ΔΗΜΟΤΙΚΑΠΡΩΤΗ ΣΕΛΙΔΑ

Ένα έπιπλο που δεν σου αρέσει το αλλάζεις – Με μια καινούργια πλατεία τι κάνεις;

Η ολοκλήρωση των “βαριών” εργασιών στην κεντρική πλατεία του Δάσους Χαϊδαρίου (στο σύνολό του το έργο δεν έχει αποπερατωθεί) έφερε αναστεναγμό ανακούφισης μετά την πολύμηνη ταλαιπωρία. Προκάλεσε όμως και χαμόγελα ικανοποίησης για το αποτέλεσμα;

Η εφημερίδα μας δεν έχει γίνει δέκτης θετικών σχολίων, αντίθετα η κριτική είναι γενικευμένα αρνητική τόσο για επιμέρους σημεία όσο και για το σύνολο του έργου. Με δυο λόγια, η αίσθηση που αποκομίζουμε από πολίτες και επαγγελματίες είναι πως η νέα πλατεία δεν είναι εμφανώς καλύτερη από αυτήν που αντικατέστησε, παρά την ηλικία τής προηγούμενης και παρά το χρήμα που ξοδεύτηκε για την καινούργια (προϋπολογισμός 1.068.342 ευρώ, μετά την έκπτωση στον διαγωνισμό 576.755 ευρώ).

Θα επαναληφθούμε αναγκαστικά: Πολύ τσιμέντο, χαμηλής αισθητικής υλικά, εικόνα προχειρότητας στην εφαρμογή τους σε κάποια σημεία. Πιστεύουμε ότι θα άξιζε στην πλατεία του Δάσους μια πιο πολυτελής κατασκευή. Ή αντίθετα, αν επικρατούσε η “εναλλακτική” λογική, θα ήταν ευχής έργο μια πραγματικά γήινη – φυσική προσέγγιση.

Τώρα τι έχουμε; Μια εικόνα μάλλον περασμένων εποχών με αποθέωση του μπετού. Η “βιοκλιματικότητα” είναι η λέξη – κλειδί στις σχετικές κατασκευές της εποχής μας, αλλά στο συγκεκριμένο έργο δεν γίνεται αντιληπτή από τον μέσο πολίτη. Το ίδιο είδαμε να εφαρμόζεται και σε ένα άλλο σύγχρονο έργο της πόλης, στο “Θεατράκι της Γρηγορούσας”, όπου ως στόχος είχε τεθεί να είναι “φιλόξενη και λειτουργική, με την αύξηση του πράσινου αποτυπώματος”. Ωστόσο και εκεί νικητής είναι το τσιμέντο.

Ένα έπιπλο που δεν σου αρέσει το αλλάζεις - Με μια καινούργια πλατεία τι κάνεις; 3
Πλατεία οδού Έλλης, Γρηγορούσα.
Ένα έπιπλο που δεν σου αρέσει το αλλάζεις - Με μια καινούργια πλατεία τι κάνεις; 5
Πλατεία Δάσους. Τελικά την κατάσταση σώζει ο παλιός πλάτανος.
Μακάρι να βρει έδαφος να αναπτυχθεί κι άλλο. Αυτός θα κάνει τη διαφορά.

Η μελέτη έχει βασικό ρόλο για το αποτέλεσμα. Όμως αυτή εγκρίθηκε από τον Δήμο. Δεν μπορούμε να ρίχνουμε σε αυτήν όλες τις ευθύνες. Επίσης ο Δήμος ήταν αρμόδιος για την επίβλεψη των εργασιών. Δεν είναι μοναδικός υπεύθυνος ο εργολάβος, ο υπεύθυνος έργου του οποίου, όσες φορές ρωτήθηκε από την εφημερίδα μας για την κατασκευή, απαντούσε “μα είμαι υποχρεωμένος να εφαρμόσω αυστηρά τη μελέτη”. Το ίδιο ισχύει και για τα υλικά.

Φοβόμαστε ότι η κεντρική πλατεία της συνοικίας οδηγείται στον μαρασμό. Όσο κι αν ακούγεται τρελό να μιλάς για νέο έργο πριν καν τελειώσει το προηγούμενο, θα τολμήσουμε να το πούμε: Απαιτείται άμεση αναζήτηση λύσεων αναβάθμισης του χώρου. Για όσα βλέπουμε υλοποιημένα αλλά και για όσα χρειάζονται, ας πάρουν θέση τόσο η προηγούμενη δημοτική αρχή, που ενέκρινε και δημοπράτησε το έργο, όσο και η νυν επί των ημερών της οποίας ολοκληρώνεται.

Ένα έπιπλο που δεν σου αρέσει το αλλάζεις - Με μια καινούργια πλατεία τι κάνεις; 7
Είναι αυτή εικόνα σύγχρονου δημόσιου έργου; Ένα κακοχυμένο μπετό που βάφτηκε με τη μπατανόβουρτσα
φιλοδοξεί να αναβαθμίσει την πλατεία μιας ωραίας συνοικίας… Ούτε καν ένα ωραίο εμφανές μπετό με ψηφίδα δεν επέλεξαν. Ούτε φυσικά ένα όμορφο υλικό επικάλυψης από τα άπειρα που υπάρχουν.
Ένα έπιπλο που δεν σου αρέσει το αλλάζεις - Με μια καινούργια πλατεία τι κάνεις; 9
Εδώ το μπετό βάφτηκε κίτρινο. Γυρίσαμε πολλά χρόνια πίσω στην εικόνα των δημόσιων έργων. Παράπονα έχουν οι περαστικοί και από τις συναρμογές των πλακιδίων. Επίσης, τα παρτέρια είναι σχεδόν άδεια από λουλούδια.
Ένα έπιπλο που δεν σου αρέσει το αλλάζεις - Με μια καινούργια πλατεία τι κάνεις; 11
Όλοι απορούν με την τοξωτή κατασκευή της ράμπας των τυφλών στο κέντρο της πλατείας. Στην ίδια φωτό διακρίνονται μέτριας ποιότητας συναρμογές στο δάπεδο, αν και όπως μάθαμε εκκρεμεί αρμολόγηση -να δούμε τι μπορεί να διορθωθεί. Για τα κίτρινα πλακάκια τα έχουμε πει πολλές φορές: χαμηλής αισθητικής αξίας και ήδη βρώμικα και με εικόνα πολυκαιρισμένου, αν και είναι λίγων μηνών (μια βόλτα στους νέους πεζόδρομους του Περιστερίου μπορεί να πείσει για την διαχρονική αξία των πέτρινων κυβόλιθων). Εντύπωση προκαλεί και η λευκή κατασκευή αριστερά στο δάπεδο, εκεί όπου βρίσκεται ο σκύλος. Πώς προέκυψε αυτό;
Ένα έπιπλο που δεν σου αρέσει το αλλάζεις - Με μια καινούργια πλατεία τι κάνεις; 13
Στα επαρχιακά ΚΤΕΛ έχουν εγκαταλειφθεί από δεκαετίες τέτοιου είδους σιδηροκατασκευές. Στην πλατεία του Δάσους, από τις τόσες επιλογές για πέργκολες (με φυσικά υλικά και αναρριχητικά λουλούδια πχ) πώς καταλήξαμε σε αυτήν; Μήπως να ξεκινήσουμε από ένα ξήλωμα και στη συνέχεια να βρεθεί κάτι όμορφο;
Ένα έπιπλο που δεν σου αρέσει το αλλάζεις - Με μια καινούργια πλατεία τι κάνεις; 15
Και φυσικά… ο πεζόδρομος γεμάτος αυτοκίνητα. “Δεν είναι περιοίκων”, μάς είπαν επαγγελματίες της πλατείας που γνωρίζουν πρόσωπα και πράγματα. “Οι γονείς παίρνουν τα παιδιά και πάνε στην πλατεία Λαού όπου μπορούν να παίξουν” τονίζουν. Γνωρίζουμε ότι μέρος της εργολαβίας είναι η τοποθέτηση μπάρας τόσο από την πλευρά της Σουκατζίδη όσο και από αυτήν της Αγίας Παρασκευής. Για να δούμε τι θα γίνει και πότε.

Μ.Χ.

Παρόμοια Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button