ΔΥΤΙΚΗ ΑΘΗΝΑΕΙΔΗΣΕΙΣΟΙΚΟΝΟΜΙΑΠΡΩΤΗ ΣΕΛΙΔΑ

Εσύ πού θέλεις να κατατεθούν τα ταμειακά διαθέσιμα του Δήμου;

Την ανάκληση της απόφασης του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών, Γιώργου Χουλιαράκη, με την οποία ορίζεται ότι όλοι οι Δήμοι της χώρας ανοίγουν υποχρεωτικά λογαριασμό ταμειακής διαχείρισης στην Τράπεζα της Ελλάδος, ζήτησε σύσσωμο το Δημοτικό Συμβούλιο Χαϊδαρίου. Σύμφωνα με αυτή, όλοι οι Δήμοι θα πρέπει να κλείσουν όλους τους λογαριασμούς που τηρούν σε οποιαδήποτε τράπεζα και να μεταφέρουν υποχρεωτικά τα υπόλοιπά τους στην Κεντρική.

Στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου της 13ης Μαρτίου ο δήμαρχος Μιχάλης Σελεκος ανέφερε πως όλοι οι Δήμοι της χώρας ακολουθούν τη διαδικασία της προσφυγής. Το ίδιο θα κάνει και ο Δήμος Χαϊδαρίου, για να μην δοθούν τα ταμειακά διαθέσιμα. Ακολούθησαν οι τοποθετήσεις των επικεφαλής των δημοτικών παρατάξεων. Όλοι συμφώνησαν στο να ακολουθηθεί η διαδικασία της υποβολής αίτησης προσφυγής ενώπιων του Συμβουλίου της Επικρατείας, κατά αυτής της υπουργικής απόφασης.

Τα ταμειακά διαθέσιμα του Δήμου, που “ψάχνουν” τράπεζα, αυτή τη στιγμή ανέρχονται στο ποσό των 2.800.000 € ευρώ.

Το σκεπτικό των δημοτικών παρατάξεων

Ανδρέας Μποζίκας. Κατά τη γνώμη του, αν υπήρχε ένας μηδαμινός βαθμός φερεγγυότητας απέναντι στην αυτοδιοίκηση, ο Δήμος μας θα μπορούσε να δώσει τα διαθέσιμα του στην Τράπεζα της Ελλάδος. Κάτι τέτοιο όμως δεν έχουν δείξει οι τελευταίες μνημονιακές κυβερνήσεις.
Βαγγέλης Ντηνιακός. Θεώρησε πως είναι αντιφατικό να μιλούν για συνταγματική αναθεώρηση και για ενίσχυση του άρθρου 102 του Συντάγματος και να παίρνονται τέτοιου είδους αποφάσεις, που μειώνουν και υποτιμούν το θεσμό της αυτοδιοίκησης.
Ο Θοδωρής Σπηλιόπουλος υποστήριξε πως τα χρήματα πρέπει να τα έχουν οι Δήμοι, να τα διαχειρίζονται και να απολογούνται στις τοπικές κοινωνίες. Είπε πως παρά το ότι επί της ουσίας δέχεται και έχει ψηφίσει μέχρι τώρα για την τοποθέτηση των αποθεματικών στην Τράπεζα της Ελλάδος, θεωρεί ότι την ίδια ώρα που παλεύουμε για την αυτοτέλεια της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, το να αποφασίζει ο υπουργός χωρίς διαβούλευση είναι, το λιγότερο, αστοχία. Γι’ αυτό και ταυτίζεται με την άποψη Μπίρμπα (βλέπε πιο κάτω). Κατέθεσε όμως και την άποψη πως η Τράπεζα της Ελλάδος δίνει ένα πολύ ισχυρό επιτόκιο, που “επιτρέπει στους Δήμους-καταθέτες να κάνουν πράγματα”.
Ηρακλής Δρούλιας. Ξεκαθάρισε πως δεν θα είχε αντίρρηση να καταθέσει ο Δήμος τα ταμειακή του διαθέσιμα στην Τράπεζα της Ελλάδος. Όχι όμως με τη μορφή του εξαναγκασμού, ανεξαρτήτως επιτοκίων. Πρόσθεσε πως έχουν δοθεί αγώνες για την αυτοτέλεια των Δήμων και πιστεύουν όλοι σε αυτή.
Κώστας Φουρλής. Τόνισε ότι, αν πραγματικά υπήρχε ένα αιτιολογικό πως πρέπει τα χρήματα να πάνε εκεί για έναν ουσιαστικό και σοβαρό λόγο, θα συμφωνούσε. Όχι όμως αυθαίρετα, από τη στιγμή που ακόμα και σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο η τοπική αυτοδιοίκηση μπορεί να διαχειρίζεται τα χρήματα κατά το δοκούν.

Έτσι με ομόφωνη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου ο Δήμος μας,θα προχωρήσει σε αυτές τις νομικές διαδικασίες.

Ομόφωνο ΟΧΙ και από την ΚΕΔΕ

Το προηγούμενο διάστημα το θέμα συζητήθηκε σε συνεδρίαση της ΚΕΔΕ, όπου υπήρξε ομόφωνη αντίθεση σε αυτή την απόφαση. Σύμφωνα με το σκεπτικό της, η μεταφορά των διαθεσίμων στην Τράπεζα της Ελλάδας θα πλήξει ανεπανόρθωτα τις συνεταιριστικές τράπεζες. Επίσης θα προκαλέσει σοβαρό πρόβλημα διαθέσιμων κεφαλαίων στις τέσσερις συστημικές τράπεζες της χώρας.

Στην ίδια συνεδρίαση σημειώθηκε, πως με αυτόν τον τρόπο καταργείται πλήρως η οικονομική αυτοτέλεια της αυτοδιοίκησης και ως εκ τούτου η υπουργική απόφαση είναι καταχρηστική. Ανάλογη απόφαση πάρθηκε και από την ΕΝΠΕ (Ένωση Περιφερειών Ελλάδας), για τα ταμειακά διαθέσιμα των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης β’ βαθμού.

Όχι και από την παράταξη του ΣΥΡΙΖΑ

Αξίζει να αναφέρουμε πως ο επικεφαλής της παράταξης «Ριζοσπαστική Αυτοδιοικητική Πρωτοβουλία», δήμαρχος Αιγάλεω Δημήτρης Μπίρμπας, χαρακτήρισε «αστοχία» την απόφαση του κ. Χουλιαράκη. Μίλησε για ακραία νεοφιλελεύθερη αντίληψη σε σχέση με τη λειτουργία του κράτους. «Πρόκειται για αστοχία, υπό την επήρεια του βαθέως κράτους και του ρόλου που παίζει το υπουργείο Οικονομικών και το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους», είπε χαρακτηριστικά.


Γιώργος Παπαπαναγιώτου

Παρόμοια Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button