ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Η Δυτική Αθήνα αντιμέτωπη με φοροκαταιγίδα, λόγω των αντικειμενικών αξιών

Σε νέο οικονομικό αδιέξοδο, οι πολίτες της Δυτικής Αθήνας από την κοινωνικά ανάλγητη απόφαση της κυβέρνησης να προβεί σε αύξηση των αντικειμενικών τιμών των ακινήτων

Επίκαιρη ερώτηση για το μείζον ζήτημα της αύξησης των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων που οδηγεί σε περαιτέρω οικονομική εξαθλίωση τους πολίτες της Δυτικής Αθήνας, κατέθεσε στη Βουλή ο βουλευτής Β2 Δυτικού Τομέα Αθηνών και πρώην υπουργός κ. Παναγιώτης Κουρουμπλής.

Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, επισημαίνει ότι «η κοινωνικά ανάλγητη απόφαση της κυβέρνησης να προβεί σε αύξηση των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων, ιδιαιτέρως σε μικροαστικές και μεσοαστικές περιοχές, χωρίς προηγουμένως να μετέχουν με τις απόψεις τους οι αρμόδιες υπηρεσίες των κατά τόπους δήμων, έρχεται να επιβαρύνει οικονομικά, ακόμη περισσότερο, τα χειμαζόμενα από την ακρίβεια νοικοκυριά». Ο κ. Κουρουμπλής αναφέρει ως παράδειγμα τον Δήμο Περιστερίου όπου οι αυξήσεις των αντικειμενικών αξιών φθάνουν  το 45%, ενώ στον Δήμο Αγίων Αναργύρων-Καματερού αγγίζουν ακόμα και το 113%.

Εν συνεχεία, τονίζει ότι «οι ευάλωτοι πολίτες της Δυτικής Αθήνας, έρχονται αντιμέτωποι με φορολογικές επιβαρύνσεις, καθόσον από την αύξηση των αντικειμενικών αξιών, αυξάνονται φόροι όπως ο ΕΝΦΙΑ. Ταυτόχρονα, αναμένεται να υπάρξει εξαίρεση ευάλωτων συμπολιτών μας από την πρόσβασή τους σε κοινωνικά επιδόματα όπως το ΚΕΑ, λόγω της πλασματικής αύξησης των περιουσιακών στοιχείων που απορρέουν από την αύξηση των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων». Συνεπώς, όπως υπογραμμίζει ο κ. Κουρουμπλής, αναμένεται να χαθούν κοινωνικές παροχές, σημαντικές για την επιβίωση των πλέον ευπαθών ομάδων, όπως άνεργοι, άτομα με αναπηρίες και χρόνιες παθήσεις, πολύτεκνες και μονογονεϊκές οικογένειες κ.ά. Αντίστοιχα προβλήματα αντιμετωπίζουν και οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις που στεγάζονται σε ιδιόκτητα κτίρια, τη στιγμή δε που βρίσκονται ήδη στο χείλος της οικονομικής καταστροφής».

Παράλληλα επισημαίνει ότι δεκάδες είναι ήδη τα αιτήματα προς τους Δήμους, ανά την ελληνική επικράτεια, με τα οποία ζητείται επανακαθορισμός και μείωση των αντικειμενικών τιμών ζώνης των ακινήτων, σε επίπεδα χαμηλότερα αυτών που καθορίστηκαν από 1/1/2022. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί ο Δήμος Περιστερίου, όπου με ομόφωνη απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου ζητείται από την κυβέρνηση «να επαναξιολογήσει τις τιμές ζώνης ακινήτων και να προβεί σε άμεση, καθολική και σημαντική μείωσή τους, προκειμένου να σταματήσει η άδικη και υπέρμετρη φορολογία των κατοίκων της πόλης». Ο κ. Κουρουμπλής δηλώνει ότι «η κυβέρνηση, για ακόμη μία φορά, εξαπατά τους πολίτες της Δυτικής Αθήνας καθώς σύμφωνα με προηγούμενες κυβερνητικές εξαγγελίες, οι ιδιοκτήτες ακινήτων θα έβλεπαν μείωση της αντικειμενικής αξίας των ακινήτων και κατ’ επέκταση μείωση στη φορολογία αυτών».

Κλείνοντας την ερώτησή του, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ αναφέρει ότι «το πρόβλημα των αυξήσεων επηρεάζει και τα ακίνητα που έχουν χαρακτηρίσει οι δήμοι χώρους πρασίνου και που καλούνται τώρα να τα απαλλοτριώσουν με διπλάσια περίπου αξία» και ερωτά τον Υπουργό Οικονομικών, σε ποιες άμεσες και συγκεκριμένες ενέργειες προτίθεται να προβεί, για τη μείωση των τιμών ζώνης και των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων στους Δήμους της Δυτικής Αθήνας.

Παρόμοια Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button