ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Εθελοντικός καθαρισμός στη Λίμνη Κουμουνδούρου

Αν και συνήθως οι διερχόμενοι οδηγοί την “υποτιμούν”, πρόκειται για ένα σημαντικό υγρότοπο – λιμνοθάλασσα μια ανάσα από την Αθήνα που σφύζει ακόμα από ζωή αλλά απειλείται. Αναφερόμαστε στη Λίμνη Κουμουνδούρου, όπου την Κυριακή, 23 Οκτωβρίου 2022 στις 11πμ θα ξεκινήσει τρίωρη δράση εθελοντικού καθαρισμού από την Save Your Hood – Greece και μετά τη λήξη της δράσης, η ξεκούραση των εθελοντών θα συνοδευτεί με κουβέντα, φαγητό και ποτό.

Όπως αναφέρουν οι διοργανωτές: «Δίνουμε τον καλύτερο μας εαυτό, δίνοντας ένα άκρως δυνατό μήνυμα για επείγουσες αλλαγές και την μηδενική μας ανοχή σε τέτοια φαινόμενα, ενώ την ίδια στιγμή αποφορτίζουμε τη λίμνη μας σημαντικά, εν όψει των βροχοπτώσεων του φθινοπώρου.

Η Λίμνη Κουμουνδούρου, και ας περικλύεται από την βιομηχανική ζώνη Ασπροπύργου, καταφέρνει και μας ξαφνιάζει με την ανθεκτικότητα της και την βιοποικιλότητα της.

Από το 1974 θεωρείται προστατευόμενος αρχαιολογικός χώρος, ενώ από το 2014 προστατεύεται ως Περιφερειακό Πάρκο μεγάλης περιβαλλοντικής σημασίας και καταφύγιο Άγριας Ζωής, ενταγμένη στο δίκτυο περιοχών NATURA. Η λίμνη Κουμουνδούρου φιλοξενεί δεκάδες είδη πουλιών, κυρίως υδρόβια και γλαρό-μορφα. Στην κορυφή βρίσκεται η σπάνια βαλτόπαπια που κάθε χρόνο επισκέπτεται την λίμνη. Στη λίμνη αναπαράγονται νερόκοτες και νανοβουτηχτάρια.

Ακόμα συναντά κανείς σταχτοτσικνιάδες, λευκοτσικνιάδες, αλκυόνες, μαυροβουτηχτάρια και περιστασιακά φοινικόπτερα, ενώ εκατοντάδες καστανοκέφαλοι γλάροι και ασημόγλαροι σταθμεύουν εδώ. Υπάρχουν ακόμα χέλια. Τέλος έχει παρατηρηθεί και η παρουσία νεροχελωνών.

Το πρόβλημα: Όλη αυτή η βιοποικιλότητα προσπαθεί να επιβιώσει ανάμεσα σε πετρέλαια, αντλίες και δεξαμενές. Οι συνεχείς υπόγειες διαρροές πετρελαίου από τις γύρω βιομηχανίες και τις δεξαμενές καυσίμων, τα στραγγίσματα από τις χωματερές και τα σκουπίδια που κυκλοφορούν ανέμελα στην περιοχή και η υπέργεια ρύπανση από τα φουγάρα έχουν μολύνει το οικοσύστημα της λίμνης σε πολύ μεγάλο βαθμό.

Νερό, σνακς, εξοπλισμός παρέχονται! Μην ξεχάσετε να δηλώσετε συμμετοχή στο event για να μπορούμε να υπολογίσουμε καλύτερα για όλες και όλους! Ακόμα καλύτερα στείλτε μας μήνυμα στο [email protected]!

Να προτιμήστε επαναχρησιμοποιούμενα γάντια και δοχεία τροφίμων και ποτών για ό,τι άλλο ποτό ή φαγητό θέλετε να έχετε μαζί σας».

Info
Σημείο συνάντησης: Στον δρόμο εισόδου για το στρατόπεδο: https://goo.gl/maps/NLtmB8XSkKxwzpff8
Η δράση πραγματοποιείται σε συνεργασία με όλες τις τοπικές μας ομάδες της Αττικής, τον Δήμο Ασπροπύργου, και του στρατοπέδου.
Για τη δράση αυτή, υπάρχει έγκριση από το Υπουργείο Εθνικής Αμύνης, όπου εντάσσεται η Λίμνη.

Πηγή: ertnews.gr

Παρόμοια Άρθρα

Back to top button