ANIMALSΠΡΩΤΗ ΣΕΛΙΔΑ

Η Άλκηστις Βίτσα τοποθετείται για τους τετράποδους “συμπολίτες” μας

Η Άλκηστις Βίτσα, δημοτική σύμβουλος με τους Πολίτες σε Δράση, έστειλε επιστολή στον πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου με θέμα τα αδέσποτα. Ρωτάει αν προτίθεται ο Δήμος μας να προχωρήσει στη δημιουργία δημοτικού ή διαδημοτικού καταφυγίου αδέσποτων ζώων συντροφιάς και να εκμεταλλευτεί τη χρηματοδότηση του προγράμματος Φιλόδημος ΙΙ για τη χρηματοδότηση κατασκευής εγκαταστάσεων καταφυγίων αδέσποτων ζώων συντροφιάς;

Το κείμενο της ερώτησης:

Τα αδέσποτα ζώα συντροφιάς αποτελούν, μαζί με άλλα είδη, την αστική πανίδα. Ζουν, τρέφονται και κυκλοφορούν ανάμεσα μας. Είναι οι τετράποδοι “συμπολίτες” μας. Παρ’ όλ’ αυτά, η εικόνα πεινασμένων, άρρωστων ζώων στους δρόμους της πόλης είναι άμεση ένδειξη έλλειψης ευαισθησίας από την πλευρά του εκάστοτε δήμου. Στόχος κάθε σύγχρονου δήμου θα πρέπει να είναι δρόμοι απαλλαγμένοι από αδέσποτα ζώα. Επειδή όμως το να βρεθεί σπίτι για κάθε αδέσποτο σκύλο και γάτα αλλά και μέχρι να φτάσουμε στο σημείο να μην εγκαταλείπονται τα οικόσιτα ζώα στο δρόμο, στόχος του κάθε δήμου θα πρέπει να είναι η ευζωία των αδέσποτων ζώων για τα οποία είναι υπεύθυνος.
Κάθε δήμος, βάσει νόμου, είναι υποχρεωμένος να μεριμνά για την περισυλλογή και διαχείριση των αδέσποτων ζώων που βρίσκονται εντός των ορίων του. Η διαχείριση αυτή περιλαμβάνει την καταγραφή, στείρωση, εμβολιασμό και περίθαλψη όλων των σκύλων και γάτων που δεν είναι δεσποζόμενα.
Ο Δήμος μας είναι συμβεβλημένος με το Διαδημοτικό Κέντρο Περίθαλψης Αδέσποτων Ζώων (ΔΙΚΕΠΑΖ), το οποίο τα τελευταία 15 χρόνια λειτουργεί αποκλειστικά σαν νοσοκομείο αδέσποτων σκύλων. Δεν έχει όμως τη δικαιοδοσία φιλοξενίας ζώων πέρα από τα όρια της περίθαλψης τους ενώ δεν αναλαμβάνει καθόλου γάτες. Επίσης, σε συνεργασία με το Δήμο, αναλαμβάνει την περισυλλογή ζώων συγκεκριμένες μέρες της εβδομάδας, αλλά δεν καλύπτει επείγοντα περιστατικά που μπορεί να προκύψουν.
Σημαντικό ρόλο παίζουν οι φιλόζωοι συμπολίτες μας, οι οποίοι με προσωπικά έξοδα και χρόνο φροντίζουν σε καθημερινή βάση για τη σίτιση, περίθαλψη, φιλοξενία και φροντίδα ενός πολύ μεγάλου αριθμού ζώων.
Το ΔΙΚΕΠΑΖ, δεν έχει τη δικαιοδοσία και τη δυνατότητα να φιλοξενήσει ζώα τα οποία δεν μπορούν να επανενταχτούν στο δρόμο (κουτάβια κάτω των 5 μηνών, ζώα φοβικά ή με άλλα προβλήματα συμπεριφοράς κ.ά.). Θα πρέπει να εξεταστεί αν αυτό το κενό θα μπορούσε να καλυφθεί από ένα δημοτικό ή διαδημοτικό Καταφύγιο αδέσποτων Ζώων Συντροφιάς. Σε ένα σωστά δομημένο καταφύγιο θα μπορέσουν να φιλοξενηθούν προσωρινά ζώα τα οποία αδυνατούν να επιβιώσουν στο αστικό περιβάλλον. Σε καμία περίπτωση δεν θα πρέπει να στοχεύουμε σε ένα καταφύγιο-αποθήκη ψυχών, με υπερσυσσώρευση ζώων και διαμονή τους για μεγάλο χρονικό διάστημα. Νόημα ύπαρξης ενός τέτοιου χώρου υφίσταται μόνο σε περίπτωση που πληροί συγκεκριμένες προδιαγραφές, οι οποίες να καλύπτουν όλους τους κανόνες υγιεινής για τη δημόσια υγεία και ευζωίας για τα ζώα που φιλοξενούνται. Γι’ αυτό και θα πρέπει μια τέτοια κίνηση να γίνει μετά από συνεννόηση του δήμου με τα φιλοζωικά σωματεία της περιοχής και τους αρμόδιους φορείς.
Ενημέρωση του κοινού, με προτεραιότητα στα σχολεία, τοποθέτηση ταϊστρών και ποτιστρών σε επιλεγμένα σημεία, ημερίδες πληροφόρησης για τη σήμανση και τη στείρωση όλων των δεσποζόμενων ζώων είναι μέτρα που μπορεί ο δήμος να κάνει με ελάχιστο αν όχι μηδενικό κόστος.
Αυτή τη στιγμή υπάρχει πρόσκληση του προγράμματος ΦΙΛΟΔΗΜΟΣ ΙΙ για τη χρηματοδότηση κατασκευής, επισκευές, συντήρηση και εξοπλισμού εγκαταστάσεων καταφυγίων αδέσποτων ζώων συντροφιάς. Το πρόγραμμα αυτό ανακηρύχθηκε στις 3/6/2019 και λήγει στις 31/12/2019. Στην έναρξη του προέβλεπε δαπάνες ύψους 20.000.000 ευρώ. Ο κάθε δήμος δικαιούται χρηματοδότηση ύψους έως 300.00 ευρώ. Δυστυχώς από τις 14/11 ανακηρύχθηκε η τροποποίηση του προγράμματος με μείωση κατά 5.000.000 ευρώ του προϋπολογισμού. Η τροποποίηση αυτή είναι αδικαιολόγητη από πλευράς του Υπουργείου Εσωτερικών και της κυβέρνησης και προκαλεί μεγάλη απογοήτευση τόσο στη συνομοσπονδία φιλοζωικών σωματείων όσο και στους φιλόζωους πολίτες.
Η μείωση αυτή του προϋπολογισμού όμως δεν μπορεί να μας σταματήσει, αλλά κάνει ακόμα πιο επιτακτική την ανάγκη να διεκδικήσουμε ένα τέτοιο κονδύλι. Είναι στο χέρι του Δήμου να υποβάλει εγκαίρως τα απαιτούμενα δικαιολογητικά και να διεκδικήσει μια τέτοια χρηματοδότηση που θα του έδινε μεγάλη βοήθεια στον τομέα της μέριμνας για τα αδέσποτα ζώα.
Ζητάμε να μας γνωστοποιηθούν τα παρακάτω:
  • Ποιος είναι ακριβώς ο αριθμός καταγεγραμμένος αδέσποτων ζώων που βρίσκονται στα όρια του Δήμου μας;

Σε κάθε δήμο συγκροτείται με απόφαση του Δημάρχου πενταμελούς επιτροπής παρακολούθησης του προγράμματος διαχείρισης αδέσποτων ζώων συντροφιάς. Προβλέπεται η σύσταση της επιτροπής αυτής το προσεχές διάστημα;

Υπάρχει κάποιος περαιτέρω σχεδιασμός για τη διαχείριση των αδέσποτων ζώων, σκύλων και γάτων του δήμου μας;

  • Προτίθεται ο δήμος να προχωρήσει στη δημιουργία δημοτικού ή διαδημοτικού καταφυγίου αδέσποτων ζώων συντροφιάς και να εκμεταλλευτεί τη χρηματοδότηση του προγράμματος ΦΙΛΟΔΗΜΟΣ ΙΙ;

Παρόμοια Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button