Έρευνες στη Δυτική Αττική για τους επικίνδυνους δραπέτες από τις φυλακές Κασσαβέτειας – Πυρ και μανία στο ελληνικό FBI
Συναγερμός έχει σημάνει στις ελληνικές αρχές μετά την απόδραση δύο Αλβανών κακοποιών από τις Αγροτικές Φυλακές Κασσαβέτειας το βράδυ της Πέμπτης (2/12).
Σύμφωνα με πληροφορίες του protothema.gr, η ΕΛ.ΑΣ διεξάγει έρευνες και στη Δυτική Αττική για τους επικίνδυνους κακοποιούς και μάλιστα υπάρχουν αναφορές από πολίτες ότι τους έχουν δει.
Η επιχείρηση για τον εντοπισμό τους πραγματοποιείται από ειδικές ομάδες της αστυνομίας.
Όπως αναφέρουν οι ίδιες πηγές, ίσως οι δυο δραπέτες να οπλοφορούν, ενώ θεωρούν πως είναι μαζί.
Η απόδραση των κακοποιών
Οι δύο άνδρες έχουν καταδικαστεί σε πολυετείς καθείρξεις (ακόμη και ισόβια) για πλήθος ληστειών, εμπρησμούς και ένταξη σε εγκληματική οργάνωση με σκοπό τη διάπραξη ανθρωποκτονιών.
Οι δύο κρατούμενοι, 41 ετών αμφότεροι, κρατούνταν από το 2019 στις Αγροτικές Φυλακές, σε μη περιφραγμένο χώρο, λόγω καλής διαγωγής, ενώ το δωμάτιό τους ελεγχόταν μόνο λίγες φορές ημερησίως από το προσωπικό.
Οι δραπέτες είχαν λάβει πέντε μέρες άδεια το 2024 και όπως φαίνεται, εκμεταλλεύτηκαν την επιστροφή τους από την τελευταία άδεια προ λίγων ημερών, προκειμένου να σχεδιάσουν και να εκτελέσουν την απόδρασή τους.
Ήταν σε συμμορία πληρωμένων δολοφόνων
Οι δύο άνδρες, 41 ετών, έχουν καταδικαστεί για πληθώρα βαρέων εγκλημάτων, όπως ληστείες, απόπειρες ανθρωποκτονίας, εμπρησμούς και συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση.
Οι ποινές τους περιλαμβάνουν πολυετείς καθείρξεις, καθώς και ισόβια, γεγονός που αναδεικνύει τον υψηλό κίνδυνο που συνιστούν για τη δημόσια ασφάλεια.
Πότε ενημερώθηκε η αστυνομία για την απόδραση
Η εξαφάνισή τους διαπιστώθηκε το βράδυ της Πέμπτης (02/01), στις 21:00, όταν πραγματοποιείται η καταμέτρηση, καθώς οι δύο βαρυποινίτες δεν επέστρεψαν στα κελιά τους μετά την εργασία τους στο ποιμνιοστάσιο, σε έναν χώρο ο οποίος σύμφωνα με πληροφορίες δεν είναι περιφραγμένος.
Σύμφωνα με την ΕΡΤ, φαίνεται να υπάρχει ένα κενό κάποιων ωρών από τη στιγμή που έγινε αντιληπτή η απουσία των δύο βαρυποινιτών μέχρι τη στιγμή που ενημερώθηκαν οι Αρχές. Όπως μεταδίδει το ERTNews η αστυνομία ενημερώθηκε από σωφρονιστικό υπάλληλο μετά από τρεις ώρες και 55 λεπτά. Δηλαδή στη μια παρά πέντε τα ξημερώματα της Παρασκευής.
Τότε σήμανε συναγερμός και ενημερώθηκαν όλες οι υπηρεσίες της αστυνομίας, οι μεθοριακοί σταθμοί, και τα αεροδρόμια για τον εντοπισμό και την σύλληψη των δύο σκληρών κακοποιών.
Πυρ και μανία στο ελληνικό FBI
Σύμφωνα με το zugla.,gr, πυρ και μανία είναι τα στελέχη του ελληνικού FBI και της Ασφάλειας Αττικής, μετά την απόδραση των δυο Αλβανών βαρυποινιτών από τις φυλακές Κασσαβέτειας.
Ανώτεροι αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ, που γνωρίζουν καλά τους δύο κακοποιούς, δεν μπορούσαν να πιστέψουν ότι εκτίουν ποινή κάθειρξης σε… αγροτικές φυλακές, έχοντας καταδικαστεί για δύο ανθρωποκτονίες!
«Μάλλον κάποιοι δεν θεωρούν επικίνδυνα δύο άτομα που σκότωσαν έναν ιδιοκτήτη επιχείρησης ψιλικών στην Ελευσίνα, πριν προλάβει να κουνήσει το… βλέφαρο του και μια 75χρονη γυναίκα στο σπίτι της στον Ασπρόπυργο» έλεγε χαρακτηριστικά αστυνομικός που είχε ασχοληθεί με την συγκεκριμένη εγκληματική ομάδα.
Ειδικότερα, στις 12 Μαρτίου 2015 οι δυο δραπέτες μαζί με ακόμα πέντε άτομα μπήκαν στην επιχείρηση του και τον πυροβόλησαν στο κεφάλι.
Στο σημείο είχε βρεθεί ένας κάλυκας από πυροβόλο όπλο. Όταν τους συνέλαβαν, στα τέλη Μαρτίου του επόμενου χρόνου, διαπιστώθηκε ότι η ίδια ομάδα είχε ληστέψει και σκοτώσει και μια 75χρονη γυναίκα μέσα στο σπίτι της στον Ασπρόπυργο.
Επίσης, κατηγορήθηκαν για ληστείες, απόπειρες ληστειών και για τον εμπρησμό ενός αυτοκινήτου στα Γλυκά Νερά. Από τα βασικά μέλη της συγκεκριμένης σπείρας ήταν και ο Αλβανός Αλφόνσο Ντότζι που δολοφονήθηκε στις φυλακές Κορυδαλλού τον Ιούνιο του 2024.
Αμέσως μετά την απόδραση των δυο κρατουμένων, καθώς στις φυλακές Κασσαβέτειας δεν ήταν σε κελιά αλλά σε…. σπιτάκια και έκαναν αγροτικές εργασίες για να μειώσουν την ποινή τους, στελέχη της Ελληνικής Αστυνομίας, μιλώντας στη zougla.gr, εξέφραζαν τους προβληματισμούς τους.
«Πως γίνεται ποινικοί κρατούμενοι με τέτοιο παρελθόν να παίρνουν πέντε άδειες; Κάποιος έχει βάλει την υπογραφή του και προφανώς φέρει την ευθύνη της. Θα υπάρξουν άραγε υπηρεσιακές επιπτώσεις; Επίσης, εκτίουν ποινή κάθειρξης κάνοντας τους…. αγρότες και τους υδραυλικούς ενώ έχουν δείξει ότι είναι ιδιαίτερα επικίνδυνοι και ότι πολύ εύκολα χρησιμοποιούν όπλο».
Η δυσαρέσκεια ήταν έκδηλη καθώς φαίνεται ξεκάθαρα ότι υπάρχει μια… ελαφρότητα στην αντιμετώπιση «σκληρών» κακοποιών.
Όσον αφορά στις έρευνες για τον εντοπισμό τους, ήδη αξιολογείται κάθε πληροφορία που φτάνει στις διωκτικές αρχές, καθώς δεν αποκλείεται το ενδεχόμενο οι δυο κακοποιοί να ενεργούν έχοντας κάποιο σχέδιο καθώς επέστρεψαν από την… εορταστική τους άδεια στις 31 Δεκεμβρίου.
«Για ποιο λόγο γύρισαν και δραπέτευσαν μόλις δυο 24ωρα μετά; Μήπως ετοιμάζουν κάποια παράνομη ενέργεια;» λέει με νόημα αστυνομικός και συνεχίζει λέγοντας ότι «δεν αποκλείουμε να πέρασαν στην γειτονική Αλβανία και να μείνουν εκεί για κάποιο χρονικό διάστημα πριν επιστρέψουν στην χώρα μας».