ΑΠΟΨΕΙΣΑΡΘΡΑΠΡΩΤΗ ΣΕΛΙΔΑ

“Επιλέγετε τον πλέον αντιδημοκρατικό τρόπο διοίκησης του Δήμου Χαϊδαρίου”

Η Άλκηστις Βίτσα, η “αρχαιότερη” πια δημοτική σύμβουλος των Πολιτών σε Δράση Χαϊδαρίου, μετά την παραίτηση των Θοδωρή Σπηλιόπουλου και Κώστα Φωτεινάκη, προς χάριν της ανανέωσης, ξιφουλκεί κατά της απόφασης της διοίκησης Ντηνιακού να ασκήσει έφεση στην πρωτόδικη απόφαση για την μετατροπή της σύμβασης 9 εργαζόμενων της Καθαριότητας σε αορίστου χρόνου.

Κατηγορεί τον δήμαρχο ότι “αποφάσισε να μη σεβαστεί τίποτα”, καθώς και ότι αξιοποιεί τον “πλέον αντιδημοκρατικό τρόπο διοίκησης ενός δήμου”. Εστιάζει δηλαδή στην παράκαμψη του Δημοτικού Συμβουλίου διά της αξιοποίησης της τεχνητής πλειοψηφίας της Οικονομικής Επιτροπής (ελέω Νέας Δημοκρατίας, που φαλκίδευσε την απλή αναλογική στην αυτοδιοίκηση).

Η πρωτόγνωρα επιθετική ανακοίνωση των Πολιτών σε Δράση σε βάρος της δημοτικής αρχής, δείχνει και τα όρια που έχει αυτή στο πλαίσιο της μειοψηφικής θέσης της στο Δημοτικό Συμβούλιο: Αν αξιοποιεί την πλειοψηφία της στην Οικονομική Επιτροπή, που της “χάρισε” η παρέμβαση της Νέας Δημοκρατίας για να αποδυναμώσει την απλή αναλογική που καθιέρωσε ο ΣΥΡΙΖΑ, τότε γκρεμίζει τις γέφυρες με τους Πολίτες σε Δράση, που στήριζαν κριτικά προτάσεις της στο Δημοτικό Συμβούλιο. Δηλαδή, μπορεί τελικά να διοικεί τον Δήμο μέσω της Οικονομικής Επιτροπής, παρακάμπτοντας το Δημοτικό Συμβούλιο;

Ολόκληρη η παρέμβασης της Άλκηστης Βίτσα:

Η ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΑΡΧΗ ΧΑΪΔΑΡΙΟΥ – ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΝΤΗΝΙΑΚΟΣ – ΞΑΝΑ ΑΠΕΝΑΝΤΙ ΣΤΟΥΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ

Αντιμέτωποι για άλλη μία φορά ήρθαν εννέα εργαζόμενοι με την απειλή της ανεργίας, καθώς η Δημοτική Αρχή- Δήμαρχος Χαϊδαρίου ο κ. Βαγγέλης Ντηνιακός – αποφάσισε να προχωρήσει σε έφεση κατά της δικαστικής απόφασης, σύμφωνα με την οποία αναγνωρίζονται οι συμβάσεις τους ως συμβάσεις αορίστου χρόνου.

Οι εννέα εργαζόμενοι είχαν αντιμετωπίσει ξανά την αρνητική στάση της Δημοτικής Αρχής απέναντι στο δίκαιο αίτημα τους και για το λόγο αυτό είχαν απευθυνθεί στο Δημοτικό Συμβούλιο Χαϊδαρίου, ζητώντας τη στήριξη του Ανώτατου Οργάνου στην αγωγή που είχαν καταθέσει με σκοπό να δικαιωθούν νομικά. Το Δημοτικό Συμβούλιο με πλειοψηφία της αντιπολίτευσης, αναγνώρισε ότι οι εν λόγω εργαζόμενοι καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες στον τομέα της καθαριότητας.

Δυστυχώς η Δημοτική Αρχή αποφάσισε να μη σεβαστεί τίποτα. Ούτε τη δικαστική απόφαση, ούτε την απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου και το πιο σημαντικό, την προσφορά των εργαζομένων αυτών στην πόλη μας και την ανάγκη τους για εργασία. Τη στιγμή μάλιστα που η ίδια η Διοίκηση του Δήμου παραδέχεται πως στην Υπηρεσία Καθαριότητας υπάρχουν διαχρονικές ελλείψεις σε προσωπικό, γι’ αυτό και προγραμματίζει άμεσες προσλήψεις εργαζομένων στην Καθαριότητα με συμβάσεις ορισμένου χρόνου!

Αντί λοιπόν να δεχτεί με ανακούφιση μία απόφαση δικαστηρίου θετική για εννέα ήδη εργαζόμενους στο Δήμο, προτιμά να τους στείλει στην ανεργία με ένα έωλο επιχείρημα περί αδυναμίας κάλυψης της μισθοδοσίας, ενώ τα ανταποδοτικά τέλη που εισπράττονται από τους δημότες του για Καθαριότητα & Ηλεκτροφωτισμό επαρκούν!

Δεν είναι η πρώτη φορά που εργαζόμενοι του δήμου μας αναγκάζονται να απευθυνθούν στο Δημοτικό Συμβούλιο για να βρουν στήριξη στα αιτήματά τους. Η στάση της Δημοτικής Αρχής απέναντι στους ανθρώπους που με τη δουλειά τους στηρίζουν την εύρυθμη λειτουργία του δήμου έχει υπάρξει σε πολλές περιπτώσεις αρνητική. Αυτή τη φορά όμως, με την άσκηση έφεσης και με τον τρόπο που αυτή αποφασίστηκε, έχει πραγματικά ξεπεράσει τον εαυτό της! Εφόσον δεν μπορούσε να φέρει στο συλλογικό όργανο μία τέτοια πρόταση, γνωρίζοντας ότι οι πιθανότητες να εγκριθεί ήταν ελάχιστες, έκανε την πολιτική επιλογή να θέσει το ζήτημα στην
Οικονομική Επιτροπή όπου έχει ευκολότερα την πλειοψηφία.

Η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, μέσα από νομοθετικές ρυθμίσεις, έχει μεταθέσει ένα τεράστιο μέρος των αρμοδιοτήτων του Δημοτικού Συμβουλίου στην Οικονομική Επιτροπή, δίνοντας έτσι την ευχέρεια στον κάθε δήμαρχο να ασκεί πολιτική και να παίρνει αποφάσεις, αγνοώντας επιδεικτικά τις υπόλοιπες παρατάξεις. Είναι η πιο εμφανής και απροκάλυπτη πρακτική ακύρωσης της απλής αναλογικής. Είναι ο πλέον αντιδημοκρατικός τρόπος διοίκησης ενός δήμου.

Για εμάς, τους Πολίτες σε Δράση Χαϊδαρίου, η συγκεκριμένη απόφαση θέτει ζητήματα δημοκρατίας. Για εμάς η Τοπική Αυτοδιοίκηση θα πρέπει να χαρακτηρίζεται από την άμεση συμμετοχή των πολιτών, των φορέων της περιοχής, των εργαζόμενων, της νεολαίας.

Στεκόμαστε διαχρονικά στο πλευρό των εργαζομένων, σεβόμενοι το αναφαίρετο δικαίωμα στην εργασία και αναγνωρίζοντας το πολύτιμο έργο που προσφέρουν στο δήμο μας. Έτσι και τώρα, όπως και στην πρώτη έκκληση για βοήθεια από τους εργαζομένους στο Δημοτικό Συμβούλιο, θα σταθούμε ξανά δίπλα τους διεκδικώντας την ανατροπή της άδικης απόφασης της Οικονομικής Επιτροπής.

Απαιτούμε να μην ασκηθούν τα ένδικα μέσα ακόμη και αν έχουν δρομολογηθεί διαδικασίες. Οι εννέα αυτοί εργαζόμενοι δεν περισσεύουν. Αντιθέτως, ο τομέας της καθαριότητας του δήμου θα χρειαστεί στο προσεχές διάστημα ενίσχυση.

Και τέλος περιμένουμε από το Δήμαρχο κ. Ντηνιακό να σταματήσει να λειτουργεί σαν εργοδότης ιδιωτικής επιχείρησης, αψηφώντας κάθε δημοκρατική διαδικασία στη λήψη αποφάσεων.

Το ζήτημα αυτό θα επανέλθει από μέρους μας στο επόμενο Δημοτικό Συμβούλιο. Είμαστε συνεπείς στις διακηρύξεις μας για υπεράσπιση των εργασιακών δικαιωμάτων, για το δικαίωμα στην εργασία και για τη δημοκρατία.

15 Δεκεμβρίου 2020

[email protected]

Παρόμοια Άρθρα

Back to top button