LIFESTYLEANIMALS

Γνωρίζω τον σκύλο μου – Ο τετράποδος φίλος ζει για το παρόν και απολαμβάνει την κάθε στιγμή

Ο τετράποδος φίλος μας ζει για το παρόν και κρατάει μόνο κάποιες σημαντικές εικόνες. Απολαμβάνει την κάθε στιγμή που του δίνεται. Γνωρίζω, λοιπόν, καλύτερα τον σκύλο μου.

γράφει ο Σταύρος Γεωργουλόπουλος                                                                    απόστρατος της Πολεμικής Αεροπορίας, με κύρια ενασχόληση την αναπαραγωγή – διαφρόντιση και εκπαίδευση των μικρών μας τετράποδων φίλων

Π.χ. να περιμένει το φαγητό του στο ίδιο σκεύος στο ίδιο σημείο την ίδια ώρα. Όταν έρχεται η στιγμή της βόλτας και αναγνωρίζει από την εμφάνιση του λουριού το τι θα επακολουθήσει. Όταν γνωρίζει το μέρος όπου παίζει και μόνο στην θέα του αρχίζει να δείχνει τα συναισθήματα γαυγίζοντας νευρικά κουνώντας την ουρά του. Όταν βλέπει να κρατάτε το αγαπημένο του παιχνίδι που θα τον κάνει να τρέχει αδιάκοπα αναπτύσσοντας έτσι μέρα με την ημέρα το ένστικτο που διαθέτει, αυτό της καταδίωξης.

Ο εγκέφαλος του σκύλου μας λειτουργεί επίσης αυτόματα. Βγαίνοντας από τον βαθύ ύπνο μπορεί να αντιδράσει και να απαντήσει στα μηνύματα που δέχεται μυρίζοντας κάποιον άλλον σκύλο που θα περνά από τον δρόμο, ακούγοντάς το αυτοκίνητο του αφεντικού του να πλησιάζει το σπίτι ή αντιλαμβανόμενος την διαφορετική μυρωδιά ενός αγνώστου προσώπου που προσεγγίζει προς το σπίτι.

Τα σκυλιά αναλύουν και απολαμβάνουν την κάθε στιγμή, με το να γεύονται ως την τελευταία σταγόνα την απόλαυση που τους προσφέρουν οι σημαντικές αυτές εικόνες. Ο εγκέφαλος τους δίνει τα μηνύματα και κατόπιν επεξεργασίας αυτών από τις ανεπτυγμένες αισθήσεις τους, λειτουργούν αναλόγως.

Γνωρίζω τον σκύλο μου – Οι αισθητήριες λειτουργίες

Η πρώτη και σημαντικότερη αισθητήρια λειτουργία των σκύλων είναι η οσφρητική τους ικανότητα.

Η μύτη που διαθέτουν είναι το “φόρτε” τους. Έχουν εκπληκτική αίσθηση της όσφρησης λόγω των ευαίσθητων εκατομμυρίων οσφρητικών κυττάρων που διαθέτουν.

Με την μύτη τους μπορούν να ακολουθήσουν παλιά ίχνη ανθρώπων και ζώων για πολλές μέρες. Μπορεί να ανακαλύψουν ανθρώπους θαμμένους κάτω από τα συντρίμμια σπιτιών η χιονοστιβάδων, να αντιληφθούν ακόμα και ανθρώπινη παρουσία σε μεγάλο βάθος της θάλασσας. Μπορούν να εντοπίζουν ναρκωτικά και διάφορες εκρηκτικές ύλες που είναι κρυμμένες σε πολύ απίθανα σημεία.

Τα σκυλιά μας μπορούν αυτόματα να διαχωρίσουν τις διαφορετικές οσμές που λαμβάνουν και να κρατήσουν αυτές που τους ενδιαφέρουν περισσότερο. Έτσι είναι λογική η αντίδραση ενός σκύλου να τρέξει προς το ψυγείο όταν κάποιος το ανοίξει ,αφού θα έχει πάρει το μήνυμα της αγαπημένης του λιχουδιάς. Είναι εξίσου λογικό κατά την διάρκεια της βόλτας ο σκύλος μας να μας τραβήξει σε κάποιο δέντρο με σκοπό να το “μαρκάρει”, λόγω του μηνύματος ότι κάποιος άλλος τετράποδος φίλος του είχε “περάσει” από εκεί.

Σημαντικά κομμάτια της εκπαίδευσης στηρίζονται πάνω στην οσφρητική ικανότητα που έχουν τα σκυλιά. Σκοπός της εκπαίδευσης είναι να εξελίξουν αυτήν την ικανότητα και να λειτουργήσει προς όφελος της.

Είμαι στη διάθεσή σας για οποιαδήποτε διευκρίνιση χρειαστείτε και με μεγάλη χαρά θα απαντήσω σε απορίες που μπορεί να έχετε. Το email μου είναι dogtrainer.stravros@gmail.com

 

Παρόμοια Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button