ΔΥΤΙΚΗ ΑΘΗΝΑΠΡΩΤΗ ΣΕΛΙΔΑ

Φωτοβολταϊκά στο Σχιστό – Πολλαπλή ωφέλεια από την “πράσινη” επένδυση

Μια επένδυση μεγάλης οικονομικής και οικολογικής σημασίας στις ανανεώσιμες μορφές ενέρφειας δρομολογεί ο Περιβαλλοντικός Σύνδεσμος Δήμων Αθήνας και Πειραιά (ΠΕΣΥΔΑΠ). Εγκαθιστά στο Σχιστό μονάδα εκεμτάλλευσης της ηλιακής ενέργειας και μάλιστα με εξασφαλισμένη χρηματοδότηση, από την οποία θα αποκομίσει σε ετήσια βάση αρκετές χιλιάδες ευρώ στα ταμεία του. Χρήματα που θα διατεθούν για την παραπέρα προστασία του περιβάλλοντος και τη βελτίωση της περίθαλψης των αδέσποτων ζώων.

Σε πρόσφατη συνάντηση που είχε ο πρόεδρος του ΠΕΣΥΔΑΠ, Γρηγόρης Γουρδομιχάλης, με τον πρόεδρο του Πράσινου Ταμείου, Στάθη Σταθόπουλο, συζητήθηκε η ενδεχόμενη χρηματοδότηση προς τον ΠΕΣΥΔΑΠ, με σκοπό την εγκατάσταση ενός μεγάλου φωτοβολταϊκού συστήματος.

Σύμφωνα με έγκυρες πηγές, ο αρχικός σχεδιασμός είναι να τοποθετηθούν οι συστοιχίες στις στέγες των γραφείων του συνδέσμου στο Σχιστό και στον παρακείμενο ελεύθερο χώρο, όπου λειτουργεί ο αποτεφρωτήρας του ΔΙΚΕΠΑΖ. Το ύψος της χρηματοδότησης θα είναι περίπου 100.000 ευρώ και η ισχύς του συστήματος θα κυμαίνεται σε 200-400 ΜW.

Για τη μελέτη του συγκεκριμένου έργου ο ΠΕΣΥΔΑΠ θα προσλάβει επιστημονικό συνεργάτη, που θα καταρτίσει τη μελέτη. Το έργο αναμένεται να ολοκληρωθεί σε περίπου οκτώ μήνες. Το σημαντικό όφελος για τους Δήμους – μέλη του θα είναι πως θα παραμένουν στα ταμεία περίπου 20.000 ευρώ σε ετήσια βάση, όσο περίπου είναι το συνολικό ποσό που πληρώνει στους λογαριασμούς της  ΔΕΗ. Επιπλέον θα έχει τη δυνατότητα να πουλάει ρεύμα από την υπολοιπόμενη ενέργεια που θα παράγει σε κάποιον Δήμο-μέλος του και να έχει ένα ακόμη σημαντικό έσοδο.

Δωρεάν φόρτιση ηλεκτρικών αυτοκινήτων

Μιλώντας στο «Χαϊδάρι Σήμερα» ο κ. Γουρδομιχάλης, ανέφερε πως υπάρχουν σκέψεις μελλοντικά να επεκταθεί το συγκεκριμένο δίκτυο με τα φωτοβολταΐκά, αρκεί να βρεθεί κάποιο ανάλογο πρόγραμμα χρηματοδότησης από την Ελληνική Κυβέρνηση, την Ευρωπαϊκή Ένωση ή από κάποια σύμπραξη. Γιατί εκτός από το οικονομικό όφελος, προκύπτουν και μια σειρά από άλλα θετικά αποτελέσματα όπως η προστασία του περιβάλλοντος, η μείωση των ρυπογόνων εκπομπών από τα αέρια του θερμοκηπίου και η παραγωγή ενέργειας.

«Θα δουλέψουμε με σοβαρότητα για να πετύχουμε το σκοπό μας», μας είπε χαρακτηριστικά. Παράλληλα αποκάλυψε πως μέσα στις πρωταρχικές τους σκέψεις είναι και η λειτουργία ενός σταθμού φόρτωσης ηλεκτρικών αυτοκινήτων στο Σχιστό, όπου οι κάτοχοί τους θα εξυπηρετούνται εντελώς δωρεάν.

Παρόμοια Άρθρα

Back to top button