ΔΥΤΙΚΗ ΑΘΗΝΑΠΡΩΤΗ ΣΕΛΙΔΑ

Γιώργος Προκοπίου για Σκαραμαγκά: Όχι μεγάλα βαπόρια, θα εστιάσουμε σε νέες τεχνολογίες

«Δεν θα εστιάσουμε στα τετριμμένα. Θα εστιάσουμε σε νέες τεχνολογίες», δήλωσε στο Newmoney o εφοπλιστής Γιώργος Προκοπίου, αναφερόμενος στα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά. Ο ίδιος ανέφερε ότι υπολογίζει πως σε ένα με ενάμισι μήνα θα γίνει η μεταβίβαση του ναυπηγείου.

Ο Γ. Προκοπίου είδε την περασμένη Παρασκευή το όνομά του να φιγουράρει στην 15η θέση στη λίστα «One Hundred People» -των 100 πιο σημαντικών ανθρώπων της παγκόσμιας ναυτιλίας που επιμελείται η βρετανική έκδοση Lloyd’s List. Συμμετείχε στο πάνελ του 17ου φόρoυμ του Institute of Chartered Shipbrokers-Greek Branch ICS  με θέμα «Προχωράμε μπροστά με τον κόσμο σε αναταραχή».

Η συζήτηση με τον δημοσιογράφο Μηνά Τσαμόπουλο έγινε στο περιθώριο εκδήλωσης στο Ίδρυμα Ευγενίδη. Ρωτήθηκε ποια είναι τα επόμενα βήματα στην υπόθεση των ναυπηγείων Σκαραμαγκά, μετά την απόφαση του ΣτΕ που δήλωσε αναρμόδιο και απέρριψε την αίτηση του Δήμου Χαϊδαρίου κατά της μεταβίβασης των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά στην «Milina Enterprises Company Limited».

Ο διάλογος:

– Κύριε Προκοπίου, μετά την απόφαση του ΣτΕ σε ποια φάση βρίσκεται η υπόθεση των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά;
Είμαστε στη φάση που το υπουργείο Οικονομικών μετέφερε 126 εκατομμύρια ευρώ στο Υπουργείο Εθνικής Άμυνας για να καταβληθούν τα οφειλόμενα στο προσωπικό και να μπορέσει να γίνει η μεταβίβαση των Ναυπηγείων.

– Εσείς πότε προβλέπετε ότι θα γίνει η μεταβίβαση;
Σε έναν με ενάμιση μήνα.

– Ποιες θα είναι οι πρώτες σας ενέργειες, τα πρώτα πράγματα που θα κάνετε;
Πολλά πράγματα. Αλλά όχι τα τετριμμένα. Θα εστιάσουμε σε νέες τεχνολογίες, ΙΤ, carbon fibers.

– Ναυπηγήσεις;
Ναυπηγήσεις ναι, αλλά σε ειδικά πλοία.

– Θα έχουν να κάνουν τα πλοία αυτά με την ενέργεια;
Όχι. Στοχεύουμε σε drones, αυτόνομα-unmaned, ακτοπλοϊκά… και σε επισκευές-συντηρήσεις yachts.

– Πόσος καιρός θα χρειαστεί να ξεκινήσει η λειτουργία του ναυπηγείου;
Ε, θα χρειαστεί…

– Κανά χρόνο;
Θα δούμε.

Όπως παρατηρείτε, ο κ. Προκοπίου δεν έκανε καμία αναφορά στο πιο σοβαρό θέμα που αφορά την αλλαγή ιδιοκτησίας στο Ναυπηγείο και περιμένει οριστική απάντηση εδώ και ενάμισι χρόνο. Πιο συγκεκριμένα, αν θα αναπτυχθούν εγκαταστάσεις αποθήκευσης φυσικού αερίου και παραγωγής ενέργειας. Οι σχετικές αναφορές είναι πυκνές στον οικονομικό Τύπο και φυσικά το ζήτημα αυτό “καίει” το Χαϊδάρι. Το δεύτερο ζητούμενο είναι αν θα εμπλακεί το ναυπηγείο στο πρόγραμμα ναυπήγησης κορβετών του Πολεμικού Ναυτικού. Ο χρόνος θα δώσει απαντήσεις και στα δύο.

Λίγο αργότερα,  ο Γιώργος Προκοπίου συναντήθηκε στο φουαγιέ του Ιδρύματος Ευγενίδη με τον Υπουργό Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Γιάννη Πλακιωτάκη και είχαν μία σύντομη συνομιλία.

Υπουργός: Ξεκίνησαν τα ναυπηγεία Ελευσίνας και κάνουν επισκευές.

Προκοπίου: Ναι το έμαθα και μακάρι, μακάρι. Εμένα δεν με ενδιαφέρουν οι επισκευές πλοίων.

Υπουργός: Σας ενδιαφέρουν οι καινούργιες κατασκευές.

Προκοπίου: Καινούργιες αλλά όχι βαπόρια μεγάλα. Ποτέ.

Παρόμοια Άρθρα

Back to top button