ΚΟΣΜΟΣ

Επιχείρηση εκκένωσης του Προξενείου Μαριούπολης – Αγωνία για τους Έλληνες

Δεδομένης της κατάστασης ασφαλείας στην περιοχή της Μαριούπολης,αποφασίστηκε να εκκενωθεί μέρος του προσωπικού του Γενικού Προξενείου, το σύνολο των δημοσιογράφων που στεγάζονται στους χώρους του Γενικού Προξενείου, καθώς και Ελλήνων πολιτών που επιθυμούν να φύγουν, ανέφεραν χθες διπλωματικές πηγές.

Στενεύει ο κλοιός γύρω από τη Μαριούπολη της Ουκρανίας, την ίδια στιγμή που για έβδομη πλέον ημέρα οι βομβαρδισμοί από τις ρωσικές δυνάμεις συνεχίζονται και η δεύτερη μεγαλύτερη πόλη, το Χάρκοβο βρίσκεται σε καθεστώς πολιορκίας.

Με τον κίνδυνο μιας εκτεταμένης ρωσικής επίθεσης στη Μαριούπολη να είναι πλέον πιο ορατός από ποτέ και τις ρωσικές δυνάμεις να βρίσκονται σε απόσταση μικρότερη των 5 χιλιομέτρων, στις 11:00 αναμένεται να πραγματοποιηθεί η επιχείρηση εκκένωσης μέρους του προσωπικού του Γενικού Προξενείου Μαριούπολης, δημοσιογράφων καθώς και Ελλήνων πολιτών που έχουν εκφράσει την επιθυμία να φύγουν από εκεί.

“Εμείς θα εκμεταλλευθούμε ένα παράθυρο που υπάρχει, ενός ασφαλούς διαδρόμου. Ο Υ-58 είναι ένας αυτοκινητόδρομος ο οποίος βγαίνει από τη Μαριούπολη με δυτική κατεύθυνση αρχικά και στη συνέχεια θα κινηθούμε βορειανατολικά προς τη Ζαπορίζια, μία πόλη που απέχει περίπου 220 χιλιόμετρα από εδώ. Από όσο ξέρουμε, και οι δυο πλευρές, έχουν ενημερωθεί για την απόφασή μας να φύγουμε. Εμείς βέβαια συνοδεύοντας τους Ομογενείς που έχουν δηλώσει ήδη πως θέλουν να απομακρυνθούν από τη Μαριούπολη, περίπου 150 άνθρωποι με τα αυτοκίνητά τους όμως, θα σχηματίσουμε ένα κομβόι, μπροστά θα είναι ο Πρέσβης και πίσω όλοι εμείς”, ανέφερε νωρίτερα μιλώντας στον ΣΚΑΪ, ο δημοσιογράφος Σταύρος Ιωαννίδης, ο οποίος είναι ένας από τους δημοσιογράφους που θα εγκαταλείψουν τη Μαριούπουλη.

Σημειώνεται ότι η πομπή αυτοκινήτων υπό τον Πρέσβη Φραγκίσκο Κωστελλένο αναμένεται να αναχωρήσει οδικώς από τη Μαριούπολη και η μετακίνηση θα γίνει με ίδια μέσα, ενώ ανάλογα με τις συνθήκες που θα υπάρχουν, προς τα σύνορα με τη Μολδαβία, όπου θα υπάρχει κλιμάκιο της Πρεσβείας Βουκουρεστίου υπό την Πρέσβη Σοφία Γραμματά για να τους παράσχει κάθε δυνατή αρωγή.

Ο Γενικός Πρόξενος στη Μαριούπολη Μανώλης Ανδρουλάκης θα παραμείνει στο Γενικό Προξενείο, το οποίο θα συνεχίσει να λειτουργεί.

Παρόμοια Άρθρα

Back to top button