ΥΓΕΙΑ

Εμφυτεύματα δοντιών στην κάτω γνάθο

Με τα εμφυτεύματα δοντιών μπορούμε να αντικαταστήσουμε στην κάτω γνάθο μεμονωμένα δόντια, περισσότερα ή και όλα τα δόντια.

Το μεγαλύτερο πλεονέκτημα που έχουν τα εμφυτεύματα δοντιών στην κάτω γνάθο είναι σίγουρα η σταθερή συγκράτηση που προσφέρουν σε σύγκριση με τις συμβατικές κινητές οδοντοστοιχίες. Οι οδοντοστοιχίες που στερεώνονται με εμφυτεύματα στη γνάθο είναι απόλυτα σταθερές και μετά από μια εμφύτευση οι συγκολλητικές κρέμες, που διαφημίζονταν κυρίως στην τηλεόραση ανήκουν πλέον στο παρελθόν.

Ωστόσο, υπάρχουν ορισμένα πράγματα που θα πρέπει να λάβουμε υπόψη σε μια εμφύτευση στην κάτω γνάθο, που είναι μοναδικά και διαφέρουν σημαντικά από αυτά της άνω γνάθου.

Κατ’ αρχήν δεν θα πρέπει να παραβλέψουμε το νεύρο της κάτω γνάθου, που παρέχει αίσθηση στο κάτω χείλος και μέρος του πηγουνιού, και διαπερνάει την οπίσθια περιοχή του οστού της κάτω γνάθου.

Κατά την εμφύτευση στην κάτω γνάθο, θα πρέπει να βεβαιωθούμε ότι αυτό το νεύρο δεν θα τραυματιστεί, καθώς αυτό μπορεί να οδηγήσει σε μόνιμο μούδιασμα του χείλους.
Επομένως, όταν επιλέγετε τον ιατρό, βεβαιωθείτε ότι ο οδοντίατρός σας έχει ειδικευτεί στην εμφυτευματολογία και έχει την απαραίτητη εμπειρία.

Η κάτω γνάθος είναι σημαντικά πιο σκληρή από την άνω γνάθο, αλλά χάνει γρήγορα ύψος μετά από σύντομο χρονικό διάστημα μετά την απώλεια των δοντιών (ατροφία των οστών). Αυτό κάνει μια εμφύτευση πολύ πιο δύσκολη, ειδικά εάν είστε για μεγάλο χρονικό διάστημα χωρίς δόντια.

Όπως σε κάθε εμφύτευση η κάτω γνάθος θα πρέπει να έχει επαρκές μέγεθος και σχήμα έτσι ώστε να ενσωματωθεί το εμφύτευμα. Εάν δεν υπάρχει επαρκής οστική ουσία, με μια οστική αναγέννηση μπορούμε να δημιουργήσουμε μια σταθερή βάση στην κάτω γνάθο για τα εμφυτεύματα δοντιών. Φυσικά, το κόστος για την ανάπλαση των οστών προστίθεται στο συνολικό κόστος της θεραπείας, μαζί με τα εμφυτεύματα, τα προσθετικά κολοβώματα και τις προσωρινές και τελικές προσθετικές αποκαταστάσεις.

Όταν χαθούν όλα τα δόντια στην κάτω γνάθο, στην περίπτωση δηλαδή ολικής μιας νωδότητας, υπάρχουν πλέον διάφορες θεραπευτικές επιλογές μέσω των οποίων οι ασθενείς -ακόμα και χωρίς αύξηση των οστών- βιώνουν μεγαλύτερη σταθερότητα με τα εμφυτεύματα στη γνάθο και τη σχετική μεγαλύτερη ασφάλεια και άνεση στη μάσηση με τις οδοντοστοιχίες τους.

Η πιο απλή και οικονομική λύση είναι η τοποθέτηση δύο εμφυτευμάτων τα οποία με τη βοήθεια κουμπωτών μηχανισμών ή μπάρας σταθεροποιούν μια αφαιρούμενη ολική κινητή οδοντοστοιχία (μασέλα)

Καθώς με μόνο δύο εμφυτεύματα δεν μπορούμε να περιμένουμε ένα ιδανικό αποτέλεσμα, η συγκράτηση της οδοντοστοιχία σε τουλάχιστον 4 οδοντικά εμφυτεύματα προσφέρει σημαντικά μεγαλύτερη ασφάλεια. Η πιο λειτουργική και σίγουρη λύση είναι η τοποθέτηση μιας σταθερής, μη αφαιρούμενης γέφυρας που στηρίζεται πάνω σε 6 ή και περισσότερα εμφυτεύματα

Με τα εμφυτεύματα δοντιών μπορούμε πλέον με σίγουρο και προβλέψιμο τρόπο να προσφέρουμε και πάλι το αίσθημα πλήρους λειτουργικότητας και σιγουριάς στο στόμα.

Παρόμοια Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *


Back to top button