Οι κυβερνήσεις θα πρέπει να εξετάσουν την ενίσχυση της φορολόγησης των πλουσιότερων τμημάτων των κοινωνιών, προκειμένου να αντιμετωπίσουν τις ανισότητες, σημείωσε η γενική διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα. Το ΔΝΤ υπερασπίζεται εδώ και καιρό τις φορολογικές πολιτικές προοδευτικής κλίμακας, ορίζοντάς τες ως ένα από τα τρία βασικά μέσα για την αντιμετώπιση της ανισότητας από το 2017, επί προεδρίας Κριστίν Λαγκάρντ.
Σε ανάρτησή της, η επικεφαλής του IMF σημειώνει ότι η ανισότητα έχει καταστεί «μία από τις πλέον περίπλοκες και ανησυχητικές προκλήσεις για την παγκόσμια οικονομία» την τελευταία δεκαετία.
Δηλώνει, ωστόσο, αισιόδοξη ότι εκείνοι οι οποίοι χαράζουν πολιτικές έχουν τη δύναμη και τη θέληση να φέρουν πραγματική αλλαγή στον συγκεκριμένο τομέα, παρά την πολιτική δυσκολία των μεταρρυθμιστικών τομών.
Σε πρώτο επίπεδο, η Γκεοργκίεβα προτείνει στις κυβερνήσεις να επανεξετάσουν τις πολιτικές τους και να εξετάσουν τη φορολογία προοδευτικής κλίμακας.
«Η προοδευτική φορολογία αποτελεί βασικό στοιχείο μιας αποτελεσματικής δημοσιονομικής πολιτικής» σημειώνει.
«Στα υψηλότερα στρώματα κατανομής του εισοδήματος, η έρευνά μας δείχνει ότι οι φορολογικοί συντελεστές μπορούν να αυξηθούν χωρίς να θυσιάζεται η οικονομική ανάπτυξη» προσθέτει.
Ένας άλλος τρόπος με τον οποίο οι αρμόδιοι για τη χάραξη πολιτικής θα μπορούσαν να αντιμετωπίσουν την ανισότητα ήταν μέσω του «gender budgeting», υπογραμμίζει η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ.
Πρόκειται για μια στρατηγική για την επίτευξη της ισότητας μεταξύ γυναικών και ανδρών, εστιάζοντας στον τρόπο με τον οποίο συλλέγονται και δαπανώνται οι δημόσιοι πόροι, σύμφωνα με την Ε.Ε.
Μπορεί να εφαρμοστεί σε επίπεδο κεντρικής ή τοπικής κυβέρνησης και μπορεί να περιλαμβάνει μέτρα όπως αναδιάρθρωση της δομής προϋπολογισμών ή πολιτικών, καθώς και αύξηση συμμετοχής των γυναικών στη διαδικασία κατάρτισης προϋπολογισμού.
«Ενώ πολλές χώρες αναγνωρίζουν την ανάγκη για ισότητα των φύλων και χειραφέτηση των γυναικών, οι κυβερνήσεις μπορούν να χρησιμοποιήσουν το gender budgeting για τη διάρθρωση των δαπανών και της φορολογίας με τρόπο που να προωθεί ακόμη περισσότερο την ισότητα των φύλων, αυξάνοντας τη συμμετοχή των γυναικών στο εργατικό δυναμικό και ενισχύοντας έτσι την ανάπτυξη και τη σταθερότητα» προσθέτει η επικεφαλής του ΔΝΤ.
Σημειώνει, τέλος, ότι σημαντικό ρόλο μπορούν να διαδραματίσουν και οι πολιτικές σχετικά με τις κοινωνικές δαπάνες, επισημαίνοντας ότι η διάθεση κονδυλίων σε τομείς όπως η εκπαίδευση, η υγειονομική περίθαλψη και οι συντάξεις θα μπορούσε να συμβάλει στη μείωση της ανισότητας κατανομής του πλούτου.