ΑΠΟΨΕΙΣΑΡΘΡΑ

Δουλεύω σε ΜΚΟ και θέλω να φύγουν οι πρόσφυγες από την Ελλάδα

Spyros Kouvoussis

Για όσους δεν με γνωρίζουν προσωπικά ή για όσους έχουμε χαθεί τα τελευταία χρόνια, από το 2016 εργάζομαι στο προσφυγικό σε Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις. Έχω υπάρξει εθελοντής και εργαζόμενος, έχω εργαστεί στην Μόρια, στα καμπ γύρω από την Θεσσαλονίκη όταν έκλεισε η Ειδομένη, έχω βγάλει από την θάλασσα στην Λέσβο ανθρώπους που πνιγόντουσαν, με έχει πυροβολήσει διακινητής γιατί με πέρασε για αστυνομικό, έχω εργαστεί στους -8 με χιόνι να πέφτει γύρω μας, έχω δουλέψει ουκ ολίγες φορές 14ωρα στο κρύο, σε συνεχόμενες βάρδιες με ελάχιστο ύπνο και να πρέπει να είσαι συνέχεια ήρεμος, ψύχραιμος γιατί οι άνθρωποι στην απόγνωση τους ψάχνονται από όσους φορούν ένα γιλέκο να πάρουν την διαβεβαίωση ότι όλα θα πάνε καλά.

Και θέλω να φύγουν οι πρόσφυγες από την Ελλάδα. Όχι γιατί είμαι ρατσιστής, γιατί τους αντιπαθώ ή οτιδήποτε τέτοιο. Αλλά γιατί η Ελλάδα δεν έχει πια να καυχηθεί ότι είναι τόπος που οι άνθρωποι επιλέγουν να φτιάξουν μια καλύτερη ζωή. Η Ελλάδα είναι μια αποθήκη ψυχών και όλοι όσοι δεν έχουν το σπίτι τους εδώ προσπαθούν να φύγουν όσο πιο γρήγορα μπορούν. Το μονοπάτι κάθε πρόσφυγα είναι ένα: αίτημα για άσυλο, θετική απόφαση, διαβατήριο, Γερμανία, Σουηδία, Γαλλία, Ολλανδία ή κάποια άλλη δυτικοευρωπαϊκή χώρα.

Τα νησιά του Αιγαίου έχουν θυσιαστεί στον βωμό της μικροπολιτικής, έχουν γεμίσει με ανθρώπους που ζουν σε άθλιες συνθήκες, κάνοντας την ζωή δύσκολη στους αιτούντες άσυλο και στους ντόπιους. Οι νησιώτες του Αιγαίου έχουν δείξει παραπάνω αυταπάρνηση από όση θα περίμενε κανείς και όμως έχουν αφεθεί τελείως μόνοι τους από τις ελληνικές κυβερνήσεις και την Ε.Ε. να παίζουν τον ρόλο του δεσμοφύλακα, έναν ρόλο που δεν τον θέλει κανείς.

Η μόνη λύση είναι η άμεση αποσυμφόρηση των νησιών και της Ελλάδας και η κατανομή των αιτούντων άσυλο ανά την Ε.Ε. και την επικράτεια. Με σχεδόν 1,000,000 αιτούντες άσυλο αυτή την στιγμή στην Ευρώπη, στην Ελλάδα αντιστοιχούν 25,000. Το οποίο πρακτικά σημαίνει ότι 75,000 θα έφευγαν από την Ελλάδα. Πρακτικά, τα καμπ στα νησιά θα έκλειναν και θα έμεναν μόνο όσοι βρίσκονται στο πρόγραμμα ESTIA το οποίο παρέχει διαμονή σε διαμερίσματα.

Ξέρετε ποιος είναι ο μόνος που δεν συζητάει καν το ενδεχόμενο να μετεγκασταθούν οι αιτούντες άσυλο; Οι ελληνικές κυβερνήσεις, τωρινές και προηγούμενες.

Παρόμοια Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button