ΔΥΤΙΚΗ ΑΘΗΝΑΕΙΔΗΣΕΙΣΟΙΚΟΝΟΜΙΑΠΡΩΤΗ ΣΕΛΙΔΑ

Δήμος Χαϊδαρίου: Πολύ χρήμα στο λογαριασμό του… αλλά “στα ίσα του” με κόπο!

“Μπορεί να έχει πολλά μηδενικά στο τέλος του το ποσό του τραπεζικού υπολοίπου του Δήμου Χαϊδαρίου, όμως στην πραγματικότητα δεν αποτελεί “κομπόδεμα”. Αναφερόμαστε στο εντυπωσιακό αποθεματικό των 2.850.000 ευρώ, αλλιώς “χρηματικά διαθέσιμα του Δήμου Χαϊδαρίου”.

Όταν το βλέπει κανείς αυτό το ποσό στους δημοτικούς ισολογισμούς εντυπωσιάζεται και νομίζει ότι το Χαϊδάρι είναι ευκατάστατο. Ότι θα μπορούσε, για παράδειγμα, να αγοράσει απορριμματοφόρα χωρίς δανεισμό ή να προσχωρήσει σε έργα ευπρεπισμού και εκσυγχρονισμού της πόλης.

Είναι όμως έτσι στ΄ αλήθεια; Αναλαμβάνει να μας εξηγήσει ο αντιδήμαρχος Οικονομικών του Δήμου Χαϊδαρίου, Πάνος Μοσχονάς.  

Μεγάλο το ποσό – μικρό το αντίκρισμα

Δήμος Χαϊδαρίου: Πολύ χρήμα στο λογαριασμό του… αλλά "στα ίσα του" με κόπο! 2
Παναγιώτης Μοσχονάς

Όπως δήλωσε στο “Χαϊδάρι Σήμερα”, στον τραπεζικό λογαριασμό είναι πάντα κατατεθειμένοι οι επόμενες 2,5 μισθοδοσίες όλων των δημοτικών υπαλλήλων, που ξεπερνούν το 60% του συνολικού κατατεθειμένου ποσού. Στον ίδιο λογαριασμό κατατίθενται τα ποσά που αντιστοιχούν στις τρέχουσες υποχρεώσεις του Δήμου έναντι τρίτων, που αγγίζουν το 35% του συνολικού ποσού, που, όπως μας τόνισε, πληρώνονται κανονικά. Συνεπώς το υπόλοιπο ποσό της πραγματικής αποταμίευσης, είναι σχετικά μικρό.

«Τα χρήματα αυτά έχουν προεισπραχθεί και πρέπει να αποδοθούν στους δικαιούχους για την εύρυθμη λειτουργία του Δήμου», μας ανέφερε ο κ. Μοσχονάς. Πρόσθεσε πως από την ημέρα που ανέλαβε η σημερινή διοίκηση του Δήμου μέχρι τις 31/12/2017, αν δεν πλήρωνε το ποσό 5.000.000 ευρώ που άφησαν ως χρέη οι προηγούμενες διοικήσεις, ο Δήμος μας θα είχε στη διάθεσή του ένα σημαντικό ενεργητικό. Παράλληλα μέχρι τις 31/12/2018 ο Δήμος μας οφείλει να καταβάλει περίπου 400.000 ευρώ σε τρίτους, υποχρεώσεις που προέρχονται από παλιά χρέη.

– Δηλαδή, κύριε Μοσχονά, το ταμείο είναι μείον;

Είναι στα ίσα του, με πολύ μεγάλο κόπο. Αν συνεχιζόταν η ίδια διαχείριση που γινότανε τόσα χρόνια, ο Δήμος θα είχε πάει στα βράχια. Τα φετινά έσοδα αναμένεται να είναι αυξημένα κατά 13%, όπως από ανείσπρακτα. Ο λόγος είναι ότι δουλεύουν καλύτερα οι υπηρεσίες μας.

Ζεστό – κρύο ντους

Ο αντιδήμαρχος επισημαίνει ακόμη πως το 2017 πληρώθηκαν από τον Δήμο  Χαϊδαρίου αποζημιώσεις για τέσσερις δεσμεύσεις οικοπέδων που έγιναν πριν από 30 χρόνια.

Ο κ. Μοσχονάς μας εξομολογήθηκε τα συναισθήματά του όταν ανέλαβε την ευθύνη των οικονομικών του Δήμου το 2014. Όταν, λοιπόν, είδε πως τα ταμειακά διαθέσιμα του Δήμου ήταν 2.600.000 ευρώ, πανηγύριζε. Πολύ γρήγορα όμως αντιλήφθηκε την ωμή πραγματικότητα και κυρίως όταν άρχισαν να φτάνουν διαδοχικές δικαστικές αποφάσεις για απαιτήσεις διάφορων πιστωτών από το Δήμο. «Αν δεν υπήρχαν αυτές οι οφειλές από τις προηγούμενες διοικήσεις, που ξεκινάνε από το 2001 (!), ο Δήμος θα μπορούσε να κάνει πολλά περισσότερα», ολοκλήρωσε.

Μπόνους από την Εθνική Τράπεζα

Στο μεταξύ, με ομόφωνη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου της 27ης Σεπτεμβρίου 2018, αποφασίστηκε η ανανέωση της συνεργασίας του Δήμου μας με την Εθνική Τράπεζα μέχρι τις 30/6/2019. Είχαν προηγηθεί καταθέσεις προσφορών από τις τέσσερις συστημικές τράπεζες. Επιλέχτηκε για μία ακόμα φορά η ΕΤΕ. Το επιτόκιο που εγκρίθηκε για το λογαριασμό του Δήμου μας είναι 1,64%. Όμως μαζί με τη χορήγηση του ποσού 4.000 ευρώ που θα πάρει από την ΕΤΕ για πολιτιστικούς σκοπούς, διαμορφώνεται στο 1,76%.

Μάζευε κι ας ειν΄ και ρόγες…

Γιώργος Παπαπαναγιώτου


Όλα τα στοιχεία επικοινωνίας με τις δημοτικές αρχές και υπηρεσίες

Παρόμοια Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button