ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΠΡΩΤΗ ΣΕΛΙΔΑ

Εκτεταμένη παρέμβαση πυρασφάλειας στο δάσος της Κοιλάδας του Δαφνιού

Εργολαβικό συνεργείο προβαίνει αυτές τις ημέρες σε μεγάλη παρέμβαση πυρασφάλειας – καθαρισμού κατά μήκος του δικτύου ηλεκτρικού ρεύματος που διέρχεται μέσα από την Κοιλάδα του Δαφνίου.

Το έργο έχει δημοπρατηθεί από τον ΔΕΔΔΗΕ, με στόχο την απομάκρυνση βιομάζας πάνω και κάτω γραμμής και σε απόσταση 10 μέτρων εκατέρωθεν αυτής. Οι εργασίες περιλαμβάνουν κοπή δέντρων, κλαδέματα και απομάκρυνση κάθε μορφής καύσιμης ύλης.

Όπως είπε στην εφημερίδα μας ο επικεφαλής του συνεργείου, οι εργασίες έχουν την άδεια του Δασαρχείου και εκτελούνται βάσει ειδικών προδιαγραφών, όπως γίνεται παντού στην επικράτεια, όπου το ηλεκτρικό δίκτυο διέρχεται μέσα από δάσος.

Όπως είναι σε όλους γνωστό, οι γραμμές του ρεύματος αποτελούν μία από τις βασικές αιτίες πρόκλησης πυρκαγιών στα δάση και η δημιουργία ασφαλούς ζώνης γύρω τους είναι απαραίτητη. Το ζήσαμε τον φετινό Ιούλιο με τη διπλή φωτιά στην ίδια περιοχή, αλλά και πέρυσι κοκ.

παρέμβαση πυρασφάλειας

Πέρα από αυτό όμως, οι συγκεκριμένες εργασίες που γίνονται στην Κοιλάδα του Δαφνιού αυτές τις μέρες στοχεύουν και στην απομάκρυνση ψηλής βλάστησης που μπορεί να πέσει πάνω στο δίκτυο (κυρίως σε ώρα κακοκαιρίας) και να προκαλέσει εκτεταμένη διακοπή ρεύματος. Επίσης αποσκοπούν και στη δημιουργία διαδρόμου για την ευχερή κίνηση των συνεργείων επισκευής του ΔΕΔΔΗΕ κατά μήκος του δικτύου, σε οποιοδήποτε σημείο του. Παράλληλα, δημιουργείται και μία ζώνη πυρασφάλειας μέσα στο Δάσος, μέσου πλάτους 20 μέτρων (βλέπε επόμενη ενδεικτική φωτογραφία, από την περιοχή του Αλεποχωρίου).

Εκτεταμένη παρέμβαση πυρασφάλειας στο δάσος της Κοιλάδας του Δαφνιού 4

Σε αρκετούς πολίτες η κοπή δέντρων ή το αυστηρό κλάδεμα προκαλεί αισθήματα θλίψης, αλλά η ασφάλεια του δάσους το απαιτεί. Ειδικά στο σημείο όπου εκτελούνται αυτές τις μέρες οι εργασίες, κάτω από τη Μονή Δαφνίου, η βλάστηση είναι πολύ πυκνή. Τον προηγούμενο χειμώνα έγινε και καθαρισμός από το το Δασαρχείο, οπότε διαμορφώνονται ασφαλέστερες συνθήκες, καθώς η βιομάζα – καύσιμη ύλη έχει μειωθεί πολύ. Σκουπίδια υπάρχουν αρκετά βέβαια στα πρανή της Εθνικής Οδού, αλλά αυτό είναι μια άλλη υπόθεση…

Εκτεταμένη παρέμβαση πυρασφάλειας στο δάσος της Κοιλάδας του Δαφνιού 6

Ο μεγάλος όγκος των κλαδιών που προκύπτει κατά τις εργασίες είτε απομακρύνεται με φορτηγά που φέρουν αρπάγη (βλέπε φωτό πιο πάνω) και μεταφέρονται σε χώρο υποδοχής στον Ασπρόπυργο είτε περνούν από κλαδοτεμαχιστή επιτόπου και γίνονται λίπασμα. Κάποιοι κορμοί μένουν στη διάθεση όποιου θέλει να προμηθευτεί ξυλεία, αλλά οι ενδιαφερόμενοι πρέπει να γνωρίζουν ότι κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού οι μπάρες των δασικών δρόμων κλείνουν.

Παρόμοια Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button