ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Έλληνες Ιατροδικαστές: Δείξτε υπευθυνότητα στην κατανάλωση αλκοόλ

Δύο στα τρία τροχαία ατυχήματα που οφείλονται σε αλκοόλ την ημέρα της Πρωτοχρονιάς συμβαίνουν τις πρώτες πρωινές ώρες, ενώ τα συχνότερα θύματα είναι άνδρες. Αυτό επισημαίνει η  (ΕΙΕ) με ανακοίνωσή της για τους κινδύνους από την κατανάλωση αλκοόλ και καλεί τους Έλληνες να δείξουν υπευθυνότητα στην οδηγική τους συμπεριφορά, προστατεύοντας τους ίδιους αλλά και τους γύρω τους. 

Σύμφωνα με τη Eurostat, η Ελλάδα (εξακολουθεί να) έχει έναν από τους υψηλότερους δείκτες θανατηφόρων οδικών τροχαίων ατυχημάτων στην Ευρώπη (8,64 ανά 100.000 κατοίκους έναντι ευρωπαϊκού μέσου όρου  5,82). Μελέτες, που επικαλείται η Ελληνική Ιατροδικαστική Εταιρεία έδειξαν πως το 64% των οδικών τροχαίων ατυχημάτων που οφείλονται σε αλκοόλ την ημέρα της Πρωτοχρονιάς συμβαίνουν τις πρώτες πρωινές ώρες, ενώ τα συχνότερα θύματα είναι άνδρες. 
«Τα αποτελέσματα των τροχαίων ατυχημάτων από την κατανάλωση αλκοόλ είναι τραγικά. Δεν είναι μόνο τα θανατηφόρα περιστατικά. Είναι οι εκατοντάδες νέοι που βρίσκονται τραυματίες στα νοσοκομεία και που πολλές φορές από ένα τέτοιο ατύχημα μένουν ανάπηροι για μία ολόκληρη ζωή», αναφέρει ο πρόεδρος της Ελληνικής Ιατροδικαστικής Εταιρίας, Γρηγόρης Λέων. 

Η σωστή κατανάλωση αλκοόλ

Σύμφωνα με το νόμο, ένας οδηγός θεωρείται ότι υπερβαίνει το νόμιμο όριο αλκοόλ, όταν το ποσοστό οινοπνεύματος στον οργανισµό του είναι από 0,50 γραμμάρια ανά λίτρο αίματος (μετά από αιμοληψία) ή πάνω από 0,25 χιλιοστά του γραμμαρίου, ανά λίτρο εκπνεόμενου αέρα (στα γνωστά αλκοτέστ της τροχαίας).

«Σχετικά με την ποσότητα του αλκοόλ που είναι ικανή για να φτάσουμε το ανωτέρω όριο, ενδεικτικά πρέπει να έχουμε υπόψη τα ακόλουθα: Με κατανάλωση 490ml μπύρας (ένα ποτήρι μεγάλο), 200 ml κρασιού, 60 ml ούζου, 55ml ουίσκι ή βότκας «πιάνουμε» το όριο. Με λίγα λόγια, όσο μεγαλύτερη είναι η περιεκτικότητα ενός ποτού σε αιθυλική αλκοόλη τόσο λιγότερη ποσότητα είναι ικανή για να μας οδηγήσει στο νόμιμο όριο» εξηγεί ο κ. Λέων.

Τονίζει, ωστόσο, ότι όταν πρόκειται για νέο που καταναλώνει για πρώτη φορά αλκοόλ μπορεί να επηρεαστεί η οδηγική του ικανότητα με πολύ μικρότερες ποσότητες αλκοόλ σε σχέση με εκείνες που απαιτούνται για έναν τακτικό χρήστη αλκοόλ. Εννοείται βεβαίως πως ακόμη  και οι συνήθεις χρήστες οινοπνεύματος σε υψηλές ποσότητες κατανάλωσης αλκοόλ δεν μπορούν να διατηρήσουν την ικανότητα οδήγησης. 

«Εάν εφέτος, τις ημέρες των γιορτών, καταναλώσουμε αλκοόλ ας μην πιάσουμε το τιμόνι. Ας προτιμήσουμε για οδηγό κάποιον που δεν έχει πιει ή κάποιο άλλο δημόσιο μέσο. Μόνο έτσι οι ιατροδικαστές θα παραμένουμε αχρείαστοι και αυτές τις γιορτινές ημέρες» καταλήγει ο κ. Λέων.

Παρόμοια Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button