ΕΙΔΗΣΕΙΣΚΟΙΝΩΝΙΑΠΡΩΤΗ ΣΕΛΙΔΑ

Φώτης Θεοδωρακόπουλος: Πώς μπορεί να συνδράμει ο Δήμος τους δημότες που βρίσκονται σε κατ’ οίκον περιορισμό

“Η ευθύνη είναι ατομική για τον κάθε έναν, στον ύψιστο βαθμό. Ο ΕΟΔΥ και το Υπουργείο Υγείας κάνουν συστάσεις, αλλά από εκεί και πέρα είναι θέμα το πώς σέβεται ο καθένας τον εαυτό του και τους γύρω του, για να εφαρμόσει αυτό που του έχουν πει οι ειδικοί.”

Αυτή είναι η θέση του αντιδήμαρχου κοινωνικής πολιτικής και γιατρού, κ. Φώτη Θεοδωρακόπουλου, σχετικά με το γκρουπ των συμπολιτών εκδρομέων που επέστρεψαν την περασμένη Τετάρτη από Αγίους Τόπους και πήραν οδηγία να μείνουν για 14 μέρες στο σπίτι τους. Σχετικά με τη συνεισφορά του Δήμου, μάς απάντησε ότι μπορεί να βοηθήσει τους συμπολίτες αυτούς στα ψώνια τους, για όσο δεν μπορούν να κυκλοφορήσουν, αλλά η ψυχολογική στήριξη δεν είναι εφικτή. 

Όπως μας είπε ο ίδιος, μίλησε τόσο με την Ενορία όσο και με τον προϊστάμενο του Ναού της Κοίμησης Θεοτόκου, πατέρα Γεώργιο Φραγκιαδάκη. Όπως τον ενημέρωσαν οι ενορίτες, έχουν επικοινωνήσει με τον Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας και έχουν λάβει τις σχετικές οδηγίες. Αυτές είναι η προληπτική παραμονή των εκδρομέων σε κατ΄οίκον περιορισμό για 14 μέρες. Σε περίπτωση που εμφανιστούν συμπτώματα όπως βήχας ή πυρετός, τότε ο ενδιαφερόμενος θα πρέπει να επικοινωνήσει ξανά με τον ΕΟΔΥ, για να του υποδείξει σε ποια μονάδα υγείας να πάει για εξετάσεις, πχ στο Αττικό Νοσοκομείο.

Όπως υποστήριξε ο αντιδήμαρχος, “οι ευθύνες είναι ατομικές για τον κάθε έναν, στον ύψιστο βαθμό. Ο ΕΟΔΥ και το Υπουργείο Υγείας κάνουν συστάσεις, αλλά από εκεί και πέρα είναι θέμα το πώς σέβεται ο καθένας τον εαυτό του και τους γύρω του, για να κάνει αυτό που του έχουν πει οι ειδικοί. Δεν υπάρχει κάποιος μηχανισμός έλεγχου, περιορισμού ή εγκλεισμού. Σε αυτό το κομμάτι ο Δήμος είναι τελείως αναρμόδιος και περιμένει νεότερη ενημέρωση από τους αρμόδιους κρατικούς φορείς”.

Θύμισε ότι έχουν κλείσει δύο σχολεία για λόγους προληπτικούς (4ο Γυμνάσιο και 4ο Λύκειο) και ότι ο Δήμος απολύμανε όλους τους σχολικούς χώρους, από βρεφονηπιακούς σταθμούς μέχρι και τα Λύκεια. Παράλληλα προχώρησε στο κλείσιμο των ΚΑΠΗ, με βάση κυβερνητική οδηγία, ενώ διανέμει και το σχετικό ενημερωτικό φυλλάδιο του Υπουργείου Υγείας, με σκοπό τον περιορισμό της εξάπλωσης

– Κ. Θεοδωρακόπουλε, ως γιατρός τι οδηγίες θα δίνατε στον κόσμο;
Αυτό που του ζητάω είναι να διαβάσει και να ακούσει τα μέτρα πρόληψης, να τα τηρήσει ευλαβικά και, αν αισθανθεί κάποιο ύποπτο σύμπτωμα, να πάει άμεσα στο πλησιέστερο υγειονομικό κέντρο.

– Αναμένετε ότι θα εξαπλωθεί και άλλο ο κορωνοϊός στη χώρα μας;
Το θέμα είναι να μπορέσουμε να επιβραδύνουμε την εξάπλωση μέχρι να έρθει το θέρος. Η χώρα μας έχει την ευτυχία να έχει μια μακρά θερινή περίοδο. Αν ακούσουμε τις παροτρύνσεις, τις οδηγίες των ειδικών και περιορίσουμε την εξάπλωση, όταν η θερμοκρασία πιάσει τους 26 βαθμούς Κελσίου ο ιός σκοτώνεται. Αυτό περιμένουμε όλοι.

– Το κυριότερο, οι υπηρεσίες του Δήμου μπορούν να προσφέρουν υλική ή ψυχολογική βοήθεια σε άτομα που είναι σε κατ’ οίκον περιορισμό;

Αν υπάρχει ανάγκη για υλική βοήθεια μπορούν να προσφέρουν, όπως λ.χ να ψωνίζουν τρόφιμα για αυτά τα άτομα. Όμως ψυχολογική στήριξη δεν μπορούν να προσφέρουν, αφού δεν επιτρέπεται σε ένα χώρο να βρίσκεται ο ειδικός με ένα άτομο με ύποπτο κρούσμα.

«Δώστε αίμα άφοβα»

Κλέινοντας ο κ. Θεοδωρακόπουλος πρόσθεσε πως λόγω του κινδύνου για τη μετάδοση του ιού σε συνωστισμούς, εθελοντικές αιμοδοσίες δεν πραγματοποιούνται αυτή την περίοδο. Έτσι παρουσιάζονται στα νοσοκομεία σοβαρές ελλείψεις σε φιάλες αίματος, για συνανθρώπους μας που τις έχουν ανάγκη. Για αυτό το λόγο καλεί τους αιμοδότες, να σπεύσουν στις αντίστοιχες μονάδες των νοσοκομείων και να προσφέρουν χωρίς φόβο και κανένα κίνδυνο, το δώρο ζωής.

Παρόμοια Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button