ΔΥΤΙΚΗ ΑΘΗΝΑΔΗΜΟΤΙΚΑΕΙΔΗΣΕΙΣΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΠΡΩΤΗ ΣΕΛΙΔΑ

«Γι’ αυτό ήταν γεμάτοι οι κάδοι – Σύντομα το πρόβλημα θα είναι παρελθόν”

Κατά τις τελευταίες μέρες παρατηρήθηκε στο Χαϊδάρι  σοβαρή δυσλειτουργία στην αποκομιδή απορριμμάτων. Παντού έβλεπε κανείς γεμάτους κάδους. Το “Χαϊδάρι Σήμερα” ζήτησε ενημέρωση για το πρόβλημα από τον αντιδήμαρχο Καθαριότητας, Μόσχο Χουδελούδη. Παράλληλα με τις εξηγήσεις του, εξέφρασε την αισιοδοξία του ότι σύντομα τα προβλήματα της καθαριότητας θα γίνουν παρελθόν.

Μας ανέφερε, λοιπόν, ότι τις προηγούμενες μέρες τέσσερα απορριμματοφόρα παρουσίασαν μηχανικά προβλήματα και δεν μπορούσαν να κινηθούν, λόγω της παλαιότητάς τους. Έτσι για ένα διάστημα 3-4 ημερών η καθαριότητα γινόταν με λιγότερα οχήματα. Τελικά η δημοτική αρχή δανείστηκε άλλα από γειτονικούς Δήμους. Συγκεκριμένα δύο  από τον Δήμο Αιγάλεω και από ένα από τους Δήμους Πετρούπολης και Περιστερίου. Η  αποκομιδή των απορριμμάτων γίνεται πλέον κανονικά.

Τα τέσσερα ακινητοποιημένα απορριμματοφόρα, ηλικίας περίπου 20 ετών, βρίσκονται στο στάδιο της επισκευής.

Η αναμονή φτάνει στο τέλος της

«Γι' αυτό ήταν γεμάτοι οι κάδοι - Σύντομα το πρόβλημα θα είναι παρελθόν" 3
Μόσχος Χουδελούδης

Το σημαντικό, σύμφωνα με τον κ. Χουδελούδη, είναι ότι στα τέλη Νοεμβρίου ο Δήμος θα παραλάβει τον νέο στόλο καθαριότητας. “Με τον εξοπλισμό αυτό θα αλλάξει αποφασιστικά η εικόνα της πόλης προς το καλύτερο”, υποστηρίζει ο αντιδήμαρχος. “Το καλοκαίρι δόθηκαν «μάχες» στο Ελεγκτικό Συνέδριο, για να προσπεράσουμε τις χρονοβόρες γραφειοκρατικές διαδικασίες”, μας είπε ο αντιδήμαρχος. Πρόκειται για την υλοποίηση της μεγαλύτερης προμήθειας που έχει κάνει εδώ και δεκαετίες ο Δήμος. 

Ολική αλλαγή του στόλου καθαριότητας

Πράγματι, πριν λίγες ημέρες υπογράφηκαν οι συμβάσεις μεταξύ Δήμου και αναδόχων εταιρειών. Αφορούν την προμήθεια σύγχρονου μηχανολογικού εξοπλισμού καθαριότητας:  τεσσάρων καινούργιων απορριμματοφόρων και ενός φορτηγού αυτοκινήτου. Ακόμη, ενός αυτοκινούμενου σαρώθρου (σκούπα) ενός αυτοκινούμενου πλυντηρίου κάδων. Επίκειται και η υπογραφή της σύμβασης για έναν εκσκαφέα – φορτωτή. Για την συνολική προμήθεια ο Δήμος συνήψε συμφωνία για δάνειο ύψους 1.370.000 ευρώ με το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων. Η σημερινή δημοτική αρχή έχει προμηθευτεί ήδη ένα φορτωτή, ένα φορτηγό και ένα ανυψωτικό.

Όπως μάς είπε ο κ. Χουδελούδης, με την υλοποίηση της αγοράς αυτών των οχημάτων θα αναβαθμιστεί καίρια η Υπηρεσία Καθαριότητας. Στόχος είναι η δυνατή η απρόσκοπτη καθημερινή αποκομιδή. Συνεπακόλουθο θετικό αποτέλεσμα θα είναι ότι θα υπάρχει η δυνατότητα να καθαρίζεται πιο σωστά ο χώρος γύρω από τους κάδους. Επίσης θα βελτιωθούν πολύ οι συνθήκες εργασίας των δημοτικών υπαλλήλων καθαριότητας. 

Επιπλέον, τρία από τα παλιά απορριμματοφόρα θα μπορούν πια να περάσουν από εκτεταμένη συντήρηση, πράγμα για το οποίο τώρα δεν υπάρχει χρόνος.  

Πρόβλημα με το προσωπικό

Αυτό το οποίο δεν έχει λυθεί ακόμη, σύμφωνα με τη δημοτική αρχή, είναι το ζήτημα του προσωπικού στην καθαριότητα, παρά τις σχετικές κυβερνητικές εξαγγελίες. Στις αρχές Μαΐου ο δήμαρχος Μιχάλης Σελέκος είχε ενημερώσει το Δημοτικό Συμβούλιο ότι από τους 36 νεοπροσληφθέντες μέσω  ΑΣΕΠ (το Χαϊδάρι είχε ζητήσει 52), μόνο οι 25 είναι κατάλληλοι για τον τομέα της καθαριότητας. Οι υπόλοιποι έντεκα προσκόμισαν χαρτί γιατρού ότι είναι ανίκανοι για τέτοιου είδους εργασία! Όπως είχε πει τότε στην εφημερίδα μας ο δήμαρχος η διαδικασία πρόσληψης του ΑΣΕΠ πριμοδοτούσε την αναπηρία. Αποτέλεσμα αρκετοί από τους νεοπροσληφθέντες να μην είναι σε θέση να εργαστούν στον τομέα αυτό. Έτσι και σήμερα η αποκομιδή συνεχίζει να εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τις επισφαλείς θέσεις εργασίας των συμβασιούχων.

Πράσινα Σημεία

Όσον αφορά το θέμα του εκσυγχρονισμού της ανακύκλωσης με την προβλεπόμενη δημιουργία Πράσινων Σημείων στο Χαϊδάρι, ο κ. Χουδελούδης μάς είπε ότι είναι θετικό μέτρο. Ωστόσο εξέφρασε τον προβληματισμό του σχετικά με τα σημεία όπου μπορεί να χωροθετηθούν, αλλά και το προσωπικό που πρέπει να τα επιβλέπει και να τα λειτουργεί.

Παρόμοια Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button