ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΠΡΩΤΗ ΣΕΛΙΔΑ

O Δήμος Χαϊδαρίου ζητάει “κούρεμα” των υπέρογκων αντικειμενικών αξιών

Σήμερα Τετάρτη 18/1 ο Δήμος Χαϊδαρίου καταθέτει αίτημα προς το Υπ. Οικονομικών για μείωση της αύξησης των Αντικειμενικών Αξιών Ακινήτων, οι οποίες έκαναν άλμα κατά την τελευταία αναπροσαρμογή.

Μετά τις διαμαρτυρίες σε όλη τη χώρα για τις υπερβολικές αυξήσεις των Αντικειμενικών Αξιών, οι οποίες συμπαρασύρουν πλήθος φόρων και “γονατίζουν” του πολίτες, το Υπ. Οικονομικών έδωσε τη δυνατότητα στους δήμους για την υποβολή γνωμοδοτήσεων, με στόχο βελτιωτικές κινήσεις, διαμηνύοντας πάντως ότι θα εξετάσει μόνο τις γνώμες των δημοτικών συμβουλίων που συνοδεύονται με αποδεικτικά στοιχεία για τις πραγματικές τιμές της αγοράς, χωρίς όμως περιθώριο αναδρομικών διορθώσεων. Εφόσον προσδιοριστούν νέες τιμές ζώνης, αυτές θα ισχύσουν από το χρόνο έκδοσης της απόφασης και εφεξής. Έτσι, δεν θα επηρεαστεί ο ΕΝΦΙΑ ούτε του 2022 αλλά ούτε του 2023, καθώς και οι φόροι μεταβίβασης που έχουν καταβληθεί.

Το Δημοτικό Συμβούλιο Χαϊδαρίου σε διά περιφοράς συνεδρίαση (31-12-2022) αποφάσισε κατά πλειοψηφία (αναλυτικά πιο κάτω, στην απόφαση του Δ.Σ.) να υποβάλλει διορθωτική πρόταση σε ύψος έως 25% σε σχέση με τις προ αυξήσεως τιμές. Θυμίζουμε ότι οι αυξήσεις των αντικειμενικών αξιών στο Χαϊδάρι πλησίασαν σε ορισμένες περιοχές ακόμη και το 60%, ενώ οι τιμές αγοραπωλησιών δεν δικαιολογούν κάτι τέτοιο.

Ο αντιδήμαρχος Οικονομικών, κ. Γιώργος Αργυρόπουλος, μιλώντας στο “Χαϊδάρι Σήμερα” δήλωσε: “Θα προσκομίσουμε στην αίτησή μας, μαζί με την απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου, και πίνακες που θα αποδεικνύουν ότι τα συμβόλαια είναι χαμηλότερα από τις αντικειμενικές αξίες. Σε έρευνα που κάναμε και με τα τρία συμβολαιογραφεία που λειτουργούν στο Χαϊδάρι διαπιστώσαμε ότι οι εμπορικές αξίες είναι χαμηλότερες από τις αντικειμενικές”.

Η προθεσμία λήγει στις 20 Ιανουαρίου. Όπως μας είπε ο κ. Αργυρόπουλος, η πρόταση του Δήμου Χαϊδαρίου στην ειδική πλατφόρμα του Υπ. Οικονομικών θα κατατεθεί σήμερα. Ζητάει ανά ζώνη να μπει αύξηση 20% (η απόφαση του Δ.Σ. ήταν έως 25%), αντί των σημαντικά μεγαλύτερων που ισχύουν μετά τον ορισμό των νέων Αντικειμενικών από το Υπουργείο.

Η απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου:

Παρόμοια Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button