ΕΙΔΗΣΕΙΣΕΛΛΑΔΑ

ΕΚΠΟΙΖΩ: Να καταργηθούν οι άδικες χρεώσεις ΥΚΩ, ΕΡΤ και ΕΤΜΕΑΡ στους λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος

Οριστική κατάργησή τόσο των χρεώσεων των Υπηρεσιών Κοινής Ωφελείας, όσο και του ΕΤΜΕΑΡ αλλά και των λοιπών χρεώσεων (Δημοτικά Τέλη, ΕΡΤ και λοιποί φόροι) ζητάει η Ενωση Καταναλωτών ποιότητα Ζωής (ΕΚΠΟΙΖΩ).

Η ΕΚΠΟΙΖΩ θεωρεί ότι, παρότι έχουν γίνει τροποποιήσεις στην άδικη μεθοδολογία χρεώσεων των ΥΚΩ, με σχετική τροπολογία του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας στους λογαριασμούς του ηλεκτρικού ρεύματος, η ισχύς της οποίας ξεκίνησε από 01/01/2018, το όφελος που προκύπτει για τους καταναλωτές (μικρά και μεσαία νοικοκυριά) είναι αμελητέο, με αποτέλεσμα ο τομέας της ενέργειας να συνεχίζει να εμφανίζει σοβαρές δυσλειτουργίες σε βάρος του καταναλωτή.

Ειδικότερα, από την 1/1/2018 αναπροσαρμόζονται, κατόπιν εισήγησης της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας, αλλά και των παρεμβάσεων της ΕΚΠΟΙΖΩ, οι χρεώσεις που αφορούν στις ΥΚΩ, με αποτέλεσμα:

  • τον εξορθολογισμό του τρόπο τιμολόγησης των ΥΚΩ που ίσχυε και που εκτόξευε μέσα από τις υφιστάμενες κλίμακες δυσανάλογα τους λογαριασμούς ρεύματος, ειδικά στην κλίμακα των 2001-3000 kWh (3η κλίμακα) και
  • τη μείωση του ΕΤΜΕΑΡ, το οποίο κατά μεγάλο μέρος δεν υποστηρίζει τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ) και τη μείωση εκπομπών αερίων ρύπων μέσω προώθησής τους, αλλά καλύπτει στρεβλώσεις της αγοράς ενέργειας, ενισχύοντας τρίτους και στη συγκεκριμένη περίπτωση την επιδότηση της βιομηχανίας,

Τέλος η ΔΕΔΔΗΕ Α.Ε. αναλαμβάνει ως μοναδικός διαχειριστής του ειδικού λογαριασμού ΥΚΩ στην ελληνική επικράτεια.

Αναλυτικότερα όπως σημειώνει η οργάνωση των καταναλωτών σχετικά με τις χρεώσεις:

1) Για το ΕΤΜΕΑΡ στους οικιακούς καταναλωτές,(χαμηλής τάσης) η μείωση της χρέωσης είναι 8,48% και έχει οριστεί στα 0,02267 ευρώ ανά κιλοβατώρα. Η προηγούμενη χρέωση ήταν στα 0,02477 ευρώ ανά κιλοβατώρα.

2) Η σημαντικότερη αλλαγή που αφορά στις χρεώσεις των ΥΚΩ είναι ο τρόπος υπολογισμού τους. Ενώ μέχρι τέλος του 2017 η χρέωση γινόταν με βάση το σύνολο των kWh και δεν επιμεριζόταν στις kWh που αντιστοιχούσαν σε κάθε κλίμακα, οι νέες χρεώσεις επιμερίζονται στις αντίστοιχες κλίμακες.

Για τις καταναλώσεις ρεύματος νύχτας (νυχτερινό ή μειωμένο) η χρέωση ήταν ανεξάρτητα από το ύψος της στα 0,00889 ευρώ Οι προαναφερόμενες χρεώσεις και τα κλιμάκια ισχύουν και για τη νύχτα (νυχτερινό ή μειωμένο τιμολόγιο).

Για τους λόγους αυτούς, η ΕΚΠΟΙΖΩ ζητά:

  • τα συναρμόδια υπουργεία και τη ΡΑΕ να προβούν στην κατάργηση των μη δίκαιων χρεώσεων, ώστε να αποκατασταθούν οι υψηλές χρεώσεις που επιβαρύνουν τους λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος με αποτέλεσμα πολλά νοικοκυριά να βιώνουν την ενεργειακή φτώχεια στη χώρα μας. Επιπροσθέτως είναι αδιανόητο την κοινωνική πολιτική του κράτους να επωμίζονται οι καταναλωτές καθώς και την επιδότηση της βιομηχανίας μέσω των ΑΠΕ
  • τους καταναλωτές, να καταγγέλλουν στην ΕΚΠΟΙΖΩ κάθε πρόβλημα που αντιμετωπίζουν με τους προμηθευτές ηλεκτρικής ενέργειας και τους σχετικούς λογαριασμούς.

 

Παρόμοια Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button