ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΕΙΔΗΣΕΙΣ

Η NASA αποτυπώνει τις εκπομπές αερίων από την καταστροφή στον Αμαζόνιο

Ανησυχία έχει δημιουργηθεί από την καταστροφή στον Αμαζόνιο, το μεγαλύτερο τροπικό δάσος του κόσμου. Αριθμός ρεκόρ πυρκαγιών παρατηρήθηκε φέτος, φτάνοντας συνολικά τις 72.843 μέχρι τώρα, σύμφωνα με το εθνικό ινστιτούτο για την διαστημική έρευνα της Βραζιλίας.

Ανθρωπογενής καταστροφή

Θεωρείται ότι οι πυρκαγιές αυτές άρχισαν από ανθρώπους, καθώς ο νέος Βραζιλιάνος πρόεδρος Jair Bolsonaro ενθαρρύνει την εκμετάλλευση του τροπικού δάσους για εξορύξεις, αποψίλωση και την μετατροπή του σε αγροτική γη.

Ένας δορυφόρος της NASA συνέλαβε τρομακτικές εικόνες του μονοξειδίου του άνθρακα που έχει απελευθερωθεί στην ατμόσφαιρα, λόγω των πυρκαγιών. Η NASA συνέλεξε νέα δεδομένα χρησιμοποιώντας το όργανο Atmospheric Infared Sounder (AIRS). Μέτρησε τα επίπεδα μονοξειδίου σε υψόμετρο 5.500 μέτρων από τις 8 μέχρι τις 22 Αυγούστου, σύμφωνα πάντα με δελτίο τύπου που εκδόθηκε για το θέμα.

Το AIRS το οποίο είναι τοποθετημένο στον δορυφόρο Aqua της NASA και είναι ικανό να μετρήσει “Ατμοσφαιρική θερμοκρασία και υγρασία, ποσότητα και ύψος νεφών, συγκέντρωση αερίων του θερμοκηπίου και πολλά άλλα ατμοσφαιρικά φαινόμενα” ανέφερε η ανακοίνωση.

Η εικόνα που δημιουργήθηκε με αυτά τα νέα δεδομένα δείχνει το μονοξείδιο του άνθρακα, με αναπαράσταση πράσινου, κίτρινου, και σκούρου κόκκινου χρώματος, αναλόγως με την συγκέντρωση σωματιδίων ανά εκατομμύριο (ppbv), να διαχέεται στην ατμόσφαιρα. Η ανακοίνωση ανέφερε για το θέμα, ότι: “Το πράσινο υποδεικνύει συγκεντρώσεις 100 ppbv, το κίτρινο 120 ppbv, ενώ το σκούρο κόκκινο 160 ppbv. Οι κατά τόπους συγκεντρώσεις μπορεί να είναι πολύ πιο υψηλές.”

Το μονοξείδιο του άνθρακα είναι ένας παράγοντας μόλυνσης που μπορεί να ταξιδέψει σε μεγάλες αποστάσεις και μπορεί να παραμείνει στην ατμόσφαιρα για τουλάχιστο ένα μήνα, παίζοντας έτσι σημαντικό ρόλο στην κλιματική αλλαγή. Είναι ένα από τα αέρια που θεωρούνται “αερία του θερμοκηπίου”

“Οι μετρήσεις του AIRS έγιναν σε σχετικά μεγάλο ύψος και έτσι η μόλυνση ελάχιστα επηρεάζει τον αέρα που αναπνέουμε αυτή την στιγμη. Όμως οι ισχυροί άνεμοι μπορούν να σπρώξουν το μονοξείδιο προς τα κάτω, κάνοντας το να έχει σοβαρές επιπτώσεις στην ποιότητα του αέρα.” Συνέχισε η ανακοίνωση σε άλλο σημείο της.

Οι περιβαλλοντικές επιπτώσεις των πυρκαγιών στο δάσος του Αμαζονίου δεν είναι βεβαίως μονάχα το μονοξείδιο του άνθρακα. Είναι πολύ περισσότερες, πολύ πιο σοβαρές και σε καμία περίπτωση δεν μπορούμε να τις προβλέψουμε. Αυτό που είναι σίγουρο είναι ότι δεν περιορίζονται από σύνορα και γεωγραφία.

Πηγή: Business Insider μεσω Science Alert

Παρόμοια Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button