ΠΟΛΙΤΙΚΗΠΡΩΤΗ ΣΕΛΙΔΑ

Η “καμπάνα” ακούστηκε μέχρι το γραφείο του Άδωνι Γεωργιάδη…

“Αν αποχωρήσει ο εφοπλιστής Γιώργος Προκοπίου από την επένδυση –όχι με δική του υπαιτιότητα– τότε θα αρχίσουμε να μετράμε τις αρνητικές επιπτώσεις σε όλα τα επίπεδα της εθνικής οικονομίας. Για τον λόγο αυτό, θα πρέπει τα κυβερνητικά στελέχη που διαχειρίζονται τις υποθέσεις να δείξουν ευελιξία, άμεση προσαρμογή στα νέα δεδομένα, αλλά κυρίως όταν είναι να προκηρύξουν νέους διαγωνισμούς, θα πρέπει να εξασφαλίζεται ότι οι διαγωνισμοί δεν θα είναι νομικά διάτρητοι…”.

Το παραπάνω είναι η κατάληξη άρθρου του Σάββα Αθανασίου στην έγκυρη οικονομική ιστοσελίδα mononews.gr, την οποία μόνο για εχθρότητα στις επενδύσεις και περιβαλλοντικό ακτιβισμό δεν μπορεί να κατηγορήσει κανείς. Το δημοσίευμα είναι σημερινό, έχει τίτλο “Άρθρο Παρέμβαση: ΣτΕ-γνωσαν οι επενδύσεις του Προκοπίου στο Ναυπηγείο Σκαραμαγκά και της Cosco στο λιμάνι του Πειραιά;” και αξίζει να το διαβάσει όποιος έχει αγωνία για την επαναλειτουργία του Ναυπηγείου Σκαραμαγκά, αλλά και ο κάτοικος της Δυτικής Αθήνας που αισθάνεται ότι έχει δικαίωμα σε μια καλύτερη ποιότητα ζωής.

Ας μην ξεχνάμε ότι στο πρόσφατο παρελθόν το ίδιο σάιτ έχει δημοσιεύσει άρθρα που δείχνουν ότι υπάρχει πληροφόρηση από το περιβάλλον του εφοπλιστή που πλειοδότησε στον διαγωνισμό Σκαραμαγκά και τα οποία έχουμε αναδημοσιεύσει. Η δική μας αίσθηση είναι ότι πιθανόν να απηχούνται σε αυτό το κείμενο ανησυχίες της πλευράς του επενδυτή, που πηγάζουν από τους κυβερνητικούς χειρισμούς, οι οποίοι περιφρόνησαν τις -διά εξωδίκων- προειδοποιήσεις του Δήμου Χαϊδαρίου για το περιεχόμενο του διαγωνισμού του περασμένου καλοκαιριού.

Όμως το άρθρο – παρέμβαση έχει κάτι σημαντικότερο να προσθέσει, πέρα από την αναζήτηση ευθυνών για πιθανή εμπλοκή στην επένδυση στον Σκαραμαγκά. Θεωρεί ότι πρέπει να βρεθεί λύση, έστω και τώρα. Γράφει επί λέξει “Απαιτείται ευελιξία, άμεση αντίδραση για να μη χαθούν οι επενδύσεις”.

Εμείς, από αυτή τη μικρή “έπαλξη” έχουμε γράψει πολλές φορές για εξωδικαστική λύση και το πιστεύουμε ότι μπορεί να γίνει. Όχι βέβαια με αντάλλαγμα στο Στρατόπεδο, όπως λέει ο αρθρογράφος του mononews.gr, αλλά έξοδο στη θάλασσα. Αυτήν “κυνηγάει” το Χαϊδάρι εδώ και πολλά χρόνια και κανένας Άδωνις δεν μπορεί να υψώσει φράγμα.

Υποστηρίζουμε ότι με κατάλληλους χειρισμούς μπορεί το Ναυπηγείο να λειτουργήσει απρόσκοπτα, μαζί φυσικά με τη μεγάλη δεξαμενή του. Αλλά ταυτόχρονα και ελεύθερος κοινόχρηστος χώρος να μείνει στη διάθεση των πολιτών. Γιατί όχι και με άλλες παράλληλες αναπτυξιακές χρήσεις (πχ “Silicon bay” της Ναυτιλίας κ.ά.). Η διατυμπανιζόμενη από την κυβέρνηση υλοποίηση του κόμβου Σκαραμαγκά θα επιτρέψει την απελευθέρωση επιπλέον έκτασης. Το αντάλλαγμα για το Χαϊδάρι, σε μια τέτοια διαπραγμάτευση, θα είναι η χρηματοδότηση των έργων ανάπλασης της περιοχής.

Εννοείται ότι πρέπει να εγκαταλειφθεί κάθε ιδέα για αποθήκευση φυσικού αερίου και κατασκευή εργοστασίου παραγωγής ενέργειας, χρήσεις που επίσης ο Δήμος Χαϊδαρίου φέρεται διατεθειμένος να προσβάλει νομικά.

Θέλουμε να πιστεύουμε, λοιπόν, ότι δρομολογούνται εξελίξεις που θα άρουν την εκκρεμότητα στον Σκαραμαγκά πριν από την έκδοση απόφασης από το ΣτΕ. Την πρωτοβουλία οφείλουν να πάρουν τα κυβερνητικά στελέχη, τα οποία στο άρθρο “φωτογραφίζονται” ως υπεύθυνα. Σίγουρα η “καμπάνα” ακούστηκε μέχρι το γραφείο του υπουργού Ανάπτυξης Άδωνι Γεωργιάδη.

Παρόμοια Άρθρα

Back to top button