ΚΟΙΝΩΝΙΑ

“Για την οργάνωση του πολύτιμου εθελοντικού κινήματος στο Χαϊδάρι”

ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΠΑΧΑΡΙΣΗΣ
υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος
“Ώρα Χαϊδάρι”

Στο Χαϊδάρι αναπτύσσονται ποικιλόμορφες δράσεις εθελοντισμού με πρωταγωνιστές άτομα, ομάδες, συλλόγους. Από αυτόν τον χώρο άλλωστε πηγάζει και η δική μου πολιτική δραστηριότητα (Παλαίμαχοι Δάφνης – Δάσους Χαϊδαρίου*) και με βάση την εμπειρία που έχω αποκτήσει καταθέτω ορισμένες προτάσεις.

Ξεκινώ με την πολύ ευχάριστη διαπίστωση ότι χωρίς τυμπανοκρουσίες πολλοί άνθρωποι προσφέρουν στην κοινωνία με δράσεις αλληλεγγύης. Το είδαμε στις πρόσφατες πλημμύρες στη Θεσσαλία με τον μεγάλο όγκο βοήθειας που έφυγε από το Χαϊδάρι (σχολεία, ομάδες αλληλεγγύης). Άλλοι ενεργοποιούνται στο περιβαλλοντικό πεδίο και την πυρασφάλεια (ΛΕΦΕΔ, Σύλλογος Εθελοντών Πυροσβεστών του Ποικίλου Όρους κτλ.). Άλλοι εργάζονται για την ανάπτυξη και συντήρηση αστικών πάρκων (κάτοικοι Αφαίας με ωραίες παρεμβάσεις πρασίνου, ηλεκτροφωτισμός Κάτω Αφαίας, Πάρκο Εθελοντισμού στο Δάσος). Άλλοι αναλαμβάνουν καθαρισμούς, ειδικά στα περιαστικά δάση.

Γίνονται πολλά λοιπόν. Ο εθελοντής με την προσφορά του στο κοινωνικό σύνολο παίρνει πίσω μεγάλη ηθική ικανοποίηση. Δεν θέλει να απαξιώσει ή να υποκαταστήσει τη δουλειά του κράτους και του Δήμου, αλλά μόνο να την συμπληρώσει. Πιστεύω όμως ότι ο εθελοντισμός μπορεί να γίνει ακόμη πιο αποδοτικός με καλύτερο συντονισμό μεταξύ των ομάδων, αλλά και δημιουργική συνεργασία με τον Δήμο. Χωρίς φυσικά σε καμία περίπτωση να αμφισβητηθεί η αυτοτέλεια και η αυτενέργεια κανενός.

Στο Χαϊδάρι ζήσαμε πριν από δύο χρόνια τη μεγάλη χαρά να βοηθήσουμε τη μικρή Σοφία να περπατήσει συγκεντρώνοντας ένα αρκετά μεγάλο ποσό για το χειρουργείο της, με συντονισμένη δράση πολλών φορέων και συλλόγων. Αυτό είναι μια απόδειξη ότι δεν έχουμε “ταβάνι”, όταν υπάρχει συνεργασία και διάθεση κοινής δράσης.

Πιο συγκεκριμένα προτείνω:

  • Τη σύνταξη -επιτέλους- ενός ενεργού Μητρώου Εθελοντών από τον Δήμο Χαϊδαρίου. Δεν επιτρέπεται να υστερούμε σε αυτό το σημείο. Πρόκειται για “εργαλείο” που έχουν πολλοί Δήμοι και το αξιοποιούν σε έκτακτες περιπτώσεις (πυρκαγιές, πλημμύρες κτλ) με καλά αποτελέσματα.
  • Την ενθάρρυνση των συλλόγων να εμπλακούν πιο ενεργά σε εθελοντικές δράσεις. Το Χαϊδάρι έχει πλήθος συλλόγων με πολύ αξιόλογη παρουσία (πολιτιστική, αθλητική), την οποία μπορούν να εμπλουτίσουν με περισσότερες πρωτοβουλίες για το κοινωνικό σύνολο. Σίγουρα κάποια μέλη τους, άνδρες και γυναίκες, έχουν τη διάθεση να προσφέρουν.
  • Την ενθάρρυνση και βοήθεια ώστε να αποκτήσουν επαρκή εκπαίδευση συμπολίτες που το επιθυμούν σε συγκεκριμένους τομείς (ενδεικτικά: πυρόσβεση, παροχή πρώτων βοηθειών – χρήση απινιδωτή κ.ά.).
  • Τη δημιουργία ενός οργάνου που θα συντονίζει τις δράσεις, ενδυναμώνοντας τις πρωτοβουλίες που έχουν κατά περιόδους το ίδιο αντικείμενο.
  • Την διατύπωση εκ μέρους του Δήμου συγκεκριμένων αναγκών στις οποίες χρειάζεται βοήθεια. Δεν είναι μειωτικό γι’ αυτόν, όλοι γνωρίζουμε ότι οι δυνατότητες του δεν είναι τέτοιες που να καλύπτουν κάθε πεδίο. Άλλωστε στα πιο εύρωστα και καλοοργανωμένα ευρωπαϊκά κράτη συναντάμε το πιο δραστήριο εθελοντικό κίνημα πολιτών.
  • Τον καθορισμό περιοδικών κοινών δράσεων, όπως πχ ο καθαρισμός περιαστικών δασών 1-15 Ιουνίου, σε συνεργασία με τον Δήμο και το Δασαρχείο. Πολλά χέρια μπορούν να φέρουν σπουδαία αποτελέσματα στην προστασία της πόλης και των δασών της.
  • Τη βοήθεια εκ μέρους του Δήμου σε εθελοντικές ομάδες με την παραχώρηση χώρου για την αποθήκευση του εξοπλισμού τους, τη συγκέντρωση υλικών δράσεων αλληλεγγύης κτλ.

Η οργάνωση και ενδυνάμωση του εθελοντικού κινήματος μπορεί να προσφέρει πολλά στην πόλη μας. Χωρίς ανθρώπους όμως που να πιστεύουν σε αυτό και να μπορούν να να το υπηρετήσουν δεν προχωράει τίποτε. Το βλέπουμε αυτό άλλωστε. Στο χέρι μας είναι να το αλλάξουμε.

………………………………….

* Η ίδρυση της ομάδας των Παλαίμαχων Δάφνης Δάσους Χαϊδαρίου αποσκοπούσε από την αρχή εκτός του αθλητικού τομέα της ομάδας μας και στην πρωτοβουλία πολλών εκδηλώσεων φιλανθρωπικού, πολιτιστικού και κοινωνικού χαρακτήρα. Δημιουργήσαμε Τράπεζα Αίματος, διοργανώσαμε σεμινάρια ΚΑΡΠΑ και χρήσης απινιδωτών, σεμινάριο αθλητικής συμπεριφοράς, υιοθετήσαμε τη Γέφυρα Ζωής και διοργανώσαμε 4 αγώνες για την ενίσχυσή της, ενισχύσαμε το Χριστοδούλειο Ίδρυμα, ενισχύσαμε το κέντρο αποκατάστασης ατόμων με ειδικές ανάγκες (ΚΕΑ/ΑΜΕΑ), ενισχύσαμε τον Σύλλογο Γονέων Παιδιων με Νεοπλάσματα, διοργανώσαμε αγώνα για το χειρουργείο της Σοφίας με την συνεργασία του Χαϊδάρι Σήμερα, που στέφθηκε με απόλυτη επιτυχία, το παιδί περπατάει κανονικά. Ενισχύσαμε αθλητές και οικογένειες που δεν είχαν την εύνοια της πολιτείας και του δήμου και είχαμε πολιτικό λόγο στα δρώμενα της πόλης.

Παρόμοια Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button