ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣΠΡΩΤΗ ΣΕΛΙΔΑΤΕΧΝΗ

Η θαρραλέα αυτοπροσωπογραφία της Γεωργίας Λαλέ: Κάθαρση από το στίγμα του καρκίνου

Η νεαρή συμπολίτισσα καλλιτέχνις Γεωργία Λαλέ έδωσε πρόσφατα μάχη κατά του καρκίνου. Με την νέα της performance , στο πλαίσιο της ομαδικής έκθεσης Unusual Self Portaits, επιδιώκει την κάθαρση από το στίγμα της αρρώστιας, αλλά και την ευαισθητοποίηση για τον καρκίνο του θυρεοειδή, ο οποίος εμφανίζεται όλο και περισσότερο σε νέα άτομα.

IODINE-131

Performance by Georgia Lale

THE PROJECT GALLERY
13 Νοεμβρίου 2019, 20:30
Νορμανού 3, Μοναστηράκι, Αθήνα

Στο πλαίσιο της ομαδικής έκθεσης
UNUSUAL SELF-PORTRAITS

Μιλάει η ίδια για την καλλιτεχνική της παρέμβαση:

Η θαρραλέα αυτοπροσωπογραφία της Γεωργίας Λαλέ: Κάθαρση από το στίγμα του καρκίνου 3Η performance IODINE-131” είναι βασισμένη στην πρόσφατη προσωπική μου εμπειρία με την μάχη κατά του καρκίνου του θυρεοειδή. Το έργο πραγματεύεται την μία εβδομάδα απομόνωσης που ακολούθησε μετά την λήψη ισχυρής δόσης Ραδιενεργού Ιωδίου, με στόχο την προστασία ανθρώπων και κατοικίδιων από ραδιενεργή μόλυνση η οποία θα μπορούσε να προκαλέσει σοβαρά θέματα υγείας. Κατά την διάρκεια της δράσης πλένω στο χέρι τις νοσοκομειακές ρόμπες που φορούσα κατά την διάρκεια της απομόνωσης και των δύο εγχειρήσεων που προηγήθηκαν της θεραπείας. Το έργο είναι μια καθαρή αναφορά στην αναζήτηση της κάθαρσης από το στίγμα της αρρώστιας και του καρκίνου. Ένα στίγμα το οποίο οι μαχητές του καρκίνου πολύ συχνά κουβαλούν μαζί τους, είτε ως την μορφή του φόβου, ότι η αρρώστια θα επιστρέψει, είτε ως το κοινωνικό στίγμα του “αρρώστου”. Το έργο έχει ως στόχο την  ευαισθητοποίηση και ενημέρωση του κοινού, για τον καρκίνο του θυρεοειδή, ο οποίος εμφανίζεται όλο και περισσότερο σε νέα άτομα. 

“Aυτοπροσωπογραφία σήμερα”

Όπως σημειώνει ο ιστορικός και κριτικός τέχνης Κωνσταντίνος Μπάσιος: «…με δεδομένο τον υψηλό δείκτη αυτό-αναφορικότητας που διέπει μια αυτό-προσωπογραφία, σε συνδυασμό με την παθιασμένη τάση των selfies, προκύπτει μάλλον αβίαστα μια ενδιαφέρουσα επαναφορά αυτής της απεικονιστικής παράδοσης, προφανώς με τους όρους που ευνοεί η ψηφιακή τεχνολογία, τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και τα κινητά τηλέφωνα νέας γενιάς. Στο πλαίσιο αυτής της ομαδικής έκθεσης ζωγραφικής, με θέμα την αυτοπροσωπογραφία σήμερα, θα αναδειχθούν επιπλέον θεματικές ενότητες, τόσο ως προς τα χρησιμοποιούμενα υλικά και μέσα, όσο και ως προς το εννοιολογικό τους περιεχόμενο. Κυρίως, όμως, θα είναι η επανεπίσκεψη μιας παλιάς εκφραστικής επιλογής, υπό το φως μιας έντονης εποχής».

Διάρκεια έκθεσης: 18-10-2019 έως 1-12-2019
Τρίτη – Κυριακή: 12:00 – 23:00

Η θαρραλέα αυτοπροσωπογραφία της Γεωργίας Λαλέ: Κάθαρση από το στίγμα του καρκίνου 5

Συμμετέχοντες Καλλιτέχνες:

Χρήστος Αλατσάκης,
Άρτεμις Αλκαλάη,
Αντώνης Βάθης,
Δημήτρης Γεωργακόπουλος,
Νίκος Γιαβρόπουλος,
Έλλη Γρίβα,
Laura Dodson,
Μπάμπης Καραλής,
Μιχάλης Κιούσης,
Δήμητρα Κουστερίδου, 
Νίκος Λαγός,
Γεωργία Λαλέ,
Λούλα Λεβέντη,
Αγγελική Λόη,
Αλέξανδρος Μαγκανιώτης,
Λαμπρινή Μποβιάτσου,
Δημοσθένης Μπογιατζής,
Μανώλης Μπιτσάκης,
Ισμήνη Μπονάτσου,
Βιβή Παπαδημητρίου,
Διονύσης Παππάς,
Αχιλλέας Παπακώστας,
Μπέσσυ Ράλλη,
Σοφία Σκαρογιάννη, 
Μαρία Σπυράκη,
Λία Σταμοπούλου,
Δημήτρης Τάταρης,
Βασιλική Τζούτη, 
Κωστής Τριανταφύλλου,
Έλσα Χαραλάμπους

Παρόμοια Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button