ΙΣΤΟΡΙΑ

“Έτσι σώσαμε από τους καταπατητές την πλατεία Παπάγου”

Στα σύνορα Χαϊδαρίου – Αιγάλεω βρίσκεται μία από τις πιο παλιές πλατείες της περιοχής μας: Η Πλατεία Παπάγου, που ανήκει στον Δήμο Αιγάλεω. Ο κ. Ορφέας Τζανετόπουλος θυμάται τις περιπέτειες της δημιουργίας της και τη μάχη με τους… αναπόφευκτους οικοπεδοφάγους.

Orfeas Tzanetopoulos

ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΤΗΣ ΠΛΑΤΕΙΑΣ ΠΑΠΑΓΟΥ.
– 1973: ΕΤΟΣ ΔΙΑΜΟΡΦΩΣΗΣ ΤΗΣ. 2020: 47 ΧΡΟΝΙΑ ΤΗΝ ΑΠΟΛΑΜΒΑΝΟΥΝ ΟΙ ΔΗΜΟΤΕΣ ΜΑΣ.
– ΣΚΛΗΡΗ ΑΝΤΙΔΙΚΙΑ ΜΕ ΑΔΙΣΤΑΚΤΟΥΣ ΟΙΚΟΠΕΔΟΦΑΓΟΥΣ, ΠΟΥ ΤΗΝ ΠΕΡΙΦΡΑΞΑΝΕ ΣΕ ΜΙΑ ΝΥΧΤΑ!

"Έτσι σώσαμε από τους καταπατητές την πλατεία Παπάγου" 3

Με αφορμή ανάρτηση του εκλεκτού φιλόκαλου συμπολίτη μας Γιώργου Διαμαντόπουλου πανέμορφων φωτογραφιών τής -κατά πολλούς- ωραιότερης πλατείας, της Πλατείας Παπάγου, μου δίδεται το προνόμιο να υπενθυμίσω την άγνωστη στους πιο νέους, πολυκύμαντη αφετηρία της.

Χαράματα, ένα πρωί του Αυγούστου 1973, μου τηλεφώνησε στο σπίτι μου ο δραστήριος, αείμνηστος πρόεδρος του Συλλόγου Άνω Λιούμη, Δημήτριος Δελάρδας, πληροφορώντας με ότι “οικοπεδοφάγοι συνεχίζουν εντατικά την περίφραξη με συρματόπλεγμα της πλατείας, που είχαν αρχίσει τη νύχτα!”. Ξεσήκωσε ο πρόεδρος την περιοχή εναντίον τους, χωρίς αποτέλεσμα. Αμέσως μετά, με συνεργείο του Δήμου και δημότες γκρεμίσαμε το συρματόπλεγμα, αντιμετωπίζοντας τη λυσσώδη αντίδραση των δραστών, οι οποίοι αγριεμένοι με απειλούσαν ότι θα με μηνύσουν!

Πράγματι, πήγα κατηγορούμενος. Αδίστακτοι -πολλά γαρ τα λεφτά!- εμήνυσαν, μαζί με εμένα, τον πρόεδρο και ορισμένους δημότες. Προσέφυγαν στους καλύτερους συναδέλφους μου δικηγόρους. Μας ταλαιπώρησαν με σφοδρή αντιδικία. Αποτέλεσμα: Η πανηγυρική αθώωση όλων μας και τα εύσημα του Δικαστηρίου: ότι βρέθηκε και ένας Δήμος να τα βάλει με τους καταπατητές…

Έτσι διεσώθη από τους παράνομους η Πλατεία μας. Και αμέσως μετά ξεκινήσαμε την κατασκευή της, που απολαμβάνουν -εκάστοτε εκσυγχρονιζόμενη- μισό περίπου αιώνα οι Αιγαλεώτες, αλλά και κάτοικοι όμορων δήμων.

Παρόμοια Άρθρα

Back to top button