ΔΥΤΙΚΗ ΑΘΗΝΑΕΙΔΗΣΕΙΣΠΟΛΙΤΙΚΗΠΡΩΤΗ ΣΕΛΙΔΑ

Δημήτρης Μαραβέλιας σε ολική επαναφορά

 

Ο Δημήτρης Μαραβέλιας έχει αφήσει το στίγμα του στο Χαϊδάρι, όποια άποψη κι αν έχει κανείς για την οκταετή δημαρχιακή θητεία του. Τώρα, μετά από τέσσερα χρόνια πολιτικής “αγρανάπαυσης”, επανέρχεται στο προσκήνιο στοχεύοντας αυτή τη φορά την ίδια τη Βουλή! Για τις πολιτικές βλέψεις του ανοίγει τα χαρτιά του στο “Χαϊδάρι Σήμερα”. Μας μιλά ακόμη για το πώς μπορεί να διαμορφωθεί η κατάσταση στα δημοτικά του Χαϊδαρίου, υπό το πρίσμα της απλής αναλογικής, αλλά και για τη γενικότερη πολιτική σκηνή.

Η φωτογραφία του τέως δημάρχου δίπλα στον πρόεδρο της ΝΔ Κυριάκο Μητσοτάκη, με τον οποίο συναντήθηκε πρόσφατα, φιγουράρει στην προσωπική ιστοσελίδα του στο fb, την οποία ενεργοποίησε μετά από πολύ καιρό. Η σιββυλική φράση “Alea Jacta Est” (ο κύβος ερρίφθη) είναι η μοναδική που συνοδεύει τη φωτογραφία, προκαλώντας τον ενθουσιασμό των φίλων του. Όλοι εννόησαν -σωστά- ότι ο Δημήτρης Μαραβέλιας ετοιμάζεται να διαβεί τον Ρουβίκωνα της κεντρικής πολιτικής σκηνής, με τις ευλογίες του Κυριάκου Μητσοτάκη, με τον οποίο λεγόταν ότι δεν είχε -μέχρι τώρα- καλή σχέση.

Ο Χαϊδαριώτης πολιτικός, λοιπόν, θα είναι στις επόμενες βουλευτικές εκλογές υποψήφιος της ΝΔ στον Δυτικό Τομέα της Β΄ Αθήνας, η οποία πρόσφατα κατακερματίστηκε. Αυτή την ώρα είναι περιφερειακός σύμβουλος Αττικής και μέλος του Δ.Σ. της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας (ΕΝΠΕ).

«Θα είμαι υποψήφιος βουλευτής στο δυτικό τομέα»

Κύριε Μαραβέλια θα είστε τελικά υποψήφιος βουλευτής με τη Ν.Δ στο δυτικό τομέα;
– Έτσι δείχνουν τα πράγματα.

Κατά τη γνώμη σας η διάσπαση της Β΄ Αθήνας θα αναδείξει καλύτερα τα προβλήματα των δυτικών προαστίων;
– Οπωσδήποτε. Ήταν άλλωστε πάγια πολιτική μου άποψη, όπως και άλλων αυτοδιοικητικών παραγόντων. Η Β΄ Αθήνας ήταν ένα χάος. Δεν μπορούσε ένας βουλευτής να εκπροσωπεί με την ίδια γνώση και δυνατότητα ταυτόχρονα τη Γλυφάδα, την Κηφισιά και το Χαϊδάρι. Κατά τη γνώμη μου σωστά έγινε η κατάτμηση. Εξάλλου ήταν η μεγαλύτερη εκλογική περιφέρεια σε όλη την Ευρώπη!

Πιστεύετε πως τα ψηφοδέλτια των κομμάτων στον Δυτικό Τομέα  θα τα πλαισιώσουν κάτοικοι της δυτικής Αθήνας ή και «ουρανοκατέβατοι» από άλλες περιοχές της Αθήνας;
– Νομίζω πως θα κυριαρχήσουν άνθρωποι με τοπική αναφορά. Για ποιο λόγο να βάλει κάποιος υποψηφιότητα για βουλευτής, ενώ δεν έχει εικόνα για τις περιοχές μας; Δεν θα τον επιλέξει ο κόσμος.

«Δεν γυρίζω στο Δημαρχείο»

Ας έρθουμε στα δημοτικά της πόλης μας. Η Ν.Δ είναι ικανή να διεκδικήσει και πάλι τον Δήμο Χαϊδαρίου;
– Αν γίνει η σωστή προσπάθεια και με βάση τα σημερινά δεδομένα δεν αποκλείω να κερδίσει και πάλι τον Δήμο μας. Δεν ξέρω βέβαια ποιες θα είναι οι επιλογές της, αλλά πιστεύω πως έχει μεγάλες πιθανότητες να νικήσει. Μην ξεχνάμε άλλωστε πως ο νέος νόμος αφήνει περιθώρια για συνεργασίες.

Κατά τη γνώμη σας, ποιο είναι το ιδανικό προφίλ του υποψηφίου δημάρχου που θα στηρίξει η Ν.Δ στο Χαϊδάρι;
– Είναι μεγάλη συζήτηση. Πάντοτε όμως έλεγα πως ο επικεφαλής θα πρέπει να ενώνει.

Θα αναμιχθείτε άμεσα ή έμμεσα με τα δημοτικά δρώμενα του Χαϊδαρίου;
– Όπως είχα δηλώσει το 2014 στο «Χαϊδάρι Σήμερα», η πολιτική μου πορεία δείχνει πως, όταν αφήνω κάτι, δεν γυρίζω πίσω.

Θα υποδείξετε όμως κάποιο πρόσωπο που κατά τη γνώμη σας θα είναι ο καταλληλότερος για να ηγηθεί του ψηφοδελτίου της Ν.Δ;
– Όχι. Αυτό δεν το έκανα ποτέ και ούτε πρόκειται να το κάνω. Υπάρχουν διεργασίες και διαδικασίες που θα ακολουθήσει τόσο η ΔΗΜ.Τ.Ο Χαϊδαρίου όσο και η Πειραιώς. Δεν μπορούν να αποφασίζουν μόνο δύο τρεις άνθρωποι.

«Η απλή αναλογική θα οδηγήσει τους Δήμους σε ακυβερνησία»

Είστε υπέρ ή κατά της απλής αναλογικής στις αυτοδιοικητικές εκλογές;
– Κατά. Τη θέση μου την εξέφρασα και σε πρόσφατο αυτοδιοικητικό συνέδριο. Είμαι κατά, γιατί δεν έχουν ωριμάσει ακόμα οι συνθήκες συνεννόησης. Πιστεύω πως θα γίνονται σε πάρα πολλούς Δήμους συμφωνίες για συνεργασία, κάτω όμως από το τραπέζι. Δημιουργούνται θέματα σε ψηφοδέλτια και σε συνδυασμούς. Αναγκάζεται κανείς να κάνει αλλαγές προσώπων. Φανταστείτε τι έχει να γίνει όταν κάποιος δήμαρχος θα αναθέσει θέσεις ευθύνης σε ανθρώπους που έχουν εκλεγεί με άλλο ψηφοδέλτιο!

Βλέπω όμως στις ερχόμενες δημοτικές εκλογές να υπάρχουν στην πόλη μας πολλά ψηφοδέλτια, κάτι που συνέβαινε και στο παρελθόν. Αυτό οφείλεται στον καινούργιο εκλογικό νόμο με την απλή αναλογική, που αυξάνει τις πιθανότητες των ανεξάρτητων ψηφοδελτίων. Για παράδειγμα, ένας δημοτικός σύμβουλος που εκλέγεται συνεχώς με αρκετούς ψήφους, υπάρχει η πιθανότητα να επιλέξει να κατέβει αυτόνομα με το δικό του ψηφοδέλτιο. Έτσι, αφού εξασφαλίσει την εκλογή του ως μέλος του Δημοτικού Συμβουλίου, θα μπορεί να συμμετάσχει στο «παιχνίδι» των συναλλαγών και των διεκδικήσεων.

Γενικά τι βλέπετε να γίνεται την επόμενη μέρα των δημοτικών εκλογών;
– Είναι υπαρκτός ο φόβος της ακυβερνησίας στους Δήμους. Ίσως υπάρχει και η σκοπιμότητα. Κινδυνεύει να γίνει η αντικατάσταση των αιρετών από υπηρεσιακούς. Να τοποθετήσουν δηλαδή έναν γραμματέα από τον κατάλογο του Υπουργείου Εσωτερικών, να δίνει τα θέματα και ο δήμαρχος να κάνει γενικές πολιτικές τοποθετήσεις.

Πώς κρίνετε τον χθεσινό ανασχηματισμό της κυβέρνησης των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ;
– Τίποτα. Είναι ένας ανασχηματισμός ισορροπιών. Απλά άλλαξε ο Μανωλιός…

Γιώργος Παπαπαναγιώτου

Παρόμοια Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button