Η δημοτική αρχή ανακοίνωσε σήμερα ότι ένα σημαντικό έργο αναπλάσεων στο κεντρικό Χαϊδάρι, που αφορά την οδό Στρ. Καραϊσκάκη και τις συνοικίες της Αστυθέας και του Ελαιώνα, αρχικού προϋπολογισμού 4.340.000 ευρώ, εντάχθηκε στον Προϋπολογισμό και το Τεχνικό Πρόγραμμα της Περιφέρειας Αττικής για το 2021. Το έργο σχεδίασε και θα υλοποιήσει ο Δήμος Χαϊδαρίου.

Σύμφωνα με την διοίκηση του Δήμου, με το έργο αυτό αναβαθμίζεται λειτουργικά και αισθητικά  μια εκτεταμένη περιοχή του Χαϊδαρίου που αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα στις κοινωφελείς υποδομές, βελτιώνοντας έτσι σημαντικά την καθημερινή ζωή των κατοίκων. Η  αστική ανάπλαση θα έχει και μια πολύ σημαντική περιβαλλοντική διάσταση, χάρη στην χρήση βιοκλιματικών υλικών και την εφαρμογή καινοτόμων τεχνικών εξοικονόμησης ενέργειας.  

Στον σχεδιασμό του έργου από τον Δήμο περιλαμβάνονται:

Εκτεταμένες παρεμβάσεις στα πεζοδρόμια της περιοχής για την ασφαλή και άνετη κίνηση των πεζών. Ενδεικτικά, προβλέπονται παρεμβάσεις στις οδούς Στρ. Καραϊσκάκη, Ηπείρου, Λακωνίας, Ιθάκης, Πλαταιών, Θερμοπυλών. Αναπλάσεις στις πλατείες της περιοχής παρέμβασης, όπως οι πλατείες Ηρώων, Δημοκρατίας, Αιγίνης, Νάκου κ.ά. Ανακατασκευή κρασπέδων, παρτεριών και κοινόχρηστων χώρων. Συμπλήρωση και συντήρηση του υφιστάμενου πρασίνου και του δικτύου άρδευσης. Όλες οι αναγκαίες αλλαγές και ενισχύσεις  στον αστικό εξοπλισμό (καθιστικά, πέργκολες, φωτισμός). Χρήση βιοκλιματικών υλικών για την βελτίωση του μικροκλίματος της περιοχής παρέμβασης και την ενεργειακή εξοικονόμηση.

Ο Δήμαρχος Βαγγέλης Ντηνιακός δήλωσε σχετικά:

«Η διασφάλιση της χρηματοδότησης ενός τόσο σημαντικού έργου αστικής και βιοκλιματικής  ανάπλασης για το Χαϊδάρι αποτελεί μια πολύ ευχάριστη είδηση για την πόλη μας.  Η ταχεία ένταξη του έργου  στον προγραμματισμό της Περιφέρειας αποδεικνύει  το ενδιαφέρον που προσωπικά επέδειξαν ο Περιφερειάρχης Γιώργος Πατούλης και ο Αντιπεριφερειάρχης Ανδρεας Λεωτσάκος για την πρόοδο αυτής της σημαντικής παρέμβασης στο Χαϊδάρι.

Από την πρώτη μέρα έχουμε δώσει προτεραιότητα στα έργα αναβάθμισης των υποδομών,  που θα καλυτερέψουν την ζωή όλων μας.  Όπως είχαμε πει και προεκλογικά, το Χαϊδάρι έχει ανάγκη  πεζοδρόμια, πλατείες, ασφαλείς χώρους κίνησης των πεζών.  Αυτές οι παρεμβάσεις, όταν  αφορούν μεγάλες περιοχές της πόλης, χρειάζονται χρόνο προετοιμασίας και προγραμματισμού για να είναι επιτυχημένες. Με πολλή δουλειά και σωστή οργάνωση  κάνουμε ξανά το Χαϊδάρι μια πόλη πρότυπο, όπως αρμόζει  στους συμπολίτες μας».

Η Περιφέρεια μάς χόρτασε έργα… που μένουν χρόνια στο ράφι

Αναμφίβολα η παρέμβαση σε περιοχές της πόλης που είναι υποβαθμισμένες και δεν έχουν δει εδώ και δεκαετίες (ή ποτέ) μια σοβαρή βελτίωση υποδομών είναι σπουδαίο νέο. Ωστόσο η είδηση ότι εντάχθηκε το έργο στις διαδικασίες της Περιφέρειας Αττικής δεν αρκεί για πανηγυρισμούς, αν ληφθεί υπόψη εκεί ακριβώς βαλτώνουν εδώ και χρόνια ζωτικής σημασίας έργα όπως τα αντιπλημμυρικά, οι παιδικές χαρές, η ανάπλαση τη οδού Φαβιέρου κτλ. Αν, δηλαδή, ακολουθηθεί το ίδιο χρονοδιάγραμμα και στο παρόν έργο… “ζήσε Μάη μου…”.

Πέρα από αυτό, η εφημερίδα μας αναγκάζεται για μια ακόμη φορά να εκφράσει την απογοήτευσή της που μια τέτοια παρέμβαση, η οποία αφορά τις γειτονιές και την ποιότητα ζωής χιλιάδων ανθρώπων, σχεδιάστηκε “στα μουγκά”. Πού είναι η δημόσια διαβούλευση; Γιατί η δημοτική αρχή δεν τηρεί την υπόσχεσή της για συμμετοχή του πολίτη σε όσα τον αφορούν; Ακόμη και η σημερινή ανακοίνωση είναι εξαιρετικά φειδωλή στο ουσιαστικό περιεχόμενο της ανάπλασης. Πού είναι μια μακέτα, έστω και εκ των υστέρων, για να δούμε τι περιλαμβάνει; Δεν διδάχτηκε τίποτε η σημερινή δημοτική αρχή από το πολύ πρόσφατο φιάσκο της προκατόχου της με την “ανάπλαση” της οδού Αρεοπόλεως στο Δάσος, το οποίο θα είχε αποφύγει αν είχε κάνει μια στοιχειώδη ενημέρωση των κατοίκων της περιοχής;

Και κάτι ακόμη: Στην σημερινή ανακοίνωση – παρουσίαση (;) του έργου δεν περιλαμβάνεται καμία αναφορά στις οδεύσεις προς τον Σταθμό Αγία Μαρίνα, παρόλο που οι δρόμοι της Αστυθέας αποτελούν τους τελικούς διαδρόμους για τους πεζούς προς τα εκεί. Λοιπόν, θα γίνουν διαπλατύνσεις πεζοδρομίων στην Κολοκοτρώνη, την Συνταγματάρχου Γιαννούλη, την Θερμοπυλών, την Πλαταιών; Θα κατασκευαστεί ποδηλατόδρομος;

ΣΧΕΤΙΚΑ ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΑΤΑ: Πεζόδρομος – ποδηλατόδρομος μέχρι τον Σταθμό “Αγία Μαρίνα”; Γιατί όχι…