαϊδαρίου έχει κάθε λόγο να την υιοθετήσει. Θα έχει εικόνα για την κατάσταση του κάθε δέντρου και αναλόγως θα μπορεί να προγραμματίσει την παρέμβασή του.
Γράφει:
Με αφορμή τις πτώσεις δένδρων στο Χαϊδάρι, καθώς και την διαχείριση του προβλήματος και τον καθορισμό μιας πολιτικής δημιουργίας αρχών στην δασοκομία του αστικού ιστού, παραθέτω στοιχεία σημαντικής βοήθειας που μπορεί να προσφέρει η σύγχρονη τεχνολογία.
Σε μια πόλη όπως η δική μας με χιλιάδες δέντρα στα πάρκα και άλση, αλλά και στις πλατείες και σε μικρότερους ακόμα ελεύθερους χώρους, το πέρασμα σε μια διαχείριση υψηλού επιπέδου, που θα διασφαλίζει την ασφάλεια των κατοίκων και την συνέχιση της ύπαρξης των χώρων πρασίνου, είναι απαραίτητη.
Τεχνολογία επιθεώρησης δέντρων
Το κιβώτιο εργαλείων PiCUS προσφέρει μια ολοκληρωμένη γκάμα διαγνωστικών οργάνων για τις προχωρημένες αξιολογήσεις κινδύνου δέντρων. Η μέτρηση του πάχους των υπολειμμάτων τοιχωμάτων των δέντρων με αποσάθρωση ή κοιλότητες πραγματοποιείται με το Sonic Tomograph PiCUS και το TreeTronic. Για τις αξιολογήσεις σταθερότητας ρίζας, η δοκιμή φορτίου TreeQinetic (ή η δοκιμή έλξης) είναι η καλύτερη επιλογή. Εναλλακτικά, η κλίση των ριζών σε φυσικούς ανέμους μπορεί να μετρηθεί χρησιμοποιώντας τους αισθητήρες κίνησης TMS – Tree Tree.
Με εκτίμηση,
Στέλιος Σούλιος