ΕΙΔΗΣΕΙΣΚΟΙΝΩΝΙΑΠΡΩΤΗ ΣΕΛΙΔΑ

Εξοπλίζεται το Νοσοκομείο Αγία Βαρβάρα – Έτοιμο να ανοίξει για νοσούντες από τον κορωνοϊό

Η επαναφορά σε λειτουργία του Νοσοκομείου Αγία Βαρβάρα -πρώην Λοιμωδών- έχει προταθεί σαν απαραίτητη προϋπόθεση για την ανακούφιση του Αττικού Νοσοκομείου από το βάρος που θα κληθεί να σηκώσει, ως νοσοκομείο αναφοράς του κορωνοϊού covid 19.

Σε χτεσινό δημοσίευμά το ethnos.gr αναφέρει ότι με διαδικασίες εξπρές τοποθετήθηκαν 49 κρεβάτια σε ένα από τα παλιά κτήριά του Νοσοκομείου Λοιμωδών «Αγία Βαρβάρα» (είχε κλείσει 2013), προκειμένου να υπάρχει προετοιμασία για τη νοσηλεία ασθενών που έχουν προσβληθεί από τον κοροναϊό. Όπως αναφέρουν έγκυρες πληροφορίες ήδη οι πτέρυγες έχουν εξοπλισθεί και με τον κατάλληλο ιατροτεχνολογικό εξοπλισμό, με ταχύτητα εξπρές για τα δεδομένα του ΕΣΥ.

Όπως τονίζουν οι ίδιες πηγές του ethnos.gr, η άμεση δημιουργία του συγκεκριμένου νοσοκομείου εντάσσεται στο γενικότερο σχέδιο του Υπουργείου Υγείας για προετοιμασία νοσηλευτικών ιδρυμάτων για ασθενείς με κορωνοϊό. Άλλα σενάρια που εξετάζει η κυβέρνηση είναι η επίταξη ορισμένων ιδιωτικών κλινικών, προκειμένου να ξεκινήσει η μεταφορά των ασθενών που σήμερα νοσηλεύονται στα δημόσια νοσοκομεία με μη λοιμώδη νοσήματα, ώστε να παραμείνουν στο ΕΣΥ μόνο οι ασθενείς που θα χρειαστούν νοσηλεία για τον κορωνοϊό. 

Σχέδιο έκτακτης ανάγκης για τον κορωνοϊό στα νοσοκομεία όλης της χώρας το οποίο θα εξελιχθεί σε τρεις βασικές φάσεις, έχει έτοιμο για εφαρμογή το υπουργείο Υγείας στην περίπτωση που αυξηθούν δραματικά τα περιστατικά τις επόμενες ημέρες. Το «Έθνος της Κυριακής» παρουσίασε το βασικό σχέδιο που έχει καταρτισθεί τις τελευταίες ημέρες από υψηλόβαθμα στελέχη του υπουργείου Υγείας και αναμένεται να παρουσιασθεί αναλυτικά από την κεντρική κυβέρνηση τις επόμενες ημέρες.

Πάντως επειδή οι ειδικοί αναμένουν περαιτέρω αύξηση των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων, η κυβέρνηση θεωρεί πως σε ό,τι αφορά στα γενικότερα μέτρα προστασίας, η χώρα καλύπτεται από την πρώτη Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου που εκδόθηκε, ενώ εάν χρειασθεί είτε θα ενισχυθεί με συμπληρωματικά μέτρα, είτε θα εκδοθεί και δεύτερη πράξη που θα περιλαμβάνει και νέους περιορισμούς σε μετακινήσεις, συναθροίσεις κ.λπ.

Τα νοσοκομεία

Όπως αναφέρουν έγκυρες πληροφορίες του «Έθνος της Κυριακής», η ηγεσία του υπουργείου Υγείας στην περίπτωση που καταγραφούν δεκάδες κρούσματα του κορωνοϊού, ακόμη και 100 βαριά κρούσματα έλεγαν υψηλόβαθμες πηγές εμπίπτουν στην κατηγορία αυτή, θα ενεργοποιήσει το σχέδιο έκτακτης ανάγκης.

Αυτό θα περιλαμβάνει:

– Στην πρώτη φάση, αύξηση των Νοσοκομείων αναφοράς σε όλη τη χώρα από 13 που είναι σήμερα σε 26. Θα διπλασιασθεί δηλαδή ο αριθμός των νοσηλευτικών ιδρυμάτων στα οποία θα μπορούν να απευθύνονται οι πολίτες όταν έχουν ύποπτα συμπτώματα και έχουν έρθει σε επαφή με κρούσματα ή έχουν ταξιδέψει σε χώρες όπου έχει καταγραφεί μεγάλος αριθμός περιστατικών.

– Θα ακολουθήσει η δημιουργία-ορισμός νοσοκομείων που θα είναι εξειδικευμένα μόνο για την αντιμετώπιση περιστατικών κορωνοϊού. Τα νοσοκομεία αυτά θα αναλάβουν να νοσηλεύσουν όσους ασθενείς παρουσιάζουν βαριά συμπτώματα και δεν εμπίπτουν στα ήπια περιστατικά.

– Επειδή όμως έχει προβλεφθεί ότι οι πολίτες λόγω της ανησυχία που θα δημιουργηθεί θα μεταβαίνουν κατά δεκάδες για έλεγχο σε νοσοκομεία, γι αυτό και θα απομονωθούν ολόκληρες πτέρυγες προκειμένου όσοι φθάνουν σε νοσοκομεία που δεν είναι αναφοράς να μπορούν να μεταφέρονται αμέσως στις αποκλεισμένες πτέρυγες. Η διαδικασία πάντως που θα ακολουθηθεί θα είναι κλιμακούμενη, καθώς πρώτα ξεκινήσει ο περιορισμένος ολόκληρων κλινικών και μετά θα έρθει ο ορισμός των νοσοκομείων που θα είναι αποκλειστικά για τον κορωνοϊό.

– Το έκτακτο σχέδιο του υπουργείου Υγείας σύμφωνα με τις πληροφορίες του «Εθνος της Κυριακής» περιλαμβάνει και μετακίνηση προσωπικού από διάφορα νοσοκομεία της χώρας σε αυτά που θα νοσηλεύουν αποκλειστικά ασθενείς με τον ιό. Ήδη όπως τονίζουν οι ίδιες υψηλόβαθμες κυβερνητικές πηγές, έχει ορισθεί ποιο προσωπικό και από που θα μετακινηθεί ειδικά στα νοσοκομεία της Αθήνας όπου βέβαια ζει ο μισός πληθυσμός της χώρας.

Στην περίπτωση που χρειασθεί μάλιστα θα γίνουν και προσλήψεις εξπρές μέσω του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ), διαδικασία που θα διαρκέσει λίγες ημέρες. Ήδη πάντως είναι στον «αέρα» διαγωνισμός του ΕΟΔΥ για την τρίμηνη πρόσληψη 200 γιατρών, νοσηλευτών και εργαστηριακών ακριβώς για την κάλυψη των αναγκών που προέκυψαν εξαιτίας του κορωνοϊού, ενώ την ερχόμενη εβδομάδα οι 200 νεοπροσληφθέντες αναμένεται να περνούν ήδη τη διαδικασία της έγκρισης αφού η μίνι προκήρυξη ολοκληρώθηκε ήδη.

– Στη δεύτερη φάση, σε περίπτωση έκρηξης των περιστατικών, το σχέδιο του υπουργείου Υγείας περιλαμβάνει την αξιοποίηση των νοσοκομείων που σήμερα παρουσιάζουν χαμηλή πληρότητα.

Τέτοια νοσοκομεία- όπως μεταφέρουν στο «Εθνος της Κυριακής» αξιόπιστες πηγές -είναι μεταξύ άλλων η Παμμακάριστος που ειδικά τους χειμερινούς μήνες η κάλυψη των κλινών δεν ξεπερνά το 20%.  Οι υπάρχοντες ασθενείς θα διακομισθούν σε άλλα νοσοκομεία, προκειμένου να προστατευθούν, ενώ θα παραμείνουν μόνο όσοι έχουν πληγεί από τον κοροναϊου ώστε να υπάρχει διαχωρισμός των ασθενών και να μην γίνει διασπορά του ιού.

Στη φάση αυτή το σχέδιο προβλέπει και αύξηση των θαλάμων αρνητικής πίεσης αλλά με πιο άμεσα τεχνικά μέσα αφού κλίνες θα απομονωθούν με τέτοιο τρόπο ώστε να παρομοιάζουν με αυτές της αρνητικής πίεσης. Να σημειωθεί ότι σήμερα υπάρχουν 72 θάλαμοι αρνητικής πίεσης σε όλη τη χώρα.

– Η τρίτη φάση του έκτακτου σχεδίου προβλέπει ότι απομονωμένα κτίρια που σήμερα δεν χρησιμοποιούνται από τα βασικά νοσοκομεία, να γίνουν Μονάδες νοσηλείας ειδικών λοιμώξεων και μεταδοτικών νοσημάτων. Τέτοια κτίρια έχουν ήδη χαρτογραφηθεί από τα στελέχη του υπουργείου Υγείας και μεταξύ άλλων διαθέτει το Αμαλία Φλέμινγκ αλλά και το Αγία Βαρβάρα, αναφέρουν στο «Εθνος της Κυριακής» υψηλόβαθμες κυβερνητικές πηγές. Ήδη πάντως έχει καταρτισθεί ο ειδικός χάρτης με όλα τα αντίστοιχα κτίρια που υπάρχουν ανά τη χώρα και η χρήση τους είναι υγειονομικού χαρακτήρα.

Ταυτόχρονα η ομάδα που έχει ορισθεί στο υπουργείο Υγείας έχει έτοιμα εναλλακτικά σενάρια για κάθε περίπτωση, ώστε να είναι έτοιμος ο υγειονομικός μηχανισμός να αντιμετωπίσει πιθανά πολλαπλά κρούσματα του κορωνοϊού.

Αξιοσημείωτο είναι ότι αναζητείται και λύση για τους χρονίως πάσχοντες όπως είναι οι νεφροπαθείς που χρειάζονται αιμοκάθαρση, ώστε αν χρειασθεί και υπάρξει κρούσμα σε μονάδα τεχνητού νεφρού, να μπορούν να μεταφερθούν σε άλλους χώρους για τη διαδικασία ή και στον ιδιωτικό τομέα. Να σημειωθεί ότι σήμερα υπάρχουν περίπου 10.000 νεφροπαθείς που χρειάζονται αιμοκάθαρση και οι οποίοι έχουν ήδη επικοινωνήσει με το υπουργείο υγείας αναζητώντας λύση σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο. Από τους ασθενείς αυτούς περίπου οι 3.500 πραγματοποιούν αιμοκάθαρση στο δημόσιο σύστημα υγείας και οι 6.500 στον ιδιωτικό τομέα.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΑΤΑ

Καταγγελία – ηλεκτροσόκ για το Αττικόν: “Στα ράντζα θα νοσηλεύσετε τα θύματα του κορωνοϊού;”

“Να ξαναλειτουργήσει το Λοιμωδών για να ανακουφιστεί το Αττικόν”

Παρόμοια Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button