LIFESTYLEANIMALS

Γνωρίζω το σκύλο μου – Ένταξη στην αγέλη

γράφει ο Σταύρος Γεωργουλόπουλος 

Ο Σ. Γεωργουλόπουλος είναι απόστρατος της Πολεμικής Αεροπορίας. Κατά την υπηρεσία του η κύρια ενασχόλησή του ήταν η διαφρόντιση και εκπαίδευση των μικρών μας τετράποδων φίλων. Θα μας μιλήσει, λοιπόν, για… σκυλιά!

Σκοπός μας είναι για την σωστή Εξοικείωση και Κοινωνικοποίηση του σκύλου μας, να του δημιουργήσουμε μια ευχάριστη ψυχική κατάσταση που δεν θα τον αποτρέπουμε να εξερευνήσει σκύλους, αλλά και εικόνες που του προκαλούν ενδιαφέρον. Θα προσεγγίσει καινούργιους “φίλους” πού στην αρχή με την αίσθηση της οσφρητικής ικανότητας θα περιεργαστεί και θα καταγράψει διαφορετικές συμπεριφορές, που άλλες θα δεχθεί και άλλες θα αποκρύψει.

Στην πρώτη επαφή με κάποιον άλλο σκύλο θα πρέπει να είμαστε πολύ ήρεμοι δίχως να του μεταφέρουμε την ανησυχία, έχοντας το λουρί–οδηγό χαλαρό, ώστε να του δώσουμε το δικαίωμα να περιεργαστεί το φίλο του. Με την γλώσσα του σώματος τα δυο σκυλιά θα δημιουργήσουν μια μικρή αγέλη με κανόνες ιεράρχησης. Η συνύπαρξη αυτή θα κρατήσει αρκετό διάστημα ψάχνοντας ο ένας σκύλος τον άλλο βγαίνοντας βόλτα με σκοπό το παιχνίδι, αλλά και την εκτόνωσή τους με κυνηγητό σε κάποιο ερέθισμα (μπαλάκι) που θα κατατάσσει πια την θέση τους μέσα στην αγέλη. Διεκδικήσεις θα υπάρχουν κατά καιρούς με κάποιο γαύγισμα κάποιο γρύλισμα ακόμη και το “μαρκάρισμα” σε κάποιο σημείο όπου έχει περάσει άλλος σκύλος.

Σε αγέλη μεγαλύτερη των δύο μελών, οι κανόνες είναι αυστηροί και όταν κάποιος γίνει διεκδικητικός σε κάποιο άλλο μέλος επεμβαίνει ο αρχηγός με την επιβλητική του παρουσία και με σημάδια της γλώσσας του σώματος επαναφέρει την ιεράρχηση. Αυτός θα αποφασίσει εάν κάποιο μέλος πρέπει να εκδιωχθεί από την αγέλη και να μην του επιτραπεί ποτέ η ένταξή του στην ομάδα. Άλλωστε και οι ίδιοι κανόνες λειτουργούσαν επί χρόνια στους προγόνους τους, τους λύκους. Τηρούνται με ευλάβεια από τα αλλά μέλη προς τον αρχηγό της αγέλης χωρίς να υπάρχουν ιδιαίτερες αντιπαραθέσεις. Το γνωρίζουν αυτό γιατί ο αρχηγός λειτουργεί προς όφελος της αγέλης με την ανεύρεση της τροφής. Σκοπός του είναι να διατηρήσει την αγέλη δυνατή και γυμνασμένη έτσι ώστε να διαιωνιστεί το είδος. Σε κάποια απειλή θα βγει μπροστά λόγω δύναμης να υπερασπιστεί αυτήν ή κάποιο μέλος της.

Αυτό που θα πετύχουμε με το να φέρνουμε το σκύλο μας σε επαφή με έναν ή και περισσότερους σκύλους, είναι να τον εντάξουμε σε μια αγέλη όπου υπάρχουν κανόνες που θα τον βοηθήσουν αύριο να αποδέχεται και την δική μας συμπεριφορά. Γιατί σε ηλικία 6-7 μηνών θα μπει στο κομμάτι της εκπαίδευσης, όπου εμείς θα πάρουμε τον ρόλο του αρχηγού, δημιουργώντας μια καινούργια αγέλη ανάμεσα σε εμάς και τον μικρό μας φίλο.

Είμαι στη διάθεσή σας για οποιαδήποτε διευκρίνιση χρειαστείτε και με μεγάλη χαρά θα απαντήσω σε απορίες που μπορεί να έχετε. Το email μου είναι dogtrainer.stravros@gmail.com

Παρόμοια Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button