ΕΛΛΑΔΑΠΡΩΤΗ ΣΕΛΙΔΑ

Διόδια: Πόσο θα κοστίζει το ταξίδι για Θεσσαλονίκη, Πάτρα, Καλαμάτα

Από την αρχή του ερχόμενου έτους αναμένονται αυξήσεις στα διόδια. Πώς διαμορφώνονται οι νέες τιμές.

  Το “πράσινο φως” για νέες αυξήσεις στα διόδια δόθηκε από την κυβέρνηση, με τις ανατιμήσεις να αναμένονται από την 1η Ιανουαρίου του 2024.

  Η αύξηση στα διόδια αναμένεται να “κλειδώσει” σε μονοψήφιο ποσοστό, με τις πρώτες πληροφορίες να αναφέρουν ότι το ποσοστό θα κυμανθεί μεταξύ 6-8%.

  Αυτή η εκτιμώμενη μονοψήφια αύξηση στα διόδια είναι αρκετά μικρότερη από την αύξηση που ζητούσαν οι παραχωρησιούχοι και που για το 2022 έφτανε το 12%, ενώ περίπου στο 1,8% ήταν για το 2023.

  Αν εφαρμόζονταν αυτές οι αυξήσεις μιλάμε για μια συνολική επιβάρυνση στα κόμιστρα των διοδίων σχεδόν 14%, αυξάνοντας πολύ το κόστος διέλευσης στους αυτοκινητόδρομους της χώρας. Οι αυξήσεις για το 2025 και το 2026 θα αποφασιστούν αν θα έχουν και ένα παραπάνω ποσοστό από τη διανομή της αύξησης του 2022.

  Η αύξηση σε αριθμούς

  • Από Αθήνα προς Θεσσαλονίκη οι οδηγοί θα καταβάλουν 33,75 ευρώ από 31,35 ευρώ.
  • Επίσης, από Αθήνα προς Πάτρα οι οδηγοί θα πληρώνουν από 11,80 ευρώ, 12,70 ευρώ.
  • Από Αθήνα προς Καλαμάτα θα καταβάλουν για διόδια από 13,95 ευρώ, 15 ευρώ.

  Εδώ θα πρέπει να σημειωθεί πως η κίνηση των παραχωρησιούχων για τις αυξήσεις δεν γίνεται αυθαίρετα, καθώς είναι στα πλαίσια των όσων ορίζονται στις συμβάσεις που έχουν υπογράψει με το Ελληνικό Δημόσιο.

  Τυχόν αυξήσεις ή μειώσεις στην τιμή διοδίων καθορίζεται από τον εκάστοτε δείκτη τιμών καταναλωτή (τον πληθωρισμό δηλαδή). Σε αυτό το πλαίσιο στο παρελθόν έχουμε δει και μειώσεις (στην περίοδο της οικονομικής κρίσης) αλλά και αυξήσεις.

  Παρόμοια Άρθρα

  Αφήστε μια απάντηση

  Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

  Back to top button