ΕΛΛΑΔΑΠΡΩΤΗ ΣΕΛΙΔΑ

Γιατί βρέχει τόσο πολύ αρχές καλοκαιριού;

Πού είναι οι ζέστες και η ηλιοφάνεια του Ιουνίου; Τέτοια εποχή άλλες χρονιές μπορεί να είχαμε ζήσει ήδη ένα καύσωνα ή ίσως αυτός να είχε έρθει και τον Μάιο. Τι συμβαίνει φέτος; Είναι λογικό να βρέχει τόσο πολύ αρχές καλοκαιριού;

Μιλώντας στο news247.gr, ο μετεωρολόγος και πρώην διευθυντής της ΕΜΥ, Αντώνιος Λάλος, έδωσε την εξήγησή του.

“Είναι αναμενόμενο. Ο καιρός κυμαίνεται σε φυσιολογικά, για την εποχή, επίπεδα”, ανέφερε ο κ. Λάλος, και εξήγησε γιατί έχουμε τόσες βροχές, αν και έχουμε “μπει” στο καλοκαίρι.

Στην ατμόσφαιρα λίγο πολύ συμβαίνει ότι και στο καπάκι μιας κατσαρόλας με νερό που βράζει, όπου οι υδρατμοί γίνονται νερό.

“Λόγω της υπερθέρμανσης του εδάφους, ο ζεστός ατμοσφαιρικός αέρας, ο οποίος είναι πιο αραιός και κατά συνέπεια πιο ελαφρύς, έχει ως αποτέλεσμα το σύννεφο να αναπτύσσεται κατακόρυφα.

Λόγω της “Ψυχρής Λίμνης” που βρίσκεται πάνω από την Κεντρική Μεσόγειο και τον ελλαδικό χώρο αυτή την περίοδο, ο αέρας, καθώς ανεβαίνει, ψύχεται, με αποτέλεσμα να δημιουργούνται πιο εύκολα βροχές και καταιγίδες”, περιέγραψε ο κ. Λάλος.

Σε αυτό οφείλεται και η συνεχόμενη αστάθεια, τόσο στη χώρα μας όσο και στη γειτονική Ιταλία, Σερβία και τις χώρες των Βαλκανίων. Μάλιστα, όπως υπενθύμισε ο κ. Λάλος, “τα έντονα καιρικά φαινόμενα που έπληξαν την Ιταλία την προηγούμενη εβδομάδα, οφείλονταν σε αυτό το φαινόμενο”.

Όπως εξήγησε, “το γεγονός ότι έχουμε βροχές αυτή την περίοδο και δεν έχουμε ιδιαίτερα υψηλές θερμοκρασίες και ξηρασία είναι καλό για τις πυρκαγιές που ξεσπούν κάθε καλοκαίρι”.

Βέβαια, “οι βροχές του καλοκαιριού δεν είναι ίδιες με εκείνες του χειμώνα, δεν έχουν την ίδια σημασία για το περιβάλλον και τις μετεωρολογικές συνθήκες”, επισήμανε. Δεδομένου, λοιπόν, ότι ο φετινός χειμώνας είχε λίγες βροχοπτώσεις, ο κίνδυνος πυρκαγιών παραμένει αυξημένος.

Παρόμοια Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button