Γιατί αυξάνονται οι πυρκαγιές στην Ευρώπη – Έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Περιβάλλοντος
Σε χθεσινό άρθρο των New York Times αναφορικά με τις καταστροφικές πυρκαγιές που πλήττουν τη χώρα μας, γίνεται σαφής σύνδεσή τους με τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής.
Σε μια περίοδο 24 ωρών (από Δευτέρα έως Τρίτη πρωί), ξέσπασαν συνολικά 47 πυρκαγιές, οι περισσότερες εκ των οποίων σβήστηκαν γρήγορα, πλην 4, σύμφωνα με την εκπρόσωπο της Π.Υ. Σταυρούλα Μαλίρη.
Η Ευρώπη βιώνει μια ασυνήθιστη περίοδο ζέστης και ξηρασίας, που οδήγησαν σε μεγάλες πυρκαγιές σε πολλές χώρες όπως η Σουηδία, η Φιλανδία, η Λετονία και η Μεγάλη Βρετανία. Στην Ιαπωνία, ο καύσωνας έχει προκαλέσει τουλάχιστον 60 θανάτους.
Οι ακραίες συνθήκες συνάδουν με τις προβλεπόμενες από τους επιστήμονες επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής. Αυξημένα αέρια του θερμοκηπίου παγιδεύουν στην ατμόσφαιρα περισσότερη ηλιακή θερμοκρασία, ανεβάζοντας το επίπεδο της ζέστης σε όλο τον πλανήτη. Το ζεστότερο κλίμα με τη σειρά του επηρεάζει τη κίνηση των ατμοσφαιρικών και θαλασσίων ρευμάτων και οδηγεί σε ακόμη μεγαλύτερες θερμοκρασίες σε ορισμένα σημεία, όπως στη Μεσόγειο.
Σύμφωνα με τον Friederike Otto του Ινστιτούτου Περιβαλλοντικής Αλλαγής του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης, «Στη Μεσόγειο παρατηρούμε φαινόμενα ξηρασίας. Αν το έδαφος είναι ξηρότερο, θερμαίνεται πολύ πιο γρήγορα.»
Επιπλέον
Σύμφωνα με πρόσφατη έκθεση της ΕΕ, οι πυρκαγιές που πλήττουν τα τελευταία χρόνια την Ευρώπη, οφείλονται στην αλλαγή των καιρικών συνθηκών που προκαλεί η κλιματική αλλαγή. Ειδική αναφορά γίνεται στις μεσογειακές χώρες, όπου η ξηρασία θα αυξήσει το κίνδυνο δασικών πυρκαγιών, φαινόμενο που αναμένεται να επεκταθεί βορειότερα.
Χωρίς αντιμετώπιση των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής, η Ευρώπη θα έχει 200.000 θανάτους εξαιτίας της ζέστης κάθε χρόνο έως το 2100. Οι ζημιές θα ανέρχονται σε 10 δισ. ευρώ ετησίως από δασικές πυρκαγιές, πλημμύρες και μειωμένες σοδειές.
Πολλές μελέτες έχουν διαπιστώσει πως η Ευρώπη και ειδικότερα η Μεσόγειος, βιώνουν αυξημένες περιόδους ξηρασίας (παράδειγμα εδώ, εδώ και εδώ), που αποδίδουν στην ανθρώπινη δραστηριότητα. Σύμφωνα με περσινή έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Περιβάλλοντος, η νότια και νοτιοανατολική Ευρώπη, είναι τα σημεία που θα βιώσουν στο μέλλον τις χειρότερες επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής. Όπως επισημαίνει η ίδια έκθεση, ήδη αυτές οι περιοχές βιώνουν αυξημένες θερμοκρασίες, μείωση βροχοπτώσεων και ροής ποταμών που αυξάνουν το κίνδυνο ξηρασιών, χαμηλότερες σοδειές, απώλεια βιοποικιλότητας και δασικές πυρκαγιές.
Οι φωτιές είναι ένα φαινόμενο που παρατηρείται κάθε χρόνο στην Ελλάδα, αλλά η ξηρασία και ο πρόσφατος καύσωνας με θερμοκρασίες 38 βαθμών Κελσίου, σε συνδυασμό με ανέμους ταχύτητας 80 χιλιομέτρων την ώρα, ευθύνονται σε μεγάλο βαθμό για τη πρόσφατη καταστροφή που έχει αφήσει πίσω της 76 επιβεβαιωμένους νεκρούς.
Είναι προφανές πως ένας κρατικός μηχανισμός που θέλει να προστατεύσει τους πολίτες, τη περιουσία και το περιβάλλον μιας χώρας, οφείλει να λάβει πολύ σοβαρά υπόψιν τις ανωτέρω παραμέτρους, κάτι που στη περίπτωσή μας δε φαίνεται να ισχύει.
Πηγή: www.ptisidiastima.com