ΕΙΔΗΣΕΙΣΔΥΤΙΚΗ ΑΘΗΝΑΠΡΩΤΗ ΣΕΛΙΔΑ

Φεύγουν σταδιακά οι πρόσφυγες από τον Σκαραμαγκά. Πού πηγαίνουν – Ποια ευκαιρία δημιουργείται για το Χαϊδάρι

Μειώθηκε σημαντικά το τελευταίο διάστημα ο αριθμός των προσφύγων που κατοικούν στην Δομή Φιλοξενίας του Σκαραμαγκά. Τη σημαντική αυτή εξέλιξη ανακοίνωσε στο Δημοτικό Συμβούλιο ο δήμαρχος Μιχάλης Σελέκος και επιβεβαίωσε στο “Χαϊδάρι Σήμερα” ο εκπρόσωπος του Υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής.

Φεύγουν σταδιακά οι πρόσφυγες από τον Σκαραμαγκά. Πού πηγαίνουν - Ποια ευκαιρία δημιουργείται για το Χαϊδάρι 2Όπως όλοι θυμούνται, στον Σκαραμαγκά είχε δημιουργηθεί την άνοιξη του 2016 ένα από τα μεγαλύτερα κέντρα φιλοξενίας προσφύγων στην Ελλάδα, μια ολόκληρη πολιτεία 3.500 κατοίκων. Το τελευταίο διάστημα έχει παρατηρηθεί σημαντική μείωση της τάξης των 1.000 ατόμων. Το γεγονός οφείλεται από τη μία σε μετεγκατάσταση οικογενειών σε χώρες της Κεντρικής Ευρώπης, έστω και σε πολύ πιο αργούς ρυθμούς από τα συμφωνηθέντα μεταξύ των χωρών της; Ευρώπης. Από την άλλη, η ελληνική κυβέρνηση προωθεί την απομάκρυνση των προσφύγων από τα κέντρα φιλοξενίας και την σταδιακή εγκατάστασή τους σε διαμερίσματα.

Άδειασμα των γκέτο θέλει η κυβέρνηση

Σε επικοινωνία που είχε το «Χαϊδάρι Σήμερα» με τον υπεύθυνο του γραφείου Τύπου του Υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής, Κυριάκο Μαντούβαλο, μας επιβεβαίωσε πως πολλοί από τους πρόσφυγες έχουν υποβάλει αιτήσεις για μετεγκατάσταση στην Κεντρική Ευρώπη ή για κατοικία εκτός του Κέντρου Φιλοξενίας. Κάποιες από αυτές εγκρίθηκαν και αυτό είναι που οδηγεί στην μείωση του αριθμού διαμενόντων στον Σκαραμαγκά. Ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες αναφέρουν ότι, πέρα από τα παραπάνω, κάποιοι Σύριοι πρόσφυγες με δική τους πρωτοβουλία επιστρέφουν στην πατρίδα τους.

Ο κ. Μαντούβαλος αποσαφηνίζει πως για το Υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής αποτελεί προτεραιότητα οι πρόσφυγες να μετακινούνται σε διαμερίσματα, από το να διαμένουν σε δομές φιλοξενίας, όπου είναι γκετοποιημένοι. Ταυτόχρονα στόχος είναι να σταματήσει η παροχή συσσιτίου και να παίρνουν χρηματικό βοήθημα (cash) με χρηματοδότηση από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Με αυτόν τον τρόπο, φρονεί το Υπουργείο, θα «πέφτουν» χρήματα στις τοπικές κοινωνίες, αφού θα πληρώνονται ενοίκια στους ιδιοκτήτες των ακινήτων και θα ενισχυθούν οι τοπικές αγορές από τη δαπάνη του οικονομικού βοηθήματος που παρέχεται στους πρόσφυγες.

Ώρα για διεκδίκηση του Σκαραμαγκά

Φεύγουν σταδιακά οι πρόσφυγες από τον Σκαραμαγκά. Πού πηγαίνουν - Ποια ευκαιρία δημιουργείται για το Χαϊδάρι 4
Ο Μ. Σελέκος στην υποδοχή των προσφύγων στον Σκαραμαγκά.

Ο δήμαρχος Μιχάλης Σελέκος, μιλώντας στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου (30 Αυγούστου) τόνισε πως με την μειωτική τάση που παρατηρείται υπάρχει ισχυρή πιθανότητα να απελευθερωθεί τελείως σε βάθος χρόνου η μεγάλη προβλήτα του Σκαραμαγκά, όπου βρίσκεται ο οικισμός των προσφύγων.

Εδώ βρίσκεται μια μεγάλη ευκαιρία για το Χαϊδάρι: Να διεκδικήσει με αξιώσεις τον παραθαλάσσιο αυτό χώρο (220 στρέμματα) ή τουλάχιστον μέρος του και να αποκτήσει ο Δήμος μας έξοδο προς τη θάλασσα, μετά από δεκαετίες κατάληψης του παραλιακού μετώπου από τα Ναυπηγεία.

Ο κ. Σελέκος δήλωσε πως στην επόμενη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου θα κάνει πρόταση για παραχώρηση της έκτασης στην οποία λειτουργεί η Δομή Φιλοξενίας στο Δήμο. Βασικό «όπλο» του Δήμου θεωρεί τις εξαγγελίες του Υπουργού Εθνικής Άμυνας, Πάνου Καμένου, ότι όπου υπάρχει σήμερα Κέντρο Φιλοξενίας Μεταναστών, ο χώρος θα αποδίδεται μετά τη λήξη της λειτουργίας του στις τοπικές κοινωνίες (τον ακούσαμε με τα αυτιά μας να το λέει στον δήμαρχο Περάματος για τη δομή του Σχιστού, παρόντος του Δημήτρη Βίτσα). Το άλλο “ατού” είναι το γεγονός της παράνομης επιχωμάτωσης της προβλήτας νο 4 πάνω στην οποία έχει κατασκευαστεί η Δομή Φιλοξενίας, πράγμα που δίνει δικαιώματα στον Δήμο μας επί αυτής.

Σε ό,τι αφορά την ανάπλαση αυτού του τεράστιου χώρου ο κ. Σελέκος έκρινε πως είναι νωρίς να γίνει συζήτηση για το θέμα.

Μ.Χ.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΑΤΑ

– Δραπετσώνα – Πάτρα και τώρα Ελευσίνα κέρδισαν το θαλάσσιο μέτωπο. Στο Χαϊδάρι σιγή…

– ΑΙΤΗΜΑ τώρα, για να πάρει το Χαϊδάρι το θαλάσσιο μέτωπο Σκαραμαγκά


– Να πώς κερδίζεται το θαλάσσιο μέτωπο, Μιχάλη!


– Ο Αλέξης Τσίπρας ΥΠΕΡ της παράδοσης της ακτής Σκαραμαγκά στο Χαϊδάρι!


– Γιατί ο Μ. Σελέκος δεν προωθεί τη διεκδίκηση πρόσβασης στη θάλασσα του Σκαραμαγκά;


– Αλέξη, ήρθε η ώρα να τηρήσεις το λόγο σου για τον Σκαραμαγκά!


– Η Εσπλανάδα του Χαϊδαρίου! Μια “άλλη” ιδέα για την ανάκτηση της θάλασσάς μας

– Εγκαταστάθηκαν οι πρόσφυγες στον Σκαραμαγκά. Οικογένειες και πολλά παιδιά

 

 

Παρόμοια Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button