Διπλή γιορτή για την Εστία Κρητών Χαϊδαρίου
Δυο σημαντικά γεγονότα που σημάδεψαν τη νεότερη ιστορία της Ελλάδας τίμησαν οι σύντεκνοι της πόλης μας. Πρωταγωνιστές των γεγονότων ήταν για άλλη μια φορά οι Kρητικοί, που με την αυτοθυσία, τους αγώνες και τη λεβεντιά τους απέδειξαν τον πόθο τους για μια ελεύθερη, ανεξάρτητη και ενιαία Ελλάδα. Πρόκειται για το ολοκαύτωμα της Μονής Αρκαδίου και την Ένωση της Κρήτης με την Ελλάδα.
Απόστολος Χριστοδουλάκης: «Τιμούμε όλους τους αγωνιστές»
Στο χαιρετισμό του ο πρόεδρος της Εστίας Κρητών Απόστολος Χριστοδουλάκης καλωσόρισε τον κόσμο που προσήλθε σε μια εκδήλωση που όπως είπε, τιμά τους αγωνιστές που θυσίασαν τη ζωή τους για να μπορέσουμε να μιλάμε και να εκφραζόμαστε ελεύθερα και σε κάθε περίπτωση να έχουμε τη δυνατότητα να καθορίζουμε τη ζωή μας όπως τη θέλουμε. Επισήμανε πως πριν από περισσότερο από 100 χρόνια που συνέβησαν αυτά τα δύο γεγονότα, σημάδεψαν τόσο την παγκόσμια όσο και τη νεότερη ελληνική ιστορία. «Τιμούμε τους προγόνους μας, τιμούμε όλους αυτούς τους αγωνιστές. Εγώ από τη σειρά μου αισθάνομαι υπερήφανος που μπορώ να συνεχίζω και να συντελώ σε αυτές τις παραδόσεις να μεταφέρονται από γενιά σε γενιά», είπε χαρακτηριστικά.
Σελέκος: «Το ένα γεγονός ήταν αποτέλεσμα του άλλου»
Ο δήμαρχος Μιχάλης Σελέκος τόνισε πως αυτή η εκδήλωση μπορεί να μας γυρίζει πολλά χρόνια πίσω, αλλά το νόημα της είναι πως δεν πρέπει να ξεχνάμε γεγονότα που χάραξαν την ιστορία της χώρας μας. Επισήμανε πως από το ολοκαύτωμα της Μονής Αρκαδίου μέχρι την Ένωση της Κρήτης με την Ελλάδα, μεσολάβησαν αρκετά χρόνια. Αυτός όμως ήταν η αρχή και το τέλος μιας διαδικασίας που το ένα γεγονός ήταν αποτέλεσμα του άλλου. Πολλοί αναρωτιούνται αν ήταν εύκολος αυτός ο δρόμος. Βεβαίως και δεν ήταν, γιατί στο Αρκάδι είχαν ταμπουρωθεί 950 άτομα που τα έβαλαν με μια ολόκληρη στρατιά των Τούρκων αντιστάθηκαν και στο τέλος για να μην παραδοθούν πυροδότησαν τα πυρομαχικά και είχαμε αυτή τη θυσία τους. Ελάχιστοι διασώθηκαν. Αυτό όμως το παράδειγμα έδρασε ως καταλύτης για να ξυπνήσει το φιλελληνικό κλίμα στην Ευρώπη και σε όλον τον κόσμο, κάτι που δημιούργησε τις επόμενες εξελίξεις. Ακόμα συνεχάρη όλο το διοικητικό συμβούλιο του συλλόγου που προσπαθεί να δώσει το στίγμα όλων αυτών των γεγονότων αλλά και των ηθών, εθίμων, παραδόσεων του τόπου τους μέσα από ένα πλούτο εκδηλώσεων που διοργανώνουν κάθε χρόνο και αποτελεί έναν ζωντανό εθνικοτοπικό σύλλογο της πόλης μας.
Από αριστερά: Γιώργος Συριανόγλου, Μανώλης Πατεράκης, Γιάννης Περάκης.Γιώργος Συριανόγλου: «Αυτό θα πει Κρήτη»
Ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Κρητικών Σωματείων Μανώλης Πατεράκης αφού συνεχάρη το σύλλογο τους είπε την εξής μαντινάδα:
Λαός που την παράδοση
Ξεχνά και δεν θυμάται
Στο λήθαργο της λησμονιάς
Αιώνια θα θυμάται.
Για να του ανταπαντήσει ο αντιπρόεδρος του συλλόγου Γιώργος Συριανόγλου:
Κρήτη θα πει πολιτισμός
Κρήτη θα πει ιστορία
Κρήτη θα πει αντίσταση
Θα πει ελευθερία.
Κρήτη θα πει και ξαστεριά
Θάλασσα και αλμύρα
Φιλότιμο και ανθρωπιά
Χορός τραγούδι, λύρα.
Μικροί και μεγάλοι χορευτές εν δράσει
Η αυλαία του μουσικού προγράμματος άνοιξε με τα παιδιά της σχολής λύρας που λειτουργεί με επιτυχία στο σύλλογο. Στη συνέχεια τα καλλιτεχνικά ηνία ανέλαβαν οι μουσικοί Νίκος Αλεξάκης (λαούτο), Παναγιώτης Πριμηκήρης (κιθάρα) και Γιώργος Δαγαλάκης( λύρα) που έπαιξαν μια σειρά από ριζίτικα και παραδοσιακά τραγούδια της μεγαλονήσου. Παράλληλα το μικρό και μεγάλο χορευτικό της Εστίας Κρητών παρουσίασαν μια σειρά από χορούς της μεγαλονήσου, υπό την καθοδήγηση των χοροδιδασκάλων τους Ειρηάννας Κλειδή και Αντώνη Δράκου.
Το μικρό χορευτικό πλαισίωναν οι Ειρήνη Κλώντζα, Σοφία Κλάδη, Ιωάννα Φατσέρου, Γεωργία Βαμβουράκη, Αγγελική Χρονοπούλου, Παυλίνα Καραμανώλη, Γιάννης και Μάριος Πουλάκης. Ιδιαίτερα οι μικροί χορευτές αν και αρχάριοι, κέρδισαν τις εντυπώσεις και απέσπασαν ένα ασταμάτητο χειροκρότημα από το κοινό. Με το μεγάλο χορευτικό εμφανίστηκαν οι: Ζωή Τσακού, Έφη Βαμβακούλα, Γεωργία Μπενιουδάκη, Πάτρα Μποκούζη, Γωγώ Γιαννακοπούλου, Γιάννης Τσακός, Δημήτρης Τσουραΐτης, Ηλίας Τσεπές και Μανώλης Παπαδογιάννης.
Γιάννης Περάκης: «Η Κρήτη έδωσε στην Ελλάδα τον Ελευθέριο Βενιζέλο και ο Βενιζέλος έδωσε στην Ελλάδα το φυσικό και ιστορικό της παράστημα»
Κεντρικός ομιλητής ήταν ο πρόεδρος του Ιστορικού Οικομουσείου Αιγάλεω και δημοτικός σύμβουλος στη γειτονική πόλη Γιάννης Περάκης. Στη 15λεπτη ομιλία του προσπάθησε να συρρικνώσει την ιστορικότητα αυτών των δύο συγγενικών γεγονότων-όπως τα χαρακτήρισε-και τη σημασία τους. Ο κ. Περάκης φτάνοντας στα τέλη του 19ου αιώνα ανέφερε πως κανένας κρητικός δεν νόμισε πως η επανάσταση τέλειωσε, αφού θα τέλειωνε για αυτούς μονάχα όταν η Κρήτη θα γινόταν ένα με την μητέρα Ελλάδα. Υπογράμμισε πως πριν από ακριβώς 120 χρόνια στις 9 Δεκεμβρίου του 1898, αποβιβάστηκε στη Σούδα Χανίων ο ύπατος αρμοστής Πρίγκιπας Γεώργιος και η Κρήτη απέσπασε την αυτονομία της, κάτω από τον έλεγχο των μεγάλων δυνάμεων της Ευρώπης και στην Κρήτη δεν υπήρχε ούτε ένας τούρκος στρατιώτης μετά από τελεσίγραφο που πήραν από τους συμμάχους για να αδειάσουν το νησί. Η ποθούμενη ένωση άρχισε να παίρνει σάρκα και οστά με την επανάσταση του Θερίσου, όπου η Κρήτη έδωσε στην Ελλάδα τον Ελευθέριο Βενιζέλο και ο Βενιζέλος έδωσε στην Ελλάδα το φυσικό και ιστορικό της παράστημα. Αφού απελευθέρωσε Ήπειρο, Θεσσαλία, Μακεδονία και νησιά και ανακήρυξε την ένωση της Κρήτης με την Ελλάδα που υπογράφτηκε 1η Δεκεμβρίου 1913.
«Είναι η Ελλάς ολόκληρη μαζί με τόνειρο της»
Και έκλεισε την ομιλία τους με τους εξής στίχους:
Τ’ Αρκάδι!.. Ξέρετε, παιδιά, τι είναι το Αρκάδι:
Είναι το γλυκοχάραμα στης Κρήτης το σκοτάδι!
Είναι το μάννα τουρανού που τρέφει τα παιδιά μας,
είναι οι Σπέτσες, τα Ψαρά, η Ύδρα, η καρδία μας,
είναι της Κρήτης η ζωή, το άγιο φυλαχτό της,
είναι η Ελλάς ολόκληρη μαζί με τόνειρο της!…
Στη διάρκεια της ομιλίας του προβλήθηκε οπτικό υλικό από ιστορικό ντοκιμαντέρ παραγωγής της πρώην Νομαρχίας Ρεθύμνου. Σε όλους τους παρευρισκόμενους προσφέρθηκε άφθονη τσικουδιά.
Με εκλεκτές παρουσίες
Εκτός από τις τοπικές αρχές και τους εκπροσώπους των συλλόγων και φορέων της πόλης μας το παρόν έδωσαν μεταξύ άλλων: ο πρώην υπουργός Μιχάλης Καρχιμάκης, οι βουλευτές Γιώργος Καρράς και Χαρά Καφαντάρη, ο δημοτικός σύμβουλος και υποψήφιος δήμαρχος Αιγάλεω Λάμπρος Σκλαβούνος, η πρόεδρος του συλλόγου Κρητών Περιστερίου Βίκυ Λιλιμπάκη, το μέλος της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΙΝ.ΑΛ Ελένη Σταύρου, ο πρόεδρος της ομοσπονδίας συλλόγων Αποκορώνου Χανίων Γιάννης Τερεζάκης, ο πολιτευτής της Ν.Δ Μπάμπης Καούκης, ο γενικός διευθυντής του κόμματος «Νέα Δεξιά» Μιχάλης Μπίλης.
Γιώργος Παπαπαναγιώτου