ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΠΡΩΤΗ ΣΕΛΙΔΑ

Χάσαμε την Πυροσβεστική, υπό τους ήχους “βραζιλιάνικης τζαζ” – Έχει διοίκηση αυτή η πόλη;

Του Άρη Πανόπουλου
υποψήφιου Δημάρχου Χαϊδαρίου – Ώρα Χαϊδάρι

Από τα μέσα Ιουνίου φρόντισα να επισκεφτώ, μαζί με τους συνεργάτες μου, τον 2ο και 10ο πυροσβεστικό σταθμό Αθηνών, που έχουν στην εμβέλεια ευθύνης τους τον Δήμο Χαϊδαρίου.

Σκοπός των επισκέψεων μας αυτών δεν ήταν άλλος από την καταγραφή των αναγκών των παραπάνω υπηρεσιών, αφού το πρόγραμμα του συνδυασμού «Ώρα Χαϊδάρι» περιλαμβάνει προτάσεις για θέματα που άπτονται της προστασίας του περιβάλλοντος και των ελεύθερων χώρων του.

Έχοντας μελετήσει χρόνια τον ρόλο της πυρόσβεσης για την προστασία προσώπων και περιουσιών, μέσα από συζήτηση που είχαμε με τις διοικήσεις των σταθμών ανανεώσαμε τις σχέσεις εμπιστοσύνης Υπηρεσιών Κράτους και Αυτοδιοίκησης και εντάξαμε νέες προτάσεις στην ενεργό δράση του συνδυασμού μας.

Ήταν προφανές ότι η μέχρι στιγμής δράση της Διοίκησης Ντηνιακού δεν κάλυψε ποτέ αυτό το κενό

‘Ένα μήνα μετά ρεπορτάζ της Καθημερινής (21/7) για την ετοιμότητα των Δήμων της Αττικής σχετικά με την πυροπροστασία στην περιοχή τους, άλλωστε το επιβεβαίωσε.

Σύμφωνα με τον Γραμματέα της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αττικής κ. Ζαφειρόπουλο, από τις 8 Ιουνίου έως και τις 21 Ιουλίου, το σχέδιο για τις δράσεις πυροπροστασίας τους μεταξύ άλλων είχαν αποστείλει όλοι οι δήμοι των γύρω μας περιοχών εκτός… από τον δικό μας.

Σε προηγούμενη παρέμβασή μου είχα ρωτήσει τη δημοτική αρχή Ντηνιακού για ποιο λόγο δεν κατέθεσε δασοτεχνικές μελέτες για έγκριση στη Γενική Γραμματεία Δασών και το Πράσινο Ταμείο για έργα Αντιπυρικής Προστασίας. (“Εγκληματικά ανεπαρκής” η αντιπυρική πολιτική του Δήμου Χαϊδαρίου). Ακόμα περιμένω μια απάντηση.

Όχι για να αντιπολιτευτώ τη διοίκηση, αλλά γιατί πρέπει όλοι να γνωρίζουμε.

Όπως όλοι οφείλουμε να γνωρίζουμε ότι η μόνιμη καλοκαιρινή παρουσία της Πυροσβεστικής στο Χαϊδάρι, με όχημα επιφυλακής στα περιαστικά δάση μας, από φέτος καταργήθηκε!

Από την δεκαετία του 1980, έως το 2022, επί 40 συνεχή χρόνια, ανελλιπώς στάθμευε μόνιμα πυροσβεστικό όχημα στην ευρύτερη περιοχή της Μονής του Δαφνίου και του Διομήδειου Βοτανικού Κήπου.

Όμως όχι πια!!! ΄

Η εκτός πραγματικότητας διοίκηση Ντηνιακού άφησε να χαθεί η πιο άμεση και ισχυρή άμυνα κατά της απειλής της φωτιάς.

Το όχημα αυτό σταμάτησε να σταθμεύει μόνιμα από φέτος, μεσούσης μιας πολύ δύσκολης αντιπυρικής περιόδου.

Χάσαμε την Πυροσβεστική, υπό τους ήχους "βραζιλιάνικης τζαζ" - Έχει διοίκηση αυτή η πόλη; 3
Για 40 χρόνια η Πυροσβεστική είχε μόνιμη παρουσία στην ευρύτερη περιοχή της Κοιλάδας του Δαφνιού και τον Διομήδειο Κήπο, για άμεση παρέμβαση.

Παρά τη σοβαρότητα του θέματος, η Δημοτική Αρχή δεν ενεργοποιήθηκε, ώστε να ασκηθούν πιέσεις για την εκ νέου μόνιμη στάθμευσή του, με σκοπό την αυξημένη προστασία του πολύτιμου περιαστικού δάσους της περιοχής μας.

Έτσι η Κοιλάδα του Δαφνιού δεν διαθέτει μονάδα άμεσης επέμβασης της Πυροσβεστικής.

Αντί να ασχοληθεί με αυτό και άλλα σοβαρά ζητήματα της πυρασφάλειας, η διοίκηση Ντηνιακού ξόδεψε χρόνο και χρήμα για μια «βραδιά βραζιλιάνικης τζαζ για την προστασία του δάσους» μια ημέρα πριν ξεσπάσουν οι πυρκαγιές στην περιοχή μας, αναστατώνοντας το Πανελλήνιο.

Πόση ανευθυνότητα θα ζήσουμε το φετινό καλοκαίρι σε αυτή την πόλη;

Αλλά αυτή είναι η αξιολόγηση των αναγκών της πόλης από τη διοίκηση Ντηνιακού. Έχει χαθεί κάθε σοβαρότητα.

Παρόμοια Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button