ΔΥΤΙΚΗ ΑΘΗΝΑΠΡΩΤΗ ΣΕΛΙΔΑ

Ένα Μητροπολιτικό Υδατοδρόμιο για την Ελευσίνα

H AthensVoice παρουσιάζει μελέτη από το γραφείο Pieris.Architects για την κατασκευή σύγχρονου Μητροπολιτικού Υδατοδρόμιου στην Ελευσίνα.

Η Ελευσίνα και η Δυτική Αττική πολλές φορές νοιώθουν παραγκωνισμένες και μακριά από τις εξελίξεις και τα μεγάλα έργα που ανακοινώνονται και υλοποιούνται στην υπόλοιπη Αττική. Το αρχιτεκτονικό γραφείο Pieris.Architects, μας παρουσιάζει τη μελέτη του για την κατασκευή ενός Μητροπολιτικού Υδατοδρομίου στον Λιμένα της Ελευσίνας, ένα έργο το οποίο κέρδισε μέσα από κλειστό αρχιτεκτονικό διαγωνισμό που διοργάνωσε η Hellenic Seaplanes S.A. Μην ξεχνάμε πως η Ελευσίνα αναδείχθηκε ως Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης για το έτος 2021, ίσως το έργο αυτό αποτελέσει την αφετηρία για νέες δράσεις και έργα που θα αναβαθμίσουν την ιστορική αυτή πόλη και την ευρύτερη περιοχή.

Ένα Μητροπολιτικό Υδατοδρόμιο για την Ελευσίνα 3
Άποψη από την πράσινη οροφή © Pieris.Architects

«To Μητροπολιτικό Υδατοδρόμιο θα κατασκευαστεί σε οικόπεδο και υφιστάμενη προβλήτα εμβαδού δέκα στρεμμάτων στον Λιμένα Ελευσίνας. H Ελευσίνα τόσο ετυμολογικά όσο και ιστορικά είναι συνδεδεμένη με το “ταξίδι”. Η Περσεφόνη μεταβαίνει στη πόλη των Νεκρών και η Δήμητρα, μητέρα της καταλήγει στην Ελευσίνα. Η πόλη μετατρέπεται σε τόπο λατρείας της θεάς και το ταξίδι της Περσεφόνης συνδέεται με την αλλαγή των εποχών.

Στόχος του σχεδιασμού είναι η δημιουργία ενός έργου όπου η εμπειρία του ταξιδιού ξεκινάει από τη στιγμή που εισέρχεται ο ταξιδιώτης και όχι με την άφιξη στον προορισμό. Για το λόγο αυτό το κτίριο συνδέεται εννοιολογικά, οπτικά και βιωματικά τόσο με τον «τόπο» όσο και με τους προορισμούς».

Ένα Μητροπολιτικό Υδατοδρόμιο για την Ελευσίνα 5
Αίθουσα αναμονής και αναχώρησης © Pieris.Architects
Ένα Μητροπολιτικό Υδατοδρόμιο για την Ελευσίνα 7
Είσοδος από την πλατφόρμα επιβίβασης © Pieris.Architects
Ένα Μητροπολιτικό Υδατοδρόμιο για την Ελευσίνα 9
Μητροπολιτικό Υδατοδρόμιο στην Ελευσίνα © Pieris.Architects

«Το Μητροπολιτικό Υδατοδρόμιο αναπτύσσεται γραμμικά κατά μήκος της προβλήτας και τυλίγεται κυκλικά σε δύο επίπεδα. Με την κυκλική αυτή οργάνωση των χώρων, δημιουργούνται οπτικές φυγές προς τον ορίζοντα, τον κόλπο της Ελευσίνας, το Σαρωνικό και το νησί της Σαλαμίνας.

Με την είσοδο στο κτίριο, ο ταξιδιώτης εισέρχεται στην καρδιά του υδατοδρόμιου, ένα εσωτερικό αίθριο, όπου δυο αρχιτεκτονικά στοιχεία συνδιαλέγονται και οριοθετούν έναν ενδιαφέρον “ενδιάμεσο” χώρο, κίνησης, στάσης, εξερεύνησης, έκθεσης, παραπέμποντας στην σύνθετη γεωμορφολογία της χώρας. Η γυάλινη οροφή στην οποία επιπλέουν ξύλινα“σκάφη” με φύτευση και το δάπεδο του αίθριου το οποίο φέρει ισοϋψείς κοινωνικότητας, μια ανάγλυφη διαμόρφωση που περιλαμβάνει καθιστικά σε αμφιθεατρική διάταξη, φυτεύσεις και ενσωματωμένες προθήκες με πληροφορίες».​

Ένα Μητροπολιτικό Υδατοδρόμιο για την Ελευσίνα 11
Αίθουσα εκδηλώσεων πάνω από τις προβλήτες © Pieris.Architects
Ένα Μητροπολιτικό Υδατοδρόμιο για την Ελευσίνα 13
Σημεία check-in στο αίθριο © Pieris.Architects
Ένα Μητροπολιτικό Υδατοδρόμιο για την Ελευσίνα 15
Νυχτερινή άποψη © Pieris.Architects


«Ο όγκος με τους χώρους αναμονής διαπερνάται με αίθρια, τα οποία περιέχουν ενδημικά φυτά από όλη την Ελλάδα όπως λεβάντες, θυμάρια, αλμυρίκια, ελιές κ.α. Τα αίθρια υπογραμμίζουν τον αειφόρο χαρακτήρα του κτιρίου και γίνονται μάρτυρες των εποχιακών αλλαγών στο εσωτερικό του όπως και στο μύθο.

Η αρχιτεκτονική μελέτη των Pieris. Architects δημιουργεί ένα νέο DNA κτιρίου υποδομών και σταθμών μετεπιβίβασης ενσωματώνοντας στοιχεία αειφορίας στο κτίριο του Υδατοδρομίου, τα οποία συντελούν στην ουσιαστική μείωση του ενεργειακού του αποτυπώματος αλλά και στην δημιουργία χώρων μοναδικής αισθητικής» μας εξηγεί η partner του γραφείου, Στέλλα Πιερή.

Ένα Μητροπολιτικό Υδατοδρόμιο για την Ελευσίνα 17
Στέλλα και Πιέρος Πιερής

To αρχιτεκτονικό γραφείο Pieris.Architects με έδρα την Αθήνα, δραστηριοποιείται στην Ελλάδα, τη Μεγάλη Βρετανία και την Κύπρο. Διαθέτει ένα πλούσιο portfolio από έργα διαφόρων τύπων και κλίμακας, κατοικίες, οικιστικά συγκροτήματα, δημόσια κτίρια, κτίρια γραφείων, ιατρικά κέντρα κ.ά.

Οι ιδρυτές του Στέλλα και Πιέρος Πιερής σύμφωνα, με τον διάσημο ακαδημαϊκό, αρχιτέκτονα και ιδρυτικό μέλος των θρυλικών Archigram, Colin Fournier, «έχουν καταφέρει να πετύχουν μια ριζική μετάλλαξη στην αρχιτεκτονική πρακτική. Η αειφορία και οικολογική ευαισθησία διέπει όλα τα έργα τους, είναι αναπόσπαστο κομμάτι σχεδιασμού τους και συνδυάζεται με μια εξαιρετική ικανότητα να συνδυάζουν τις τελευταίες τεχνολογίες με την έξυπνη χρήση των στοιχείων της φύσης και την υψηλή αισθητική».

Πηγή: athensvoice.gr / Μάνος Νομικός

Παρόμοια Άρθρα

Back to top button