ΔΗΜΟΤΙΚΑΠΡΩΤΗ ΣΕΛΙΔΑ

“Η πόλη έχει φωνή, διεκδικεί αυτό που της ανήκει” – Συγκέντρωση στις 21 Απριλίου – Η ομιλία του Μιχάλη Σελέκου

ΔΗΜΟΣ ΧΑΪΔΑΡΙΟΥ – ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

Το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Χαϊδαρίου αποφάσισε την διεξαγωγή συγκέντρωσης στις 21 Απρίλη, με σύνθημα “Η πόλη έχει φωνή”.

Η συγκέντρωση διοργανώνεται με θέμα τα οξυμένα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο λαός της περιοχής και τη διεκδίκηση επαρκούς χρηματοδότησης, καθώς οι τεράστιες ελλείψεις που υπάρχουν σήμερα έχουν αντίκτυπο στην παροχή υπηρεσιών προς τους πολίτες.

Στην εισηγητική του ομιλία ο Μιχάλης Σελέκος σημείωσε πως στο Δήμο Χαϊδαρίου δίνονται πολλά εκατομμύρια ευρώ λιγότερα απ’ όσα προβλέπονται, κάτι που συμβαίνει και με τους άλλους Δήμους της χώρας, την ίδια ώρα που μια σειρά αρμοδιότητες της Κεντρικής Διοίκησης μετακυλίονται στους Δήμους, χωρίς όμως την απαραίτητη οικονομική ενίσχυση.

Ο κ. Σελέκος ανέφερε πως αυτό έχει ως αποτέλεσμα η Δημοτική Αρχή να έχει μπροστά της τεράστια εμπόδια στο να παράξει έργο που θα δώσει ανάσες στην ζωή των κατοίκων. Όπως είπε, όλες οι κυβερνήσεις διαχρονικά συνέβαλαν στο να ενταθεί η αφαίμαξη του λαϊκού εισοδήματος, βάζονtας τον κόσμο να πληρώνει ακόμα περισσότερο δημοτικά τέλη, συνδρομές σε υπηρεσίες κ.ά., ώστε να δίνονται ακόμα λιγότερα από την κεντρική διοίκηση.

Ήδη Δήμοι έχουν προχωρήσει σε αύξηση τελών έως και 200%. Όμως ξεκαθάρισε πως η τωρινή Δημοτική Αρχή του Χαϊδαρίου δεν θα το κάνει αυτό!

Γι’ αυτό, καλεί τους πολίτες στο συλλαλητήριο του Δήμου Χαϊδαρίου στις 21 Απριλίου, προκειμένου να γίνει όλο το Χαϊδάρι μια φωνή.

Το βίντεο με την εισηγητική ομιλία του Μιχάλη Σελέκου:

Βίντεο: Γιώργος Μαλιώτης

«Όλη η πόλη μία φωνή για την ικανοποίηση των αναγκών μας!

Το Χαϊδάρι ξεσηκώνεται!

Ο λαός της πόλης μας διεκδικεί τα δίκαια αιτήματά του, γιατί δεν υπάρχει χρόνος για άλλη καθυστέρηση.

Οι αγωνίες κάθε Χαϊδαριώτη για το σήμερα και το αύριο, για τα οξυμένα προβλήματα που αντιμετωπίζει καθημερινά, ψάχνουν απαντήσεις απ’ όλους τους αρμόδιους που κωφεύουν. Ο λαός μας θέλει και κυρίως δικαιούται να ζει σε μία πόλη ανθρώπινη, που θα του διασφαλίζει καλές συνθήκες διαβίωσης, οι οποίες θα έπρεπε να είναι αυτονόητες στην εποχή που ζούμε.

H σημερινή κυβέρνηση, συνεχίζοντας την πολιτική και όλων των προηγούμενων, αρνείται να δώσει λύσεις στα λαϊκά προβλήματα. Αρνείται να χρηματοδοτήσει το Δήμο μας, όπως και όλους του Δήμους, ακόμα και με τους θεσμοθετημένους πόρους. Αντί για 14,2 εκατομμύρια ευρώ το χρόνο που πρέπει να λαμβάνουμε, σύμφωνα με το Ν. 3852/2010, δίνουν στο Δήμο μας μόνο 5,8 εκατομμύρια ευρώ, ποσό που δεν φτάνει ούτε για την μισθοδοσία του προσωπικού! Επιβάλλει κάθε χρόνο νέα χαράτσια, όπως το πιο πρόσφατο «τέλος ταφής», που κάθε χρόνο θα επιβαρύνει το Δήμο μας, με πάνω 500.000 ευρώ.

Την ίδια στιγμή που οι Δήμοι υποχρηματοδοτούνται, μεταφέρονται σε αυτούς νέες αρμοδιότητες και νέα οικονομικά βάρη, χωρίς συγχρόνως να τους παρέχονται οι αντίστοιχοι πόροι και να τους επιτρέπεται η πρόσληψη του αναγκαίου προσωπικού. Είναι χαρακτηριστικό ότι στο Δήμο μας, με βάση το ήδη λειψό οργανόγραμμα, λείπουν σήμερα πάνω από 156 μόνιμοι εργαζόμενοι, με αποτέλεσμα να μην υπάρχει επαρκές προσωπικό σε βασικές υπηρεσίες του.

Οι χρηματοδοτήσεις για τα έργα αυτεπιστασίας (πεζοδρόμια, ασφαλτοστρώσεις, μικρά έργα στις γειτονιές) για τα σχολεία, τον πολιτισμό, τον αθλητισμό, την κοινωνική πολιτική, την πυρασφάλεια, τα αδέσποτα, την προστασία του πρασίνου κ.λ.π. είναι σχεδόν ανύπαρκτες.

Όλα αυτά είναι αποτέλεσμα της πολιτικής όλων των κυβερνήσεων διαχρονικά και έχουν σαν σκοπό να επιβάλλουν στους Δήμους να φορολογήσουν ακόμα περισσότερο τους δημότες, μέσω της αύξησης των δημοτικών τελών, των τροφείων για τους παιδικούς σταθμούς, των συνδρομών για τον πολιτισμό, τον αθλητισμό και το κολυμβητήριο και τελικά να αφαιμάξουν το λαϊκό εισόδημα ακόμα περισσότερο, μέσω «τοπικών» τελών και φόρων.

Πολλοί Δήμοι καταφεύγουν στην αύξηση των δημοτικών τελών έως και 200%, στην αύξηση των τροφείων και των όλων των συνδρομών. Βρίσκουν δηλαδή την «λύση» για την δύσκολη οικονομική τους κατάσταση στην επιπλέον φορολόγηση των δημοτών.

Εμείς δεν μπορούμε και δεν θέλουμε να συμφωνήσουμε με αυτή τη λογική. Αρνούμαστε να μεταφέρουμε νέα βάρη στην πλάτη των λαϊκών στρωμάτων. Γι’ αυτό καλούμε τους κατοίκους της πόλης μας, τους εργαζόμενους, τους συνταξιούχους, τους ανέργους, τη νεολαία να ξεσηκωθούν και να παλέψουμε για αυτά που μας ανήκουν.

Διεκδικούμε:

• Να ξεκινήσουν άμεσα τα αντιπλημμυρικά έργα (κεντρικός αγωγός στη Λεωφόρο Αθηνών – Δάσος – Αφαία – Στρατόπεδο).

•  Να παραχωρηθούν στο Δήμο τα 220 στρέμματα στο Σκαραμαγκά, τα 66 στρέμματα στο Στρατόπεδο, η πρώην Γιορτή Κρασιού και το Πάρκο Νεολαίας (Θεαθήναι) για να λειτουργήσουν σαν ελεύθεροι χώροι ξεκούρασης, αναψυχής και ήπιων χρήσεων πολιτισμού και αθλητισμού. Ούτε να το σκεφτούν ότι μπορεί να εγκατασταθεί μονάδα LNG στο Σκαραμαγκά.

• Να αυξηθεί η χρηματοδότηση για την κάλυψη των αναγκών των σχολικών ομάδων. Χρειάζονται  συντηρήσεις, επισκευές,  αντισεισμικοί έλεγχοι, κάλυψη με επιπλέον καθαρίστριες, φύλακες και προσωπικό, προκειμένου τα σχολεία να παραμένουν ανοικτά και τα απογεύματα για την δημιουργική απασχόληση των παιδιών μας. Η κρατική χρηματοδότηση των Σχολικών Επιτροπών  φτάνει μόνο και μόνο για τα στοιχειώδη λειτουργικά έξοδα των σχολείων μας.

• Να αυξηθεί η χρηματοδότηση για τις Πολιτιστικές και Αθλητικές δραστηριότητες των παιδιών μας, αλλά και για όσους θέλουν να βρουν μια δημιουργική διέξοδο.

• Να ληφθούν άμεσα μέτρα από την Κυβέρνηση και την Περιφέρεια για την αντιμετώπιση του τεράστιου κυκλοφοριακού φόρτου που δέχεται καθημερινά η πόλη μας και να σχεδιάσουν και να υλοποιήσουν την δημιουργία σταθμού ΜΕΤΡΟ στο Χαϊδάρι καθώς και την υπογειοποίηση  της λεωφόρου Αθηνών, που διασχίζει και χωρίζει την πόλη μας, με σοβαρούς κινδύνους για τους πολίτες.

• Να αυξηθούν τα κονδύλια από τον κρατικό προϋπολογισμό για την συντήρηση των δημοτικών υποδομών, που χρησιμοποιούν καθημερινά χιλιάδες συμπολίτες μας.

• Να ληφθούν άμεσα μέτρα για την προστασία των ορεινών όγκων (Όρος Αιγάλεω- Ποικίλο Όρος – Σχιστό) από καταπατητές και να μπει εμπόδιο σε κάθε  είδους σχέδια για «επενδύσεις» από επιχειρηματικούς ομίλους.

• Να δοθεί χρηματοδότηση για την αξιοποίηση της Δημοτικής Περιουσίας (Παλαιό Δημαρχείο, Διατηρητέο οδού Κύπρου κλπ).

• Να δοθεί χρηματοδότηση για την ολοκλήρωση των απαλλοτριώσεων δεσμευμένων οικοπέδων  και για την αξιοποίησή τους, με σκοπό την  αναβάθμιση της ποιότητας ζωής των κατοίκων. Να καταργηθεί ο νόμος που επιβάλλει την υποχρέωση των περιοίκων να καταβάλλουν αποζημίωση για τις απαλλοτριώσεις.

• Να αποδοθεί στο Δήμο μας ο Βρεφονηπιακός Σταθμός της οδού Βεργίνας.

Ο κατάλογος των προβλημάτων και παράλληλα των λαϊκών αναγκών είναι ατελείωτος.

Μπροστά σε αυτά και σε πολλά ακόμα που κάνουν την ζωή των Χαϊδαριωτών «κόλαση», όπως είναι η ακρίβεια, η ανεργία, τα υπέρογκα κόστη στην ενέργεια και στα καύσιμα, οι πλειστηριασμοί, το κόψιμο του ρεύματος, η αβεβαιότητα και η ανασφάλεια της νέας γενιάς για το μέλλον, δεν μένουμε με σταυρωμένα τα χέρια.

Ξεκινάμε, βγαίνουμε στο δρόμο, πλημμυρίζουμε το Δημαρχείο την Κυριακή 21 Απρίλη και ώρα 11:00.

Όλο το Χαϊδάρι μια φωνή!

Για τα παιδιά μας, τις ζωές μας, για το δίκιο και την προκοπή της πόλης μας».

Υπέρ της διεξαγωγής κινητοποίησης ψήφισε η παράταξη “Χαϊδάρι Ξανά” και η παράταξη “Πολίτες σε Δράση”.
Η παράταξη “Το Χαϊδάρι Ψηλά” ψήφισε λευκό.
Η παράταξη “Ώρα Χαϊδάρι” δήλωσε ότι θα απέχει από την συγκέντρωση αλλά τάχθηκε υπέρ των συνελεύσεων με κατοίκους, των καταγραφών των θεμάτων από τους πολίτες και υπέρ συγκεκριμένων διεκδικήσεων.

Παρόμοια Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button