ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΠΡΩΤΗ ΣΕΛΙΔΑ

Η συμβίωση πεζών – οχημάτων στα μεγάλα “πεζοδρόμια” της Λ. Αθηνών

Πρόταση του συμπολίτη Π.Χ. για τη συμβίωση πεζών  – οχημάτων στα (υπό κατάληψη) πεζοδρόμια της Λ. Αθηνών:

Θέλω να επισημάνω ένα σοβαρό πρόβλημα για τους πεζούς, που κινούνται στο “πεζοδρόμιο”, της Λεωφόρου Αθηνών. Η παγιωμένη κατάσταση των διαγώνια σταθμευμένων αυτοκινήτων πάνω στο πεζοδρόμιο, αναγκάζει συχνά τους πεζούς, σε κάποια αδιάβατα σημεία,  να κατεβαίνουν και για λίγο να βαδίζουν στο οδόστρωμα της Λεωφόρου, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την ασφάλειά τους. 

Αν συνυπολογίσουμε και τις πάσης φύσεως (κακότεχνες) ράμπες που έκαναν τα καταστήματα για τα πάρκινγκ τους και πάνω στις οποίες αναγκάζονται να περπατάνε οι πεζοί, το ατύχημα δεν είναι απίθανο, ειδικά στα ηλικιωμένα άτομα.

Κατανοώ την αναγκαιότητα των οδηγών-πελατών των καταστημάτων να σταθμεύσουν επί της Λεωφόρου Αθηνών, για να εξυπηρετηθούν, αλλά προέχει η ασφάλεια.

Είναι δεδομένο, ότι τα αστυνομικά μέτρα δεν πτοούν τους οδηγούς, άρα πρέπει να βρεθεί μια αναγκαστική λύση “συμβίωσης” πεζών και σταθμευμένων οχημάτων. Μια εφικτή και οικονομική λύση είναι η συνύπαρξη πεζών – σταθμευμένων αυτοκινήτων σε δύο παράλληλους χώρους πάνω στο πεζοδρόμιο, όπως την φωτογραφία. Δηλαδή ένα συνεχές πεζοδρόμιο για τους πεζούς αλλά και εσοχές για βραχεία στάθμευση οχημάτων παράλληλα με το οδόστρωμα και όχι κάθετα ή διαγώνια με το οδόστρωμα όπως γίνεται τώρα.

Το πλάτος του πεζοδρομίου στα περισσότερα σημεία της Λεωφόρου Αθηνών νομίζω ότι το επιτρέπει. 

Σημείωση: Το άρθρο αυτό δημοσιεύτηκε τον Μάρτιο του 2018. Από τότε δεν έχει αλλάξει τίποτε και ο πεζός εξακολουθεί να αντιμετωπίζεται σαν “ο τελευταίος τροχός της αμάξης”.

Η συμβίωση πεζών - οχημάτων στα μεγάλα "πεζοδρόμια" της Λ. Αθηνών 3

Παρόμοια Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button