ΕΛΛΑΔΑ

Εμφύλιος στα Νοσοκομεία: Η Ιατρική Σχολή “απωθεί” τους ασθενείς με covid από τις πανεπιστημιακές κλινικές

Σε καταγγελία για μια πρωτοφανή εξέλιξη προχώρησε σήμερα η Ένωση Ιατρών Νοσοκομείων Αθήνας – Πειραιά καθώς διαπίστωσε πώς την περασμένη εβδομάδα, 13 – 17 Σεπτεμβρίου 2021, κοινοποιήθηκε σε πολλά νοσοκομεία της Αττικής έγγραφο από την Ιατρική Σχολή Αθήνας επί της ουσίας αναφέρει πως δεν θα γίνονται δεκτοί από εδώ και πέρα ασθενείς πάσχοντες από κορονοϊό στις πανεπιστημιακές κλινικές και πως θα διοχετεύονται για νοσηλεία αποκλειστικά σε κλινικές του ΕΣΥ. Πάντως η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας, Μίνα Γκάγκα, προσπάθησε να διασκεδάσει τις εντυπώσεις, χωρίς όμως ισχυρές διαβεβαιώσεις.

Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο είναι το Αττικόν, το οποίο έχει σημαντική συνεισφορά στη διαχείριση των ασθενών covid, ενώ καθηγητής εδώ είναι ο Σωτήρης Τσιόδρας. Σύμφωνα με πληροφορίες στο Υπουργείο Υγείας υπάρχει σχετική αναστάτωση, αλλά θεωρείται πως δεν μπορεί να αποφασίσει η Ιατρική Σχολή μια τέτοια εξέλιξη.

Όπως αναφέρει η ανακοίνωση της ΕΙΝΑΠ το αρχικό έγγραφο παρουσιάζεται ως ομόφωνη απόφαση της συνέλευσης της ιατρικής σχολής με ημερομηνία 31/08/21 και είχε κοινοποιηθεί ως «εξαιρετικά επείγον» στην πολιτική ηγεσία των υπουργείων Υγείας και Παιδείας και στους διοικητές της 1ης και 2ης ΥΠε.

Σημειώνει ακόμη ότι “το έγγραφο αυτό συνιστά πράξη μονομερούς κήρυξης λιποταξίας από τη μάχη ενάντια στην πανδημία η οποία καθόλου δεν τιμά τους πανεπιστημιακούς γιατρούς, πολλοί από τους οποίους είμαστε σίγουροι ότι διαφωνούν με αυτή την κίνηση και θεωρούμε εξαιρετικά θλιβερό το ότι δεν έχουν εκφράσει ακόμα δημοσίως τη διαφωνία τους”.

“Η αιτιολογία που προβάλλεται είναι επιεικώς νηπιώδης, αντιεπιστημονική και έωλη. Δεν είναι αποκλειστικό προνόμιο των πανεπιστημιακών κλινικών οι εξειδικευμένες ιατρικές πράξεις. Η συντριπτική πλειοψηφία των εξειδικευμένων ιατρικών πράξεων για λοιπές παθήσεις επιτελείται στα νοσοκομεία του ΕΣΥ. Δεν είναι αποκλειστικό προνόμιο των πανεπιστημιακών κλινικών η εκπαίδευση. Το 75% των ειδικευόμενων γιατρών εκπαιδεύεται σε τμήματα του ΕΣΥ” συμπληρώνει ακόμη.

Οι νοσοκομειακοί γιατροί καλούν κάθε πανεπιστημιακό «που σέβεται το λειτούργημά του» ως δασκάλου και γιατρού, να αποδοκιμάσει ανοιχτά την απόφαση της Γενικής Συνέλευσης της Ιατρικής του ΕΚΠΑ. Τέλος, ζητούν να μην αποκλειστούν από δημόσιες πανεπιστημιακές κλινικές οι ασθενείς με Covid-19. Οι «υποδείξεις των “αξιότιμων” καθηγητών» προσβάλλουν «βάναυσα τους γιατρούς του ΕΣΥ», σχολιάζει η ΟΕΝΓΕ. «Οι γιατροί του ΕΣΥ γνωρίζουν τα πρωτόκολλα εισαγωγής και εξιτηρίων ασθενών με Covid. Tα εφαρμόζουν απαρέγκλιτα 18 μήνες τώρα. Αυτοί που φαίνεται να αγνοούν ότι τα πρωτόκολλα δεν εφαρμόζονται στο κενό, αλλά σε συνθήκες τραγικής υποστελέχωσης, έλλειψης κατάλληλων υποδομών και εξοπλισμού, είναι οι “αξιότιμοι” καθηγητές».

Από την πλαυρά της η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας, Μίνα Γκάγκα, κατά την ενημέρωση για την πορεία της πανδημίας, επιχείρησε να δώσει διαβεβαιώσεις κόντρα στο πνεύμα της ανακοίνωσης της ΕΙΝΑΠ για το τι μέλλει γεννέσθαι στις πανεπιστημιακές κλινικές με τους ασθενείς που έχουν Covid-19.

Ερωτηθείσα σχετικά με το έγγραφο της Ιατρικής Σχολής Αθηνών η κ. Γκάγκα απάντησε: «Δεν έχει γίνει καμιά αίτηση σε κανένα νοσοκομείο από πανεπιστημιακές κλινικές να μειώσουν τα κρεβάτια τους και δεν έχουν μειωθεί πουθενά στην Ελλάδα τα κρεβάτια των πανεπιστημιακών κλινικών που θεραπεύουν Covid».

Ωστόσο, συμπλήρωσε, πως είναι φυσικό για τις πανεπιστημιακές κλινικές τώρα που θα αρχίσει η εκπαίδευση, και πρέπει να επιστρέψουν οι φοιτητές γιατί έχουν μείνει εκτός αρκετό καιρό, «να θέλουν να έχουν και τα κανονικά περιστατικά για να μπορούν να κάνουν εκπαίδευση».Με αυτόν τον τρόπο δηλαδή δεν απάντησε καθαρά τι θα γίνει στο μέλλον.

Παρόμοια Άρθρα

Back to top button