ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Ασπρόπυργος: Η Παπαστράτος “ρίχνει” 10 εκατ. ευρώ στο εργοστάσιο

Η επένδυση των 10 εκατομμυρίων ευρώ για την ενεργειακή αναβάθμιση του εργοστασίου της Παπαστράτος στοχεύει στον περιορισμό της χρήσης ορυκτών καυσίμων και στη επίτευξη 30% μείωσης των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα.

Η Παπαστράτος, θυγατρική της PhilipMorrisInternational (PMI), ανακοίνωσε επένδυση 10 εκατομμυρίων ευρώ για την ενεργειακή αναβάθμιση του εργοστασίου της στον Ασπρόπυργο. Αυτή η «πράσινη» πρωτοβουλία, που ανακοίνωσε ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος Γιώργος Μαργώνης στο ετήσιο Οικονομικό Συνέδριο του Ελληνοαμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου, είναι η μεγαλύτερη «πράσινη» επένδυση στην ιστορία της Παπαστράτος. Η στρατηγική κίνηση στοχεύει στη μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα κατά 30% στο εργοστάσιο της Παπαστράτος έως τις αρχές του 2025.

Σύμφωνα με τον σχεδιασμό της εταιρείας, μέχρι τις αρχές του 2025 θα έχει ολοκληρωθεί η εγκατάσταση φωτοβολταϊκών συστημάτων στις οροφές του εργοστασίου, καλύπτοντας 11.000τ.μ., αντλιών θερμότητας, καθώς και – βιομηχανικού τύπου – ηλεκτρικού μπόιλερ. Με την ενεργειακή αναβάθμιση του εργοστασίου της, η Παπαστράτος θα επιτύχει μειωμένη κατανάλωση ενέργειας και κάλυψη σημαντικού μέρους των ενεργειακών της αναγκών χωρίς την απαίτηση ορυκτών καυσίμων ως πρώτες ύλες. Με τις δράσεις αυτές αποδεικνύεται στην πράξη ότι η βιωσιμότητα και η κερδοφορία μπορούν να συνυπάρξουν αρμονικά.

Στο πλαίσιο του προγράμματος ZeroCarbonTech, η PMI θα επενδύσει συνολικά 120 εκατομμύρια ευρώ στα εργοστάσιά της, προσεγγίζοντας ακόμη περισσότερο την υλοποίηση του στρατηγικού της οράματος για τη βιώσιμη Βιομηχανία του Μέλλοντος (Manufacturing of the Future). Το εργοστάσιο της Παπαστράτος είναι ένα από τα πρώτα που θα υλοποιήσουν αυτή την επένδυση, πιστοποιώντας τον κομβικής σημασίας ρόλο της Παπαστράτος στον στρατηγικό σχεδιασμό της PMI. Άλλωστε πρέπει να τονιστεί ότι η συγκεκριμένη επένδυση δε γίνεται υπό κάποια νομοθετική υποχρέωση ή δέσμευση, αλλά στηρίζεται στις αξίες της εταιρείας, οι οποίες πρεσβεύουν ότι η βιώσιμη ανάπτυξη είναι ζήτημα πρωτοβουλίας και όχι επιβολής.

Σημαντική συνεισφορά στην υλοποίηση της νέας «πράσινης» επένδυσης έχει η ομάδα του Εργαστηρίου Θερμικών Διεργασιών της Σχολής Μηχανολόγων Μηχανικών του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, με την τεχνογνωσία και την υψηλού επιπέδου τεχνική καθοδήγηση που παρείχε.

Με αυτή την πρωτοπόρα κίνηση, η Παπαστράτος επιβεβαιώνει τη δέσμευσή της για βιώσιμη ανάπτυξη, σηματοδοτώντας ένα ακόμη σημαντικό βήμα προς την υλοποίηση της «Βιομηχανίας του Μέλλοντος». Ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της εταιρείας, Γιώργος Μαργώνης, συμπυκνώνει συνοπτικά αυτό το ταξίδι: «Σήμερα, η Παπαστράτος κάνει ένα ακόμη αποφασιστικό βήμα στη διαδρομή της προς την υλοποίηση της “Βιομηχανίας του Μέλλοντος”. Σε συνέχεια των μεγάλων επενδύσεων των τελευταίων ετών, ύψους 700 εκατ. ευρώ, ανακοινώνουμε τη μεγαλύτερη πράσινη επένδυση στην ιστορία μας, που στοχεύει στην ενεργειακή αναβάθμιση του εργοστασίου μας. Η «έξυπνη» βιομηχανία είναι εξ ‘ορισμού άμεσα συνδεδεμένη με τη βιωσιμότητα. 

Για εμάς στην Παπαστράτος, η βιώσιμη ανάπτυξη δεν είναι ούτε εναλλακτική λύση ούτε ζήτημα επιβολής. Είναι μονόδρομος και δική μας συνειδητή επιλογή. Είναι η ίδια η στρατηγική μας. Με την επένδυση αυτή θα επιτύχουμε ταυτόχρονα ριζική ενεργειακή αναβάθμιση και μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα. Συνεχίζουμε την πορεία μας προς το καλύτερο, με τον μοναδικό τρόπο που γνωρίζουμε: με πράξεις και αποτελέσματα

Παπαστράτος

Στρατηγική Εταιρικού Μετασχηματισμού και Βιωσιμότητας

Ο συνεχιζόμενος εταιρικός μετασχηματισμός της Παπαστράτος, που ξεκίνησε το 2017, εστιάζει στην ανάπτυξη ενός σύγχρονου «έξυπνου» εργοστασίου ευθυγραμμισμένου με τις αρχές της βιώσιμης ανάπτυξης. Με επενδύσεις άνω των 700 εκατομμυρίων ευρώ, η εταιρεία δίνει έμφαση στην καινοτομία, που αποδεικνύεται από την ιδιότητά της ως ο μοναδικός Έλληνας παραγωγός εναλλακτικών προϊόντων καπνού μειωμένου κινδύνου. Ενώ ο άμεσος αντίκτυπος στην κοινωνία και στην οικονομία γίνεται αισθητός με τις πάνω από 1.000 προσλήψεις μέχρι σήμερα με τις εξαγωγές των 300 εκατομμυρίων ευρώ που πραγματοποιήθηκαν μέσα σε 6 χρόνια.

Στόχοι Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων και Βιωσιμότητας

Η Παπαστράτος είναι αφοσιωμένη στην ελαχιστοποίηση του περιβαλλοντικού της αποτυπώματος, υπερβαίνοντας τη δέσμευσή της του 2020 να μειώσει την κατανάλωση ενέργειας και νερού ανά μονάδα προϊόντος κατά 20% μέχρι το 2025 μιας και το κατάφερε μέσα σε 2,5 χρόνια. Από το 2017, όλη η ηλεκτρική ενέργεια προέρχεται αποκλειστικά από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Αυτοί οι στόχοι βιωσιμότητας περιγράφονται με διαφάνεια στην ετήσια Ενιαία Έκθεση Αειφορίας, αντανακλώντας τη δέσμευση της εταιρείας για δημόσια αυτοκριτική.

Παρόμοια Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button