ΔΥΤΙΚΗ ΑΘΗΝΑΕΙΔΗΣΕΙΣΚΟΙΝΩΝΙΑΠΡΩΤΗ ΣΕΛΙΔΑ

Διαμαρτυρία προσφύγων στον Σκαραμαγκά – Παρέμβαση του Δήμου Χαϊδαρίου

Απείλησαν να καταλάβουν την Εθνική Οδό στο ύψος του Σκαραμαγκά οι πρόσφυγες της εκεί δομής φιλοξενίας, διαμαρτυρόμενοι για τις κακές συνθήκες διαβίωσης σε σκηνές. Τελικά με παρέμβαση της αστυνομίας περιορίστηκαν στην κατάληψη της πύλης του καταυλισμού. 

  

Όλα συνέβησαν το πρωί της Δευτέρας 1 Απριλίου. 100 περίπου Αφγανοί, που ήρθαν πρόσφατα από νησιωτικά hot spot, κυρίως από τη Σάμο, διαμαρτυρήθηκαν για τις υπάρχουσες συνθήκες διαβίωσης στο Σκαραμαγκά. Ως τρόπο αντίδρασης, επέλεξαν να αποκλείσουν την πύλη της δομής. Να σημειωθεί πως από την ίδια είσοδο, εκτός από τους φιλοξενούμενους περνάνε καθημερινά δεκάδες φορτηγά για να παραλάβουν ή να αφήσουν  κοντέινερ από επιχείρηση αποθήκευσης εμπορευματοκιβωτίων που λειτουργεί στο πίσω μέρος της προβλήτας του Σκαραμαγκά.

Παρέμβαση Αστυνομίας και Υπουργείου

Σύμφωνα με πληροφορίες μας, αρχικά οι εξεγερμένοι πρόσφυγες ήθελαν να καταλάβουν το οδόστρωμα και να αποκλείσουν την Εθνική Οδό. Όμως μετά από διαβουλεύσεις με τον διοικητή του Α.Τ. Χαϊδαρίου, περιορίστηκαν στο αποκλεισμό της πύλης. Η ώρα ήταν περίπου επτά το πρωί, όταν οι αυτοκινητιστές άρχισαν να διαμαρτύρονται, αφού δεν μπορούσαν να πλησιάσουν και να παραλάβουν τα εμπορεύματα από την επιχείρηση που προαναφέρθηκε.

Χάρη στην παρέμβαση της Αστυνομίας, υπήρξε ηρεμία και δεν σημειώθηκαν παρατράγουδα. Η κατάσταση αυτή επικράτησε για περίπου τέσσερις ώρες. Χρειάστηκε μάλιστα η παρουσία εκπροσώπου του Υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής, που έφτασε στο σημείο και συνομίλησε μαζί τους. Τελικά οι εκατό περίπου μετανάστες πείστηκαν να αποδεσμεύσουν την πύλη και η κυκλοφορία επανήλθε κανονικά.

Ο Δήμος Χαϊδαρίου εξέδωσε ανακοίνωση για τις συνθήκες διαβίωσης τρων προσφύγων στον Σκαραμαγκά, στην οποία χαρακτηρίζει τις διαμαρτυρίες απολύτως δίκαιες:

Να ικανοποιηθούν άμεσα τα αιτήματα των προσφύγων που διαμαρτύρονται για τις άθλιες συνθήκες διαβίωσης στο Κέντρο φιλοξενίας Σκαραμαγκά

Καταγγέλλουμε την Κυβέρνηση και το αρμόδιο Υπουργείο για τις απαράδεκτες συνθήκες διαβίωσης εκατοντάδων προσφυγικών οικογενειών με μωρά παιδιά σε αντίσκηνα, που μετέφεραν στο Κέντρο Φιλοξενίας Σκαραμαγκά τις προηγούμενες μέρες.

Οι διαμαρτυρίες των προσφύγων για αυτή την κατάσταση είναι απολύτως δίκαιες και οι χειρισμοί του υπουργείου με τις ανεκπλήρωτες υποσχέσεις, δεν πείθουν κανέναν, ειδικά μετά το τραγικό γεγονός να πάρουν φωτιά μια οικογένεια με δυο ανήλικα παιδιά που διέμεναν σε σκηνή.

Η σημερινή κινητοποίηση τους, στην πύλη του Σκαραμαγκά και τα αιτήματα των προσφύγων για ανθρώπινες συνθήκες διαβίωσης, πρέπει να γίνουν δεκτά και να υλοποιηθούν άμεσα από το Υπουργείο.

Από τη πρώτη στιγμή τους προειδοποιήσαμε ότι στοιβάζοντας πρόσφυγες στο Κέντρο Φιλοξενίας Σκαραμαγκά, που επικρατεί ήδη άσχημη κατάσταση και χωρίς να παρθούν κατάλληλα μέτρα θα οδηγούσε σε ακόμα χειρότερες συνθήκες διαβίωσης. Μάλιστα η παράταξη του ΣΥΡΙΖΑ στο Χαϊδάρι μας εγκαλούσε ότι «εξυπηρετούμε σκοτεινά κέντρα».

Αποδεικνύεται στην πράξη ότι η διαχείριση του προσφυγικού γίνεται με τρομερές προχειρότητες και χωρίς να δίνεται ουσιαστική λύση.

Η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ έχει βάλει φαρδιά πλατιά την υπογραφή της στην οδύσσεια των ξεριζωμένων και είναι υπεύθυνη γι’ αυτό, αφού η Συμφωνία που έκανε με την ΕΕ φυλακίζει στην Ελλάδα χιλιάδες πρόσφυγες, σε συνθήκες που κανένας μας δεν θα άντεχε ούτε για μία μέρα.

Απαιτούμε ΤΩΡΑ από την Κυβέρνηση να διασφαλισθούν ανθρώπινες και αξιοπρεπείς συνθήκες διαβίωσης και να σταματήσει το αίσχος με τα αντίσκηνα. Αντί να σκέφτεται ο υπουργός κ Βίτσας πως θα στοιβαχτούν κι άλλοι στο Σκαραμαγκά, ας αρχίσει να εφαρμόζει τις προτάσεις μας για να σταματήσει αυτή η απαράδεκτη κατάσταση που έχει διαμορφωθεί συνολικά στο κέντρο φιλοξενίας.

Γιώργος Παπαπαναγιώτου

Παρόμοια Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button