ΕΛΛΑΔΑ

Γαλάζια Σημαία: Η λίστα με τις 17 βραβευμένες παραλίες στην Αττική

Ανακοινώθηκαν από την Ελληνική Εταιρία Προστασίας της Φύσης, εθνικό χειριστή του διεθνούς προγράμματος “Γαλάζια Σημαία” στην Ελλάδα, οι βραβεύσεις ακτών, μαρινών και τουριστικών σκαφών.

Δύο γνωστές παραλίες της Αττικής απομακρύνθηκαν από το διεθνές πρόγραμμα πιστοποίησης (Γαλάζια Σημαία), εξαιτίας παραβάσεων που σχετίζονται με την καθαριότητα, την οργάνωση ή την ποιότητα των υδάτων. Πρόκειται για την παραλία Καράβι στον Σχινιά (Δήμος Μαραθώνα) και το 1ο Λιμανάκι Δασκαλειού Κερατέας – Solo Pino (Δήμος Λαυρεωτικής), οι οποίες δεν πληρούν πλέον τα αυστηρά κριτήρια που θέτει ο οργανισμός Blue Flag για το 2025.

Οι βραβευμένες παραλίες της Αττικής:

Δήμος Μαραθώνος
Μπρεξίζα

Δήμος Σπάτων-Αρτέμιδος
Διασταύρωση
Λίμνη
Δήμος Μαρκοπούλου Μεσογαίας
Αυλάκι

Δήμος Σαρωνικού
Λαγονήσι 1-Grand Beach/Grand Resort Lagonissi
Λαγονήσι 2-Mediterraneo/Grand Resort Lagonissi
Λαγονήσι 3-Κοχύλια/Grand Resort Lagonissi
Μαύρο Λιθάρι/EverEden Beach

Δήμος Βάρης-Βούλας-Βουλιαγμένης
Αστέρας Βουλιαγμένης/Astir Beach Vouliagmenis
Βούλα Α
Βουλιαγμένη
Δήμος Γλυφάδας
Γλυφάδα
Γλυφάδα Α
Γλυφάδα Β

Δήμος Αίγινας
Αγ. Μαρίνα

Απώλειες και στην υπόλοιπη Ελλάδα

Η Αττική δεν είναι η μόνη περιοχή που σημείωσε απώλειες. Συνολικά 22 ακτές σε όλη τη χώρα απομακρύνθηκαν από το πρόγραμμα για το 2025, μεταξύ των οποίων γνωστοί προορισμοί σε:

  • Ρόδο (Καλλιθέα, Ψάλτος, Μικρός Γιαλός)
  • Κρήτη (Αμνισός, Ιεράπετρα, Μακρύγιαλος, Μύρτος)
  • Κυκλάδες (Άνδρος, Νάξος, Μύκονος, Τήνος, Μήλος)
  • Ιόνια Νησιά (Έρμονες, Άγιος Γόρδιος στην Κέρκυρα)
  • Χαλκιδική (Νέα Ρόδα, Ουρανούπολη, Σιθωνία)
  • Ήπειρος (Μέγα Άμμος Πρέβεζας)

Εδώ η λίστα με όλες τις Γαλάζιες Σημαίες της χώρας για το 2025:

Τι είναι η Γαλάζια Σημαία

Η «Γαλάζια Σημαία» είναι το πλέον αναγνωρίσιμο και διαδεδομένο διεθνώς οικολογικό σύμβολο ποιότητας στον κόσμο. Απονέμεται από το 1987, σε ακτές και μαρίνες οι οποίες πληρούν τις αυστηρές προϋποθέσεις βράβευσης. Απαραίτητη προϋπόθεση για τη βράβευση μίας ακτής με τη «Γαλάζια Σημαία», είναι η ποιότητα υδάτων σε αυτή να είναι «Εξαιρετική». Καμία άλλη διαβάθμιση της ποιότητας, ακόμα και «Καλή», δεν είναι αποδεκτή από το Πρόγραμμα. Η βράβευση έχει διάρκεια ενός έτους.

Πρέπει επιπλέον να τηρούνται και τα υπόλοιπα από τα συνολικά 33 κριτήρια για τις ακτές (38 για τις μαρίνες και 51 για τα σκάφη), τα οποία αφορούν καθαριότητα, οργάνωση, πληροφόρηση, ασφάλεια λουομένων και επισκεπτών, προστασία του φυσικού πλούτου της ακτής και του παράκτιου χώρου και περιβαλλοντική ευαισθητοποίηση. Τα μεγάλα ταξιδιωτικά γραφεία του εξωτερικού δίνουν ιδιαίτερη σημασία στη «Γαλάζια Σημαία» όταν επιλέγουν τους προορισμούς που προτείνουν στους πελάτες τους, ως εγγύηση των υψηλής ποιότητας υπηρεσιών που προσφέρονται στην ακτή, αλλά και της προστασίας του περιβάλλοντος και της δημόσιας υγείας. Αυτό το γνωρίζουν και το αξιολογούν όλοι οι διαχειριστές ακτών, Δήμοι, Ξενοδοχεία και Camping, που συμμετέχουν στο Πρόγραμμα εθελοντικά.

Γαλάζια Σημαία

Το 2017 ξεκίνησε η εφαρμογή του Προγράμματος για τα τουριστικά σκάφη στη χώρα μας. Το Πρόγραμμα αφορά εταιρείες που διαχειρίζονται τουριστικά σκάφη και βραβεύονται για την αειφόρο διαχείριση τους, όταν συμμορφώνονται με 51 κριτήρια σε γενικές κατηγορίες, αλλά και με επιπλέον κριτήρια σε ειδικές κατηγορίες, όπως τα καταδυτικά σκάφη. Για το 2025, οκτώ νέα τουριστικά σκάφη εντάχθηκαν στο Πρόγραμμα και έλαβαν τη βράβευση της Γαλάζιας Σημαίας, αυξάνοντας τον αριθμό των τουριστικών σκαφών από τα εννιά (9) στα δεκαεπτά (17).

Ιδρυτής και Διεθνής Συντονιστής του Προγράμματος είναι το Ίδρυμα για την Περιβαλλοντική Εκπαίδευση (Foundation for Environmental Education – FEE), που εδρεύει στη Δανία, με μέλη 82 χώρες από όλες τις ηπείρους. Εκπροσωπείται στην Ελλάδα από την Ελληνική Εταιρία Προστασίας της Φύσης (ΕΕΠΦ), την παλαιότερη περιβαλλοντική οργάνωση εθνικής εμβέλειας της χώρας που συμπλήρωσε το 2021, 70 χρόνια αδιάλειπτης δράσης σε περιβαλλοντικές παρεμβάσεις, σε προγράμματα προστασίας της φύσης, στην περιβαλλοντική εκπαίδευση με 3 Διεθνή δίκτυα εγκεκριμένα από το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων, και στη γενικότερη ενημέρωση και ευαισθητοποίηση του κοινού. (www.eepf.gr).

Παρόμοια Άρθρα

Εγγραφή
Notify of
guest
0 Comments
Παλαιότερα
Νεότερα Δημοφιλέστερα
Inline Feedbacks
Δείτε όλα τα σχόλια
Back to top button
0
Πάρτε μέρος στη συζήτηση!x