ΚΟΣΜΟΣ

Επαναστατική εξέλιξη στην παραγωγή ενέργειας: Ένας ήλιος σε κουτί!

Επιστημονική ομάδα στη Βρετανία ανακοίνωσε σήμερα μία επαναστατική επιστημονική κατάκτηση στον τομέα της ενέργειας, καθώς κατάφερε να αναπαράξει επιτυχημένη πυρηνική σύντηξη για την παραγωγή πρωτοφανούς ποσότητας ενέργειας.

Επανάσταση πραγματοποιήθηκε από επιστήμονες του Ηνωμένου Βασιλείου στον τομέα της ενέργειας, καθώς ανακοινώθηκε ότι χάρη στη διαδικασία της πυρηνικής σύντηξης κατάφεραν να παράγουν περισσότερη ενέργεια από ποτέ. Το επιστημονικό αυτό επίτευγμα σηματοδοτεί ένα ορόσημο στην παραγωγή ασφαλούς, καθαρής και φθηνής ενέργειας.

Ομάδα επιστημόνων του Joint European Torus (JET), του μεγαλύτερου αντιδραστήρα πυρηνικής σύντηξης στον κόσμο που βρίσκεται στην Οξφόρδη, πέτυχε την παραγωγή 59 megajoules ενέργειας σε διάστημα 5 δευτερολέπτων, υπερδιπλασιάζοντας το προηγούμενο ρεκόρ του 1997, σύμφωνα με την Βρετανική Αρχή Ατομικής Ενέργειας.

Τα αποτελέσματα αυτά «αποτελούν την πλέον σαφή απόδειξη σε παγκόσμια κλίμακα των δυνατοτήτων της σύντηξης για την παραγωγή βιώσιμης ενέργειας», ανακοίνωσε η Βρετανική Αρχή Ατομικής Ενέργειας.`

Η πυρηνική σύντηξη αναπαράγει τις ατομικές αντιδράσεις και φυσικές διεργασίες που πραγματοποιούνται στον πυρήνα του Ήλιου για την παραγωγή ενέργειας. Οι επιστήμονες θεωρούν ότι πρόκειται για την ενέργεια του μέλλοντος, καθώς είναι ασφαλής, παράγει ελάχιστα απόβλητα -ειδικά σε σχέση με την κλασική πυρηνική ενέργεια που παράγεται σε έναν πυρηνικό αντιδραστήρα. Επίσης, δεν εκπέμπει αέρια όπως αυτά που προέρχονται από τα ορυκτά καύσιμα και προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου.

Ο αντιδραστήρας σύντηξης tokamak του JET είναι μία τεράστια μαγνητική αίθουσα σε σχήμα ντόνατ, είναι ο ισχυρότερος στον κόσμο.

Στον πυρήνα του, υπεραγώγιμοι μαγνήτες διατηρούν ένα μείγμα δευτερίου και τριτίου, ισοτόπων του υδρογόνου, που θερμαίνεται σε θερμοκρασίες δέκα φορές υψηλότερες από εκείνες στο κέντρο του Ήλιου για τη δημιουργία πλάσματος, οδηγώντας στην ένωση των πυρήνων των ισοτόπων και την σύντηξή τους για την δημιουργία βαρύτερων ατόμων ηλίου και εκλύοντας πρωτοφανείς ποσότητες θερμικής ενέργειας.

Εντυπωσιακό είναι δε ότι η πυρηνική σύντηξη μπορεί να παράγει ποσότητες ενέργειας κατά τέσσερα εκατομμύρια μεγαλύτερες από τον άνθρακα, το πετρέλαιο ή το φυσικό αέριο, σε συνθήκες υψηλής ασφάλειας.

Τα αποτελέσματα που ανακοινώθηκαν σήμερα δείχνουν ότι υπάρχει δυνατότητα παραγωγής ενέργειας με διάρκεια 5 δευτερόλεπτων, ενώ οι επιστήμονες φιλοδοξούν να επεκτείνουν τη διάρκεια σε 5 ώρες με ιχυρότερες συσκευές στο μέλλον, δηλώνει ο Τόνι Ντόουν του EUROfusion consortium.

Τα δεδομένα που συγκεντρώνονται από τους επιστήμονες της Οξφόρδης μπορούν να αποδειχθούν πολύτιμα και για τον αντιδραστήρα Iter, ο οποίος είναι ακόμα ισχυρότερος από τον JET και βρίσκεται υπό κατασκευή στο Κανταράς της νότιας Γαλλίας. Αν όλα πάνε καλά, ο Iter προγραμματίζεται να ξεκινήσει την καύση δευτέριου και τριτίου το 2035.

Ο Μπερνάρ Μπιγκό, γενικός διευθυντής του διεθνούς προγράμματος Iter, χαιρέτισε τα αποτελέσματα της έρευνας, εκτιμώντας ότι πλησιάζουν πλέον «την βιομηχανική κλίμακα» παραγωγής. Το επόμενο βήμα είναι η κατασκευή ενός ευρωπαϊκού πυρηνικού εργοστασίου σύντηξης ικανού να παράγει κατά πολύ περισσότερη ενέργεια από όση αντλεί, προκειμένου να τροφοδοτεί ενεργειακά όλες τις χώρες της Ευρώπης.

Η διεθνής συνεργασία για την πυρηνική σύντηξη είναι ευρεία, διότι, αντίθετα με την πυρηνική σχάση, δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως όπλο. Στο γαλλικό πρόγραμμα συμμετέχουν η Κίνα, η Ευρωπαϊκή Ενωση, η Ινδία, η Ιαπωνία, η Νότια Κορέα, η Ρωσία και οι Ηνωμένες Πολιτείες.

Παρόμοια Άρθρα

Back to top button