ΠΟΛΙΤΙΚΗΠΡΩΤΗ ΣΕΛΙΔΑ

Η αύξηση των αντικειμενικών αξιών γονατίζει τη Δυτική Αθήνα

Ο Παναγιώτης Κουρουμπλής, βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ στη Δυτική Αθήνα και υποψήφιος βουλευτής, αρθρογραφεί στο “Χαϊδάρι Σήμερα” για την υπέρογκη αύξηση των αντικειμενικών αξιών στα δυτικά προάστια.

Η κυβέρνηση, με μία αψυχολόγητη κίνηση, αποφάσισε, εν μέσω ενεργειακής και οικονομικής κρίσης να προχωρήσει σε αύξηση των αντικειμενικών αξιών, ειδικά σε περιοχές με χαμηλά εισοδήματα όπως είναι η Δυτική Αθήνα.

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία, καταγράφεται ανοδική τροχιά στις αντικειμενικές αξίες σε ολόκληρη την Ελληνική Επικράτεια. Το γεγονός αυτό, σε συνδυασμό με την συντριπτική αύξηση των τιμών στα καταναλωτικά αγαθά και στην ενέργεια έχει γονατίσει την μέση ελληνική οικογένεια.  

Στη Δυτική Αθήνα, μια από τις πιο πολυπληθείς περιοχές, σημειώνεται και μια από τις υψηλότερες αυξήσεις στις αντικειμενικές αξίες. Στο Περιστέρι, η αύξηση των αντικειμενικών αξιών καταγράφεται από 40% έως 70%. Στον Δήμο Αγίων Ανάργυρων -Καματερού, μια περιοχή με πολύ χαμηλά εισοδήματα, η αύξηση των αντικειμενικών φτάνει στο 113%, με παράλληλη αύξηση των ενοικίων και ταυτόχρονα μείωση των εισοδημάτων των κατοίκων κατά 60%! Το γεγονός αυτό επιβαρύνει τους εισοδηματικά χαμηλότερους πολίτες της Δυτικής Αθήνας οι οποίοι έρχονται αντιμέτωποι με αυξημένες φορολογικές επιβαρύνσεις.

Επιπλέον, η αύξηση των αντικειμενικών αξιών έχει ως επακόλουθο την αύξηση στον ΕΝΦΙΑ η οποία επιβαρύνει τόσο τους κατοίκους, όσο και τους δήμους, οι οποίοι καλούνται να πληρώσουν αυξημένα ποσά για απαλλοτριώσεις. Επιτακτικά είναι τα αιτήματα των Δήμων, όπου ζητείται επανεξέταση  και μείωση των  αντικειμενικών τιμών ζώνης, σε  επίπεδα χαμηλότερα αυτών που καθορίστηκαν από 1/1/2022. 

Με πρωτοβουλία μου, κατέθεσα ερώτημα στη Βουλή για το κρίσιμο αυτό ζήτημα, ζητώντας από τον αρμόδιο υπουργό, άμεσες και συγκεκριμένες ενέργειες προκειμένου να υπάρχει μείωση στις τιμές ζώνης και τις αντικειμενικές αξίες ακινήτων, στους δήμους της Δυτικής Αθήνας. Κατά τη συζήτηση της επίκαιρης ερώτησης μου στη Βουλή, ο αρμόδιος Υφυπουργός, κ. Βεσυρόπουλος, όχι απλά απέφυγε να απαντήσει, επί της ουσίας, στα ερωτήματα μου αλλά επέρριψε τις ευθύνες στους Δήμους, θεωρώντας τους υπεύθυνους για την μη υποβολή αντιρρήσεων προς τα αρμόδια όργανα!

Παρόμοια Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button