ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Γηροκομείο: Διερευνώντας τα ελαττώματα και τα προτερήματα των μονάδων φροντίδας ηλικιωμένων

Περνώντας τα χρόνια, πολλοί ηλικιωμένοι αποχωρίζονται τις οικογένειές τους για να φιλοξενηθούν σε μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων, οι οποίες προσφέρουν σημαντικά πλεονεκτήματα σε αντίθεση με την παραμονή τους στο σπίτι. Τι όμως μπορεί να περιμένει κανείς από τις συνθήκες διαβίωσης σε ένα γηροκομείο;

Το βασικό χαρακτηριστικό των εγκαταστάσεων ενός γηροκομείου είναι η ασφάλεια που προσφέρουν στου ηλικιωμένους, όπως κιγκλιδώματα, αντιολισθητικό δάπεδο και καλά φωτισμένα μονοπάτια για την αποφυγή ατυχημάτων. Τα περισσότερα έχουν διατάξεις ενός επιπέδου για να εξαλείψουν την πρόκληση των σκαλοπατιών και συχνά διαθέτουν υποβοηθητική τεχνολογία, όπως κουμπιά κλήσης έκτακτης ανάγκης σε κάθε δωμάτιο.

Σε μεγάλες ηλικίες οι δουλειές στο σπίτι γίνονται αφόρητες. Σε έναν οίκο ευγηρίας, όλες οι βασικές εργασίες αναλαμβάνονται από το προσωπικό, απαλλάσσοντας τους ηλικιωμένους από το άγχος των καθημερινών εργασιών και της φροντίδας, επιτρέποντάς τους να ζουν πιο άνετα και ευχάριστα. Τους προσφέρεται ευρύ φάσμα ανέσεων και έχουν την δυνατότητα να περνάνε το χρόνο τους σε διάφορους χώρους όπως στην βιβλιοθήκη του ιδρύματος, τα γυμναστήρια, σε σαλόνια ομορφιάς, την τραπεζαρία και τους υπαίθριους χώρους αναψυχής. Πολλές εγκαταστάσεις προσφέρουν ακόμη και υπηρεσίες μεταφοράς για ψώνια, ιατρικά ραντεβού και κοινωνικές εκδρομές.

Ένα άλλο βασικό στοιχείο είναι η πρόσβαση στην ιατρική περίθαλψη. Ένας οίκος ευγηρίας παρέχει μια σειρά από υπηρεσίες υγείας, από συχνά τεστ και ιατρικούς ελέγχους έως άμεση θεραπεία και βοήθεια με φάρμακα. Αυτό διασφαλίζει ότι οι ηλικιωμένοι θα  μπορούν να λάβουν άμεση παροχή βοήθειας σε περίπτωση έκτακτης ιατρικής ανάγκης.

Γιατί λοιπόν ένα γηροκομείο μπορεί να ωφελήσει έναν ηλικιωμένο;

Ο πρωταρχικός λόγος είναι το ολοκληρωμένο σύστημα φροντίδας και υποστήριξης που υπάρχει στα γηροκομεία. Οι ηλικιωμένοι συχνά χρειάζονται βοήθεια σε καθημερινές εργασίες και ιατρική περίθαλψη, κάτι που οι οικογένειες πολλές φορές αδυνατούν να το παράσχουν, ειδικά όταν υπάρχουν μικρά παιδιά.

Επιπλέον, όταν ένας ηλικιωμένος ζει μόνος του, μπορεί να πέσει θύμα εκμετάλλευσης και εξαπάτησης. Δεν είναι τυχαίο ότι οι επιθέσεις σε ηλικιωμένους που διαμένουν μόνοι τους έχουν αυξηθεί δραματικά. Επιπλέον υπάρχει ο κίνδυνος της πτώσης στο σπίτι όπως και η πιθανότητα να συμβεί μια έκτακτη ανάγκη υγείας χωρίς να υπάρχει κανείς κοντά. Σε ένα τέτοιο χώρο φροντίδας, υπάρχει ασφάλεια 24/7 και οι οικογένειες γνωρίζουν ότι δεν θα υπάρξει κανένα πρόβλημα με τα αγαπημένα τους πρόσωπα γιατί θα βρίσκονται σε ένα ασφαλές, άνετο περιβάλλον και ότι έχουν πρόσβαση σε ιατρική περίθαλψη όποτε χρειαστεί.

Αν και η διαμονή στο γηροκομείο για πολλούς ηλικιωμένους μπορεί να φαίνεται δύσκολη, η κατανόηση των πλεονεκτημάτων που υπάρχουν θα τους πείσει να λάβουν την σωστή απόφαση, ξέροντας ότι τα αγαπημένα τους πρόσωπα θα βρουν την φροντίδα που επιβάλλεται να έχουν.

Πολλά ιδρύματα φροντίδας ηλικιωμένων προσφέρουν θεραπεία με κατοικίδια, φέρνοντας ειδικά εκπαιδευμένα ζώα που παρέχουν συντροφικότητα και συναισθηματική υποστήριξη στους ηλικιωμένους. Άλλα ιδρύματα προσκαλούν ομιλητές ή καλλιτέχνες εντός της εγκατάστασης για να ψυχαγωγήσουν του ηλικιωμένους, αναγκάζοντας τους να ξεφύγουν λίγο από την ρουτίνα του καθημερινού προγράμματος.

Πολλές εγκαταστάσεις απασχολούν διατροφολόγους και σεφ για να παρέχουν υγιεινά, ισορροπημένα γεύματα προσαρμοσμένα στις διάφορες διατροφικές ανάγκες του κάθε ηλικιωμένου, λόγω υγείας ή θρησκευτικών πεποιθήσεων.

Το προσωπικό σε αυτές τις εγκαταστάσεις δεν είναι απλοί υπάλληλοι. Είναι εξειδικευμένο προσωπικό που έχει εκπαιδευτεί για αυτές τις δομές και αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι του οίκου ευγηρίας, παρέχοντας όχι μόνο σωματική αλλά και ψυχολογική υποστήριξη. Τα μέλη του προσωπικού εκπαιδεύονται να κατανοούν τις μοναδικές ανάγκες των ηλικιωμένων, κάνοντας τους να νιώθουν ξεχωριστοί, προσφέροντας τους σεβασμό και φροντίδα.

Παρόμοια Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button