ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Διεθνές Κέντρο Διανομής της ΙΚΕΑ χτίζεται στον Ασπρόπυργο – Η σημασία της επένδυσης

Η “έκρηξη” των logistics στο Θριάσιο βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη και μετατρέπει τη χώρα σε διεθνές διαμετακομιστικό κέντρο. Τελευταία εντυπωσιακή ανακοίνωση είναι η σημαντική επένδυση ύψους 70 εκατ. ευρώ που θα δημιουργήσει Διεθνές Κέντρο Διανομής για την Ανατ. Μεσόγειο, της πολυεθνικής ΙΚΕΑ.

Η δημοσιοποίηση της απόφασης του Ομίλου Inter IKEA έγινε κατά τη διάρκεια συνάντησης συνάντηση που είχαν στο Μέγαρο Μαξίμου ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, ο υπ. Ανάπτυξης Κώστας Σκρέκας, ο Πρόεδρος του Ομίλου Fourlis Βασίλης Φουρλής και ο Category Distribution Manager του ομίλου Inter IKEA, κ. Andrea Colzani. Στη συνάντηση επισημάνθηκαν τα πλεονεκτήματα που προσφέρει η Ελλάδα ως περιφερειακός κόμβος, χάρη στις υποδομές που διαθέτει και στη στρατηγική γεωγραφική θέση της, ενώ τονίστηκε ότι παρατηρείται μεγάλο ενδιαφέρον στο εξωτερικό για επενδύσεις στη χώρα μας στον κλάδο της διαμετακόμισης και αποθήκευσης.

Διεθνές Κέντρο Διανομής της ΙΚΕΑ χτίζεται στον Ασπρόπυργο - Η σημασία της επένδυσης 3

Την εγκατάσταση του Κέντρου Διανομής του πολυεθνικού κολοσσού στην Ανατολική Μεσόγειο διεκδίκησαν και άλλες χώρες, ωστόσο το στρατηγικό σημείο του λιμανιού του Πειραιά συνηγόρησε υπέρ της Ελλάδας και του Ασπροπύργου.

Ο Andrea Colzani, Category Distribution Manager της Inter IKEA, ανέφερε: «Η απόφαση να έρθουμε σε αυτή την περιοχή ήταν πολύ απλή για εμάς. Από την πλευρά των παραλαβών από την Άπω Ανατολική, την Ασία, το λιμάνι του Πειραιά θα είναι ο καλύτερος τρόπος για να συντομεύσουμε τον χρόνο παράδοσης και επίσης να μεριμνήσουμε για το σκέλος της βιωσιμότητας. Αυτό είναι μέρος του σχεδίου μας, αυτό που αποκαλούμε “People Positive Plan”, για να φτάσουμε στο σημείο να μειωθεί ο αντίκτυπος των εκπομπών άνθρακα. Από την πλευρά των αποστολών, φυσικά, όπως αναφέρατε, θα είναι δυνατό να γίνουν παραδόσεις, να εξυπηρετηθούν όλες αυτές οι χώρες, με πολύ ταχύτερο τρόπο. Γνωρίζουμε ότι οι υποδομές είναι πολύ καλές. Το λιμάνι του Πειραιά είναι κάτι που υπολογίζουμε ως παράμετρο, με άλλα λιμάνια, και λειτουργεί καλά. Πιστεύουμε, λοιπόν, απόλυτα ότι θα συνεχίσουμε να αναπτύσσουμε αυτή την πτυχή».

Με την υλοποίηση του έργου θα δημιουργηθούν 100 νέες θέσεις εργασίας μόνιμης απασχόλησης, από τις οποίες οι 18 αφορούν υψηλής εξειδίκευσης προσωπικό που θα στελεχώσει τα τμήματα μηχανογράφησης (ΙΤ), Logistics και τεχνητής νοημοσύνης (ΑΙ)

Στο Κέντρο Διανομής θα συγκεντρώνονται όλα τα προϊόντα απ’ τους παραγωγούς – προμηθευτές της ΙΚΕΑ και έπειτα θα στέλνονται σε κάθε προορισμό με βάση τις παραγγελίες. Σε πρώτη φάση θα καλύψει τις ανάγκες των καταστημάτων ΙΚΕΑ στην Ελλάδα, τη Βουλγαρία, την Ιορδανία, στο Ισραήλ και στην Κύπρο. Μελλοντικά ο περιφερειακός του ρόλος θα διευρυνθεί καλύπτοντας και άλλες χώρες, όπως η Αίγυπτος. Σύμφωνα με τον Βασίλη Φουρλή, πρόεδρο του ομίλου FOURLIS, “περισσότερα από 250.000 κυβικά μέτρα εμπορευμάτων θα εκφορτώνονται στον Πειραιά και στη συνέχεια θα επαναφορτώνονται για διανομή σε όλη την ανατολική Μεσόγειο”.

Το Κέντρο Διανομής 50.000 τμ που θα αποτελεί ιδιοκτησία της Trade Estates ΑΕΕΑΠ θα σχεδιαστεί και αναπτυχθεί σε συνεργασία με την Ten Brinke Hellas, ενώ τη λειτουργική διαχείριση θα έχει η Trade Logistics, εταιρεία του Ομίλου Fourlis.

Η συνολική επένδυση ανέρχεται σε 70 εκατ. ευρώ (κτηριακές εγκαταστάσεις και μηχανολογικός εξοπλισμός) και σχεδιάζεται να ενταχθεί στο Ταμείο Ανάκαμψης και στις προβλέψεις Επιχειρηματικού Πάρκου (ΜΜΜ) του Υπουργείου Ανάπτυξης. Η μονάδα θα έχει μηδενικό περιβαλλοντικό αποτύπωμα, καθώς θα είναι εξοπλισμένη με φωτοβολταϊκά.

Σύμφωνα με το επενδυτικό πλάνο, η κατασκευή του έργου θα ξεκινήσει το 2ο τρίμηνο του 2024 και αναμένεται να ολοκληρωθεί κατά το 3ο τρίμηνο του 2025.

Στελέχη του Ομίλου Fourlis υποστηρίζουν ότι η εν λόγω επένδυση θα σηματοδοτήσει τη μείωση των τιμών των προϊόντων ΙΚΕΑ στη χώρα μας, διότι θα συρρικνωθεί το κόστος μεταφοράς με το οποίο σήμερα βαρύνονται οι εισαγωγές που κάνει ο Όμιλος Fourlis ως master franchisee της ΙΚΕΑ απ’ τα κέντρα διανομής της πολυεθνικής που βρίσκονται σε άλλες χώρες.

Παρόμοια Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button