ΑΠΟΨΕΙΣΚΟΣΜΟΣ

“Ένα φάντασμα πλανιέται πάνω από την Αμερική”

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΣΤΑΥΡΙΔΗΣ
Ηλεκτρολόγος Μηχανικός
Νέα Αριστερά Χαϊδαρίου

Ένα φάντασμα πλανιέται, αυτή τη φορά όμως όχι πάνω από την Ευρώπη, αλλά πάνω από την Αμερική. Το κινέζικο “deepseek”. Και είναι μόνο η αρχή. Έπεται και συνέχεια.

Το κυνήγι της Τεχνητής Νοημοσύνης και ο αγώνας των τεχνολογικών κολοσσών για απόκτηση προβαδίσματος, μαζί με τις προσδοκίες κερδοφορίας που όλοι αυτοί έσπειραν, πυροδότησε ένα εκπληκτικό ράλι στις αμερικανικές μετοχές που σχετίζονται με το R&D της ΑΙ, προσθέτοντας κοντά στα 15 τρισ. δολάρια (ναι, καλά διαβάζετε) στην κεφαλαιοποίηση του δείκτη “Nasdaq 100” μόνο στα τελευταία δυό χρόνια.

Κι έρχεται τώρα από το πουθενά ο Κινέζος Λιανγκ Γουενφένγκ (ή κάπως έτσι, δεν ξέρω πώς ακριβώς προφέρεται) με τη νεοφυή επιχείρηση τεχνητής νοημοσύνης του την “DeepSeek” και ρίχνει το προϊόν του στην αγορά και σπέρνει τον πανικό.

Μόνο μέσα σε μία μέρα η “Nvidia”, ο αμερικανικός τεχνολογικός κολοσσός που κατασκευάζει ισχυρά και πανάκριβα τσιπ για την Τεχνητή Νοημοσύνη, έχασε κοντά στα 600 δισ. δολάρια σε χρηματιστηριακή αξία. Η Δευτέρα 27-01-2025 θα μείνει στην ιστορία ως η μέρα με τη μεγαλύτερη πτώση για οποιαδήποτε εταιρεία στη σύγχρονη ιστορία των Ηνωμένων Πολιτειών.

Γιατί έρχεται ο Κινέζος, όλους τους αιφνιδιάζει και πετά στην αγορά το “deepseek”, που κάνει το ίδιο καλά ό,τι κάνει η “OpenAI” με το “Chat GPT” ή ό,τι κάνουν τα αντίστοιχα μοντέλα Τεχνητής Νοημοσύνης των γιγάντων “Google”, “Meta” κλπ. κλπ. Αλλά το “deepseek” το κάνει δωρεάν, ελεύθερα και επιπλέον είναι και “ανοιχτού κώδικα”. Και όλα αυτά με επενδύσεις δεκάδες φορές μικρότερου κόστους από τους αμερικανικούς δεινόσαυρους!

Που σημαίνει πως μαχαιρώνει στην καρδιά το δόγμα των αμερικανικών τεχνολογικών κολοσσών, σύμφωνα με το οποίο η Τεχνητή Νοημοσύνη απαιτεί περισσότερο και ακριβότερο hardware και υψηλότερης τιμής ημιαγωγούς. Δόγμα που οδήγησε τον ανεκδιήγητο Μπάιντεν στην απαγόρευση πώλησης ισχυρών τσιπ ΑΙ στην Κίνα, με στόχο την επιβράδυνση της τεχνολογικής της ανάπτυξης.

Απ’ ό,τι όμως φαίνεται, οι αμερικάνοι υποτίμησαν τους κινέζους επιστήμονες και τους κινέζους μηχανικούς. Πίστεψαν πως οι εμπορικοί περιορισμοί τους θα έκαναν τους κινέζους να φάνε την τεχνολογική τους σκόνη. Κούνια που τους κούναγε…και πού είστε ακόμη!

Παρόμοια Άρθρα

Εγγραφή
Notify of
guest
0 Comments
Παλαιότερα
Νεότερα Δημοφιλέστερα
Inline Feedbacks
Δείτε όλα τα σχόλια
Back to top button
0
Πάρτε μέρος στη συζήτηση!x